Het weblogboek

van Dick Offringa


   
1-1-2010 Zojuist via MS Access en MS Frontpage weer een nieuwe database, een nieuwe .asp pagina plus een gewijzigde .asp pagina voor mijn weblog aangemaakt. Nu kan elk jaar volledig worden gelezen; vanaf 2004 tot en met 2010. Nog geen idee wat ik dit jaar allemaal aan de virtuele wereld zal toevoegen. Feit is wel dat het de eerste maanden van 2010 uitgebreid over de gemeenteraadsverkiezingen zal gaan.

   
1-1-2010 De kabelkrant Nieuws TV Noordoostpolder is gestopt met haar programma. Op dit vrijkomende kabelkanaal kunnen nu mooi de programma’s van TV Noordoostpolder komen; als tegenhanger van Omroep Flevoland.

   
1-1-2010 Alle lezers van deze weblog worden een gelukkig Nieuwjaar gewenst.

   
2-1-2010 Gisteravond hebben Annelies en ik weer erg genoten van een “Oudejaars” optreden van Freek de Jonge; sinds 2001. Hij was weer scherp zoals vanouds; en we zaten vaak te schaterlachen op de bank. Zoals gewoonlijk sprong hij weer van de hak op de tak; om vervolgens weer bij het begin uit te komen. Vreemd dat er dan altijd nog mensen naar zo’n voorstelling komen die hun mobiele telefoon niet uitzetten. Al die zogenaamde nette mensen met al hun normen en waarden; maar een beetje beschaving is ver te zoeken.

   
3-1-2010 Nou, dit gaat weer goed met de OV-Chipkaart. Leek het er even op dat alleen ik Gekke Henkie was; nu blijk ik toch wel medegenoten te krijgen. De studenten hebben nog amper hun OV-Chipkaart geactiveerd. En de automaten kunnen het nu al niet aan. En de helpdesk ook niet. Ze moeten hun reisrecht op de nieuwe kaart ook nog opladen. En natuurlijk altijd in- en uitchecken. Nou, dat zijn die studenten helemaal niet gewend. Een kaart op zak was altijd voldoende. Waarom zouden ze dan nu wel in- en uitchecken? Dat maakt voor hen toch niets uit? Ze hebben helemaal geen saldo op de kaart staan (wat terug geboekt moet worden) maar een studenten reisrecht. Dus we wachten nu op het volgende drama op 1 februari a.s. Daarna kan staatssecretaris meisje Tineke Huizinga de Tweede Kamer weer eens proberen uit te leggen waarom die OV-Chipkaart er zo nodig moest komen. En dan hebben we het nog niet eens over dit jaar waarin alle treinreizigers de OV-Chipkaart moeten gaan gebruiken. Ik zou zo zeggen: Weg met die kaart!

   
3-1-2010 Heden heb ik het boek “Het normale christelijke leven” van Watchman Nee uitgelezen. Dit boek heb ik vorig jaar aan Annelies gegeven voor haar verjaardag. Watchman Nee werd in Foochow, in het zuiden van China, geboren. Wegens zijn geloof moest hij een groot deel van zijn leven in gevangenschap doorbrengen, maar daarmee was zijn stem niet tot zwijgen te brengen. En ook nu nog -na zijn dood in 1972- is zijn bijzondere geestelijke inzicht actueel. Na het lezen van de boeken van Watchman Lee ging buitenland commentaar van het Nederlands Dagblad, Aad Kamsteeg, andere columns schrijven. Mede daardoor is de vrijgemaakte kerk sterk veranderd. Het idee van “de ware kerk” zijn en de kerkregels hebben meer plaatsgemaakt voor waar het nu werkelijk om draait. Al vindt Annelies de “Vrijgemaakten” nog steeds behoorlijk wettisch.

   
3-1-2010 Gisteravond zijn Annelies en ik weer naar het zogeheten GIBO Nieuwjaarsfestival in het Voorhuis geweest. We nestelden ons eerst aan de stamtafel en later in een hoekje in de serre. Buiten zagen we hoe de auto’s door de sneeuw gleden. Er speelde een (plaatselijke?) band in de serre; met veel nummers uit de jaren zestig; waaronder CCR. Zo nu en dan was ik even in de overvolle beurszaal. Ik zag veel raadsleden en toekomstige raadsleden. De Pioniersschop ging naar het Alzheimer Café. Ik zei tegen Annelies dat alle aanwezigen daar vanzelf terecht komen. Het werd niet alleen vol in de beurszaal maar ook in het voorste gedeelte. We vonden het erg leuk al zagen we weinig bekenden. Iemand van zestig wordt weer vader; het kan verkeren; hoe ouder, hoe gekker. Nadat we in een zaaltje een lekker broodje tot ons hadden genomen togen we tegen twee uur huiswaarts door de vrieskou en de sneeuw.

   
4-1-2010 Hedenavond ben ik van half acht tot half elf op de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Noordoostpolder in het stadskantoor alhier geweest. In de hal werden we verwelkomd met een glas champagne. Ook gaf ik diverse aanwezigen de beste wensen voor 2010. Van de Vrije Poldermensen waren ook Gerard, Theo, Bertus en Helga aanwezig. Vanaf half acht wensten we burgemeester ridder van Rappard en zijn vrouw een gelukkig Nieuwjaar. In de versierde kantine waren veel raadsleden en wethouders, en toekomstige raadsleden en wethouders, aanwezig. Ik was er zo van onder de indruk dat ik van schrik maar gelijk aan de rode wijn ging. Lange tijd sprak ik met iemand van de OZO over het oude Radio Veronica en de huidige lokale omroep. Ook afgelopen zaterdag kwam de OZO een half uur te laat in de ether omdat iemand van de lokale omroep een knopje verkeerd had staan. Ik zei dat de meesten daar geen passie hebben voor (lokale) radio. Met een hapje en een drankje spraken we met veel aanwezigen. Om half negen hield de burgemeester zijn laatste nieuwjaarstoespraak. In mei verhuist hij (terug) naar Holten. Het was leuk te zien wie er allemaal aanwezig waren en wie met wie sprak; zo’n twee maand voor de verkiezingen. De volgende drukke avond in de kantine is de verkiezingsavond van 3 maart….

   
4-1-2010 Nieuws TV op de kabel (de kabelkrant) is gestopt. Volgens een redacteur van de Flevopost is dat omdat er met verlies werd gedraaid. De kans is groot dat VNO/NCW er een eigen zender op gaat zetten: Regio TV. Ik opperde de suggestie om ook de rechtstreekse uitzending van de raadsvergadering over te nemen. Binnenkort zijn die al via internet te zien.

   
5-1-2010 Zoals gewoonlijk zendt Radio Top 2000 via de zendtoren in Lelystad (DAB - 12C- 227.36 Mhz - 128 kbps) non stop de aller nieuwste Top 2000 (editie 2009) uit. Ze beginnen bij 2000 en eindigen bij 1; en opnieuw en opnieuw. Zolang DAB nog niet verdrongen is door DAB+ blijf ik via deze Harman Kardon tuner zo en dan naar dit Top 2000 gebeuren luisteren. Via de Excel lijst is precies te volgen welke nummers er komen.

   
6-1-2010 Sinds begin november 2009 zendt Big L weer uit via de middengolfzender aan de Trintelhaven aan de dijk Lelystad Enkhuizen op 1395 KHz AM (215 m.). Het is de bedoeling dat met een zendvermogen van 20 KW geheel Engeland wordt bestreken. Nou; met deze kou komt het signaal inderdaad iets verder dan normaal maar is uitsluitend met veel fading aan de Engelse kust te beluisteren. Overdag zijn er Engelstalige uitzendingen met Nederlandstalige reclames. In de nacht zijn het Amerikaanse presentatoren; zoals Wolfman Jack. Driemaal is scheepsrecht. Tweemaal was de zender uit de lucht vanwege de hoog opgelopen kosten voor de diesel brandstof om energie voor de zender te leveren. Het moet op het oude Radio London (1964-1967) lijken maar eigenlijk is het helemaal niets. Na een uurtje middengolf op de oude Philips radio heb ik het alweer gehad. Wie gaat hier naar luisteren? Vroeger had Radio London 12 miljoen luisteraars en Radio Luxembourg 15 miljoen luisteraars (enkel op de avond). Maar deze gouden tijden zijn (helaas) voorgoed voorbij!

   
6-1-2010 Toen ik vorig jaar in de diverse dagbladen de kleurige advertenties van Icesave zag dacht ik: “Je moet wel gek zijn om je geld op een onbekende IJslandse internetbank te zetten”. Dat dacht ik werkelijk. Maar zie daar; niet alleen gewone spaarders lieten zich verleiden er grote sommen geld te stallen, voor een half procentje meer rente; nee, zelfs gemeenten en provincies. En toen de bank omviel? Je zou zo zeggen dat wie zijn billen brandt op de blaren moet zitten. Dus niet. Minister Bos gaf groothartig de gedupeerden het grootste gedeelte van hun geld terug en beloofde dat in IJsland terug te halen. Edoch; IJsland zegt nu ijskoud: “Bekijk het maar lekker!”. Dus Bos is nu 1,3 miljard euro kwijt. Naast de 20 commissies om te bezuinigen zal er nu wel een 21 ste commissie komen om te onderzoeken waar deze 1,3 miljard euro nu weer vandaan moet komen.

   
10-1-2010 Vandaag ben ik 23.000 dagen oud geworden.

   
11-1-2010 Als je met griep in bed ligt is het net alsof alles aan je voorbijgaat. De sneeuw buiten; de rest van de wereld. Je hoofd zit vol snot en je wilt graag dat dat zo snel mogelijk weg gaat. Je voelt je steeds beroerder worden. Je slaapt er slecht van waardoor je steeds meer op een zombie begint te lijken. En het suist in je kop waardoor je je lichtelijk high voelt. Kortom; niet meer van deze wereld!

   
12-1-2010 Aan het eind van de middag zijn er reeds acht ondersteuningsverklaringen getekend. Elke persoon diende met een verklaring naar het loket te gaan waar, na controle van het legitimatiebewijs, onder toeziend oog van de desbetreffende ambtenaar, een handtekening kon worden gezet. Vervolgens plaatste de ambtenaar, als vervanger van de burgemeester, ook een handtekening en een stempel van de gemeente. Morgenmiddag zullen we de rest van de verklaringen, nog minstens twaalf, laten ondertekenen.

   
12-1-2010 Bij de voorinlevering op het stadskantoor te Emmeloord van onze kandidatenlijst, verklaring van instemmingen, kopieën legitimatiebewijzen, verklaring betreffende inleveraar, kopie legitimatiebewijs inleveraar, machtiging tot het plaatsen van de aanduiding boven de kandidatenlijst en betalingsbewijs waarborgsom is gebleken dat alles in orde is; minus een klein puntje dat simpel op te lossen is. Nu vanmiddag en morgenmiddag 20 ondersteuningsverklaringen op het gemeentehuis laten tekenen en de weg is vrij voor de definitieve inlevering van de kandidatenlijst op dinsdag 19 januari.

   
13-1-2010 Stadhuis Op Stelten. Zo moest ik vanmiddag denken toen om half drie alle ondersteuningsverklaarders voor onze kandidatenlijst zich in het Stadskantoor hadden verzameld. Iedereen moest een apart nummertje halen bij de balie, Helga vulde de gegevens op de verklaring in en bij het opnoemen van het nummer begaven de aanwezigen zich naar het desbetreffende loket. Daar werden de gegevens gecontroleerd, moest de ondertekening plaatsvinden en zette de ambtenaar namens de burgemeester de handtekening en een stempel. Het was wel gezellig in de hal. Ik maakte foto’s met de i-Phone van Theo. Om tien voor drie waren de formulieren al getekend. We moesten er minstens 20 hebben maar we hebben er 26. Ik heb erg tegen deze middag opgezien. Was bang dat er niet genoeg mensen zouden komen. Maar het is allemaal perfect gelopen. Alle ondertekenaars; hartelijk dank!

   
14-1-2010 Via een zegsman van Boom Pers in Meppel is me medegedeeld dat er inmiddels contacten zijn gelegd om de uitzendingen van de gemeenteraad. die via internet op de site van de gemeente Noordoostpolder gaan plaatsvinden, ook door te gaan geven via het kanaal van Nieuws TV.

   
15-1-2010 In de papieren Noordoostpolder stond gisteravond de uitslag van de poll aangaande de vraag op welke partij de lezers gaan stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen. Tot mijn grote verrassing stond Vrije Poldermensen zowel op internet als nu in de krant bovenaan met 21 %. Dat is natuurlijk je reinste kolder. En totaal ongeloofwaardig. Ik had onszelf ingeschat op een procent of 7. Dus iemand heeft die poll flink zitten manipuleren. Dat is behoorlijk ernstig want hierdoor wordt de integriteit van onze partij danig aangetast. En vertrouwen is juist de grondslag van een politieke partij. We zullen er dan ook alles aan doen om te achterhalen wie hier verantwoordelijk voor is. En de Noordoostpolder moet hun poll beter “dichttimmeren”.

   
17-1-2010 Windmolens; je bent er voor; je bent er tegen; of het maakt niet uit. Persoonlijk heb ik niets tegen windmolens. Er staan er al aardig wat in de polder. Prima! Niks mis mee. Tot 1998 kon bijna iedere boer een molen op zijn erf (laten) plaatsen. Maar toen werd er een einde gemaakt aan het solitaire beleid. Het zou beter zijn als alle molens bij elkaar zouden staan; een windmolenpark aan de dijk. Ook nog niks mis mee. Maar toen begon het uit de hand te lopen. Molens werden groter en groter; ook de geleverde vermogens. Er zijn nu molens beschikbaar van minstens 200 meter hoog. En die leveren steeds meer vermogen. De boeren die geen solitaire molens meer mochten plaatsen mochten wel anticiperen in het nieuwe windmolenpark; 100 stuks aan de dijk en rondom Urk; 200 meter hoog. Omdat het vermogen maar toe bleef nemen viel het park niet meer onder gemeentelijke regels maar onder rijksregels. Minister Maria van der Hoven gaat er nu over. De boeren praten uiteraard heel serieus over het milieu maar ze bedoelen dat ze een rendement van 15 % gaan halen vanwege een gegarandeerde minimum kWh prijs. Dat willen ze en niets anders! Daarom zit de Windgroep ook altijd met een advocate op de publieke tribune als er in het gemeentehuis weer eens over het windmolenpark wordt vergaderd. De advocate schrijft alles op; niet over de CO2 besparing maar over de uitlatingen van wethouder Voorberg. Want ze willen beginnen; ze willen winst. Dat de hele Nederlandse bevolking over een paar jaar wel 40 % extra over hun energierekening moet gaan betalen zal ze een zorg zijn. Als het geld hun kant maar uitkomt. Maar o wee als je er wat van zegt! Dan krijg je alle eco hogepriesters over je heen. Want het milieu is de nieuwe religie. En zolang je daar in gelooft komen alle subsidiestromen naar je toe; in dit geval ruim een miljard.

   
18-1-2010 D66 Noordoostpolder heeft het! Dat blijkt wel uit het feit dat ze nu gedeeltelijk betaald parkeren in het centrum van Emmeloord willen invoeren. Want dan komen de mensen vaker op de fiets. Ik weet niet welke oogkleppen zij bij D66 op hebben maar elke dag komen er al honderden mensen op de fiets naar het centrum. Dus dat is het punt niet. Wat wel belangrijk is dat er voldoende fietsparkeerplaatsen zijn. En dat de fietsroutes met voorrang weer in ere worden hersteld. Zouden ze bij D66 eigenlijk wel weten wat een fiets is?

   
18-1-2010 Volgende week vindt er een politiek debat plaats in dorpshuis de Stiepe in Rutten. Sinds 1954 hebben wij in een arbeiderswoning gewoond; aan de Lemsterweg; onder Rutten. Dat Rutten was eerst kamp Rutten; dat kamp lag tussen Rutten en Creil. Daar hadden ze Rutten-Creil moeten bouwen. Dagelijks (van mijn zevende tot mijn twaalfde) jaar fietste ik ’s morgens over de Gemaalweg naar de school met de bijbel in Rutten; en ’s middags weer naar huis; bijna 5 km. Niemand werd met de auto gebracht; zoals heden ten dage. Tussen de middag verbleven wij op school. We kenden toen nog geen zogeheten overblijfmoeders. We aten onze boterhammen met (soms aangebrande) chocolademelk. Ik heb het 40- en 50- jarig bestaan van deze school gevierd; thans Sjaloom school geheten. Op twee andere uithoeken van Rutten stonden, en staan, de openbare lagere school en de katholieke lagere school.

   
19-1-2010 Morgenavond (woensdag) is er een extra (raadsbrede) openbare commissievergadering vanaf 19.30 uur die gaat over de laatste ontwikkelingen betreffende Emmeloord Centrum. Hedenmiddag zagen we hoe de woordvoerder van Provast alle wethouders en de desbetreffende ambtenaren op de hoogte bracht van de nieuwste ontwikkelingen. Wat er precies is besproken zullen we morgenavond wel vernemen. De vraag rijst of Provast misschien in zwaar weer verkeert. En of ze daardoor minder gaan bouwen op de Deel. Contract is natuurlijk contract maar als beide partijen water bij de wijn doen zou er beweging in kunnen komen. Maar welke beweging, en welke consequenties dat heeft, blijft voor mij alsnog koffiedik kijken.

   
19-1-2010 Zojuist, om 13.00 uur, hebben we in het gemeentehuis bij het centraal stembureau officieel de kandidatenlijst voor Partij van vrije Poldermensen (PvvP) ingeleverd. Donderdagmiddag horen we welk lijstnummer we krijgen. En vrijdagmiddag horen we of alle kandidatenlijsten zijn goedgekeurd.

   
19-1-2010 “Want het schepsel is der ijdelheid onderworpen, niet gewillig, maar om diens wil, die het [der ijdelheid] onderworpen heeft; op hoop, dat ook het schepsel zelf zal vrijgemaakt worden van de dienstbaarheid der verderfenis, tot de vrijheid der heerlijkheid der kinderen Gods.” Romeinen 8; 20,21.

   
20-1-2010 Hedenavond ben ik naar een brede raadscommissie geweest aangaande de plannen voor Emmeloord Centrum. Wethouder Voorberg, een ambtenaar van de gemeente, ProVast en een architect toonden de nieuwe plannen. Er zijn nu twee modellen te weten A en B. De ondergrondse parkeergarage gaat definitief niet door. En het aantal van 137 appartementen gaat terug naar 30. Nu wil men bovenop de supermarkt een parkeerdek; met drie parkeerlagen; of op de gehele bebouwing een parkeerdek met één parkeerlaag. Er moeten nu 360 auto's kunnen parkeren. En er moet een overdekte fietsenstalling voor 1.000 fietsen komen. Zowel aan de kant van het busstation, als voor het Voorhuis als aan de Rabokant zijde wordt er iets van de bebouwing afgeknabbeld. Maar het zogeheten horecaplein wordt minder rond; en kleiner. Alle partijen mochten vragen stellen. De Politieke Unie zei dat in deze verkiezingstijd sommige partijen tegen bouwen op de Deel zijn. Hij vroeg wat dat dan ging kosten. Nou; dat zou de gemeente een strop van minstens 15 miljoen euro op leveren. Nou en? Dan maar alle, telkens weer door ProVast gewijzigde, plannen door de strot laten duwen? Het lijkt er sterk op dat de Raad dit nieuwe ProVast brok gewoon in één keer helemaal zal doorslikken. En de nieuwe Raad zoekt het daarna maar lekker zelf uit.

   
20-1-2010 Zojuist met Annelies bij C1000 een vracht drank gehaald voor mijn 63 ste verjaardag; komende vrijdag. Vrijdagmiddag om 16.00 uur horen we in de B & W kamer in het gemeentehuis of alle kandidatenlijsten zijn goedgekeurd. Daarna is het uiteraard tijd voor een stevige borrel. Des avonds komen de gasten. Zoals gewoonlijk ga ik me dan weer ledig houden met het nuttigen van een fles Kontiki. Of is het nuttig maken met het ledigen van een fles Kontiki? Tegen de gasten zeg ik altijd: de drank staat in de keuken. Dus dat redt zich vanzelf. Ik heb allemaal muziek van begin jaren zestig uitgezocht; toen ik nog jong was. Wat de rest er van zal vinden weet ik niet; het is mijn feestje. Dus veel Cliff, Elvis, Del Shannon, Sam Cooke, Ray Charles, Brenda Lee, Connie Francis, Beatles en Stones. Je wordt tenslotte maar eenmaal 63! Ik heb 30 man uitgenodigd; het wordt zo langzamerhand tijd voor een groter huis!

   
21-1-2010 Burgemeester Willem ridder van Rappard trok onze partij op een papier uit een vaas. En de nieuwe griffier, Robert Wassink , trok nummer zes op een papier uit een andere vaas. YES!!! Alle aanwezige personen konden zien dat we daar erg enthousiast over waren. Want we laten de Moslim Partij, GroenLinks, de PvdA en D66 achter ons. Die staan nu verder op het stemformulier. Toen ik over zijn oom begon vertelde de burgemeester uitgebreid over de markante van Rappard uit Gorinchem.

   
21-1-2010 Vanmiddag heeft het centraal stembureau onze partij lijst 6 toegekend.

   
21-1-2010 Na 12 jaar heeft mijn Radio Luxembourg pagina 180.000 bezoekers gehad; uit meer dan 50 landen.

   
22-1-2010 Het hoofdstembureau heeft vanmiddag om 16.00 uur alle tien ingeleverde kandidatenlijsten voor de gemeenteraadsverkiezing van de gemeente Noordoostpolder officieel goedgekeurd.

   
22-1-2010 “EMMELOORD - De Vrije Poldermensen krijgen lijst 6 bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. In het gemeentehuis is gisteren geloot voor de lijstnummers. De nummers 1 tot en met 5 stonden al vast op basis van de vorige gemeenteraadsverkiezignen: 1 CDA, 2 ChristenUnie-SGP, 3 VVD, 4 ONS, 5 Politieke Unie. De vijf partijen, die wel meedoen aan de verkiezingen maar nu niet in de raad zitten, hebben geloot om de overige nummers. De uitslag: 6 Vrije Poldermensen, 7 Moslim Partij, 8 GroenLinks, 9 PvdA, 10 D66” .Bron: De Noordoostpolder.

   
22-1-2010 Vandaag (01.00 uur) ben ik 63 jaar geworden. Daar ben ik erg dankbaar voor.

   
23-1-2010 Zo; mijn verjaardag is weer voorbij. Aanwezig waren Edwin, Esther, Gerard, Helga, Inge, Jan, Leen, Martha, Peter, Trudy en Willeke. De laatste aanwezigen verlieten rond half vier het pand. In tegenstelling tot eerdere verjaardagen hadden we het nu vaak over politieke vraagstukken. Ik had meer mensen uitgenodigd maar die kwamen, zonder enig bericht van verhindering, niet opdagen.

   
26-1-2010 Hedenmiddag heb ik een raamposter van onze partij opgehangen. PVVP; met daaronder een grote 6; beiden in het rood..

   
26-1-2010 Volgens een bericht in De Stentor krijgen Swifterbant en Biddinghuizen geen glasvezelnetwerk. Te weinig huishoudens hebben zich aangemeld voor een aansluiting waarna Solcon heeft besloten het netwerk niet aan te leggen in deze dorpen. Het Drontense bedrijf in internetdiensten is teleurgesteld dat maar twintig procent van de dorpelingen wil overstappen naar het glasvezelnetwerk van Solcon. Veertig procent was noodzakelijk. "We kunnen niet tot aanleg overgaan", zegt directeur Peter van der Vlies. "Zoals het er nu uitziet, is het over."

   
27-1-2010 Vandaag is het precies 65 jaar geleden dat het Russische leger de vernietigingskampen Auschwitz (Oswicim) en Birkenau bevrijdden. Dat werd vanmiddag herdacht in kamp Birkenau (Auschwitz II). Al kijkende naar dit geheel vroeg ik me af of er alleen maar Poolse Joden zijn omgekomen. Want het was hoofdzakelijk een Polen show. En dan te bedenken dat de gewone Polen er in die tijd absoluut geen moeite mee hadden dat de Joden werden opgepakt want dan konden zij mooi die prachtige huizen inpikken. Voormalig president Walesa noemde zich ooit een echte Pool; omdat hij niet Joods was; en zijn premier wel. De enige waardige toespraak (niet in het Pools!) was van de Israëlische premier Netanyahu (in het Engels en het Hebreeuws).

   
28-1-2010 Vanmiddag hebben Gerard en ik op acht plaatsen in Emmeloord en op twaalf plaatsen in de tien overige dorpen onze posters op de verkiezingsborden geplakt. Totaal twintig stuks. Met bovenaan in het rood PVVP, linksonder een foto van Helga en rechtsonder een rode zes, op een witte achtergrond, knalt het van de poster af. Ook op afstand nog perfect te lezen. Dit in tegenstelling tot andere partijen die er veel te veel info op hebben. We hebben de poster overal rechts onder geplakt; onder ONS Noordoostpolder. Het lijkt zo wel een onderonsje….

   
28-1-2010 Soms denk ik in een andere werkelijkheid te leven. Is er anderhalve week geleden tijdens een raadsbrede commissievergadering een uitgebreide presentatie geweest van de gewijzigde plannen voor de Deel; zowel door de gemeente als door Provast. Is het College nu van plan alvast maar met de oorspronkelijke plannen van begin 2006 te beginnen. ('Omwille van de juridische procedure en de voortgang van het centrumproject, moeten we nu echt beginnen. De kortste klap is het oorspronkelijke plan uit 2006 doorzetten en naderhand wijzigen. Dat werkt sneller dan een nieuw bestemmingsplan maken,' aldus wethouder Leo Voorberg.” Bron: Flevopost). Het is werkelijk niet te geloven. Toen Leo Voorberg eind 2007 wethouder werd zei hij de centrumplannen nog te willen veranderen. En nu gaat hij nota bene akkoord met de oorspronkelijke plannen. Volgens mij heeft deze ChristenUnie/SGP wethouder dringend een cursus nodig: “Hoe leg ik dit uit aan mijn kiezers”.

   
28-1-2010 Gisteravond zijn Helga, Gerard en ik naar het voormalige dorpshuis de Stiepe in Rutten geweest. Ook Jannes was aanwezig. Binnen was het erg druk met veel raadsleden, kandidaat raadsleden en publiek. Want er zou een debat worden gevoerd tussen de lijsttrekkers van de tien partijen die meedoen met de gemeenteraadsverkiezing. Naast Vrije Poldermensen waren aanwezig D66, PvdA, VVD, ONS Noordoostpolder, de Moslim Partij, de PU, ChristenUnie/SGP, CDA en GroenLinks. Er kwamen diverse onderwerpen aan de orde; zowel over Rutten als over Emmeloord. Men begon met tien stellingen waar de partijen op moesten antwoorden en na de pauze kwamen er nog drie onderwerpen. Volgens mij hebben we het er wel aardig afgebracht. De kop is er af. Er volgen nog meer debatten; ook via de lokale en de provinciale radio.

   
29-1-2010 Hedenmorgen heeft de Energiewacht de HR Combiketel Nefit HRC 25 CW 4 geïnstalleerd.

   
30-1-2010 Wij vernamen in de wandelgangen: “Fotograaf Hans Veenhuis wilde een nieuwe lokale partij oprichten met oud-wethouder Willem Keur als lijsttrekker. Maar Keur voelde daar niets voor”. Hij staat nu op de kandidatenlijst van de VVD.

   
30-1-2010 De brief van wethouder Willy Schutte aan het CDA Urk, die als CDA lid Schutte ondertekend had moeten zijn, heeft toch invloed gehad. De Urker gemeenteraad heeft unaniem besloten dat er een brief naar Minister Maria van der Hoeven gaat met het verzoek om de dichtstbijzijnde windmolen op minstens zeven kilometer vanaf de vuurtoren te plaatsen. En het vermogen van het windmolenpark moet worden gehalveerd tot 220megawatt. En de hoogte van de windmolens moet maximaal 100 meter zijn. De raad van de Noordoostpolder vindt dat ze daar in Urk “hun eigen ding maar moeten doen”. Nou; dat doen ze dus. Het is werkelijk niet te geloven als je alle verkiezingsprogramma’s van de diverse politieke partijen in Noordoostpolder leest. Vooral veel over duurzaamheid en de medemenselijkheid. Gewoon gelul in de ruimte. Compleet gebakken lucht gezien het feit dat ze hun buurgemeente helemaal in de kou laten staan. En maar praten over naastenliefde! Je zou ze werkelijk met hun verkiezingsprogramma’s om de oren willen slaan!

   
31-1-2010 De gemeente Noordoostpolder heeft zich aangemeld om gebruik te maken van Kieskompas; het evenbeeld van de Kieswijzer. Tot 18 december vorig jaar konden alle partijen stellingen verzamelen en na invoering van die stellingen konden ze worden beantwoord; en kon er ook nog een toelichting bij worden gegeven. Dus dan denk je dat het wel goed zit. Totdat half januari bleek dat sommige stellingen veranderd waren. Dus onze antwoorden klopten niet meer en moesten worden aangepast. En dan vandaag. Na vijf uur vanmiddag kregen we een mail van kieskompas dat ze drie antwoorden van ons hebben veranderd omdat ze dat beter bij onze stellingen vonden passen. Hoe absurd! Pas na vele mailtjes, en de zaak onder druk zetten, zijn de oorspronkelijke antwoorden toch weer ingevoerd. Wat een belachelijke toestand om laat op de zondagmiddag via mail mede te delen dat ze zaken hebben veranderd. Het moet werkelijk niet gekker worden!

   
31-1-2010 Gistermorgen ontving ik, net als anderen, en ook de raadsleden, een brief van de gemeente Noordoostpolder. Maandag 1 februari is er om 16.30 uur een extra openbare vergadering van de commissie Bestuur, Financiën, Cultuur en Economische Zaken. Het enige agendapunt is: “Vaststelling bestemmingsplan Emmeloord Centrum 1”. Zo doen we dat dus. Allereerst laten we bijna honderd bezwaarschriften tegen de bebouwing op de Deel volledig in de prullenbak verdwijnen. Dan moet er op een namiddag even snel het besluit doorgejast worden. En op de laatste raadsvergadering van deze Raad moet dat besluit officieel worden genomen. Net als vier jaar geleden toen ook net voor de verkiezingen het contract met Provast vastgelegd moest worden. Toen noemde ik het al “over je graf heen regeren”. Wat is dat toch met politici? Streelt het hun ijdelheid dat zij dat toch maar mooi voor elkaar hebben gekregen? De nieuwe Raad met de puinhopen achterlatend? Vier wethouders en de burgemeester nemen na de verkiezingen de benen; evenals de helft van de huidige Raad.

   
1-2-2010 Hedenmiddag vond er een extra openbare vergadering plaats van de commissie Bestuur, Financien, Cultuur en Economische zaken. Het ging vanmiddag uitsluitend over vaststelling bestemmingsplan Emmeloord Centrum 1. Zowel Helga Wiedijk als de heer Dijkstra maakten gebruik van het spreekrecht. Het kwam er op neer in de vergadering dat de Raad binnenkort moet besluiten de wijziging van dit bestemmingsplan aan te nemen terwijl nu al, op voorhand, vaststaat dat er een nieuwe wijziging op dit bestemmingsplan zal komen gezien de Provast presentatie van een paar weken geleden. Niet alleen dat sommige raadsleden er geen touw meer aan vast konden knopen; maar de inwoner van Noordoostpolder begrijpt al helemaal niet meer waar dit allemaal over gaat. Wethouder Voorberg probeerde er nog wat lijn in te brengen maar de vraag is of dit allemaal wel begrijpelijk over kwam.

   
2-2-2010 Tot en met 1982 werden de gemeenteraadsverkiezingen in de maand mei gehouden. Maar omdat er een Kabinet viel, en de kiezers blijkbaar in de war zouden raken betreffende de gemeenteraadsverkiezingen en de Tweede Kamer verkiezing, werden vanaf 1986 de gemeenteraadsverkiezingen in maart gehouden. Een vreemde keuze. Van mei naar maart. Dat heeft dus absoluut niets met vakanties te maken. Naast het feit dat het inderdaad koud is voor de campagnes komt er ook nog bij dat je nu rond de kerstdagen druk bezig bent met de voorbereidingen. Dus wat mij betreft mogen de verkiezingen weer naar de maand waarin ze tot 28 jaar geleden altijd werden gehouden: de maand mei.

   
4-2-2010 Gisteravond presenteerde Pop-Art (o.l.v. Rob Bredewout) in de commissie Samenlevingszaken de plannen voor een nieuw zogeheten jeugdcultuurhuis. Daarin zitten Carrefour, het Muzisch Centrum en de Klos. Frappant is dat in dit nieuwe verhaal het pand Rio geheel is verdwenen; en de Klos nu weer prominent aanwezig is. Blijkbaar hebben de opmerkingen van Theo en mij vorig jaar in de Klos effect gescoord. De Klos is nu de winnaar. Bijna alle commissieleden zetten overigens vraagtekens bij de nieuwe opzet en de begroting. Men vond dat er wel erg veel geld naar de organisatie ging en wat te weinig naar de activiteiten. In de komende raadsvergadering komen bijna alle partijen er op terug. Ik vind dat de Klos volkomen zelfstandig moet blijven; zoals ze al meer dan veertig jaar is geweest; met een totaal eigen cultuur en sfeer.

   
5-2-2010 De Partij van vrije Poldermensen staat nog heel wat debatten te wachten. Morgenmiddag een uur bij Radio Noordoostpolder; een half uur, en later een uur, bij Radio Flevoland. Dan debatten met publiek er bij over het Waterschap en in het Voorhuis met de BAN. Verder gaan we, naast de donderdagmorgens, ook zaterdags in het centrum van Emmeloord staan. Tevens zijn er een paar duizend flyers besteld met tien hoofdpunten van ons verkiezingsprogramma. Die moeten worden uitgedeeld en worden rondgebracht. Daarnaast moeten we elke week twee vragen van de Noordoostpolder beantwoorden, en ook nog een column schrijven, verder tien stellingen van de Stentor beantwoorden plus stellingen van Flevopost. Vervolgens zijn er ook scholen die ons uitnodigen op hun politieke markten en zijn er jongeren die vragen sturen om beantwoord te worden. Ook worden we nog verwacht bij de commissie Horen aangaande onze bezwaarschriften tegen bestemmingsplan Emmeloord Centrum 2. En moeten we nog een verkiezingsavond organiseren. Verder moet onze site actueel worden gehouden. Spannende tijden! Nog 26 dagen!

   
6-2-2010 Vanmiddag ben ik eerst naar de studio van Radio Noordoostpolder geweest. Die zit hier vlak achter; onderin de flat Nijenbeek. Inmiddels is de digitale studio helemaal klaar. Helga Wiedijk van de Vrije Poldermensen en Paul Vermeulen van D66 gingen een uur met elkaar in debat onder leiding van Cor Scholten. Ik stond in de technische ruimte mee te luisteren. Na twee uur fietste ik in de regen naar de Lange Nering. Theo Elschot en Gerard Groot hadden de stand van de Vrije Poldermensen al opgezet. Verder stond er een kraam van de ChristenUnie/SGP en de PvdA. ONS Noordoostpolder was overal folders aan het uitdelen. Ook wij deelden folders uit en spraken met voorbijgangers. We zijn al aardig bekend. Het was trouwens behoorlijk koud op straat. Na vieren ging ik naar de computerclub. We hopen dat het volgende week zaterdag wat beter weer is.

   
8-2-2010 Dat was een bijzondere interessante en leerzame VPRO’s Tegenlicht uitzending. Het ging om de zogeheten quants (ook wel de alchemisten van Wall Street genoemd) ; dat zijn de wiskundigen bij banken die steeds meer uiterst ingewikkelde financiële producten maakten. Zo ingewikkeld dat zelfs de bankmanagers het niet meer begrepen maar wel akkoord gingen omdat het winst opleverde. Er werd zo een compleet virtuele wereld geschapen die tot in het absurde gewoon doordraaide totdat de boel in 2008/2009 haast vanzelf in elkaar stortte.

   
9-2-2010 De nieuwe wet -die van de liefde- is niet met de letter, maar met de Geest in de harten van de gelovigen gelegd en in hun verstand geschreven (Hebr.10:16). Deze Christenen zullen het niet in hun hoofd halen andere Christenen te veroordelen op het wel of niet houden van (een deel van) de geschreven wet, omdat zij ooit op het punt zijn gebracht dat zij erkenden dat zij zélf schuldig zijn aan het overtreden van de wet, wat hen tot échte bekering bracht. In het Nieuwe Testament staan duidelijk de kenmerken van deze Nieuwe Verbonds Christenen: zij hebben onderlinge liefde en vertonen de vrucht van de Geest: liefde, blijdschap, vrede, zachtmoedigheid, geduld, goedheid, vriendelijkheid, zelfbeheersing (Gal.5:22).

   
11-2-2010 De Partij van Vrije Poldermensen (PvvP) heeft sinds vandaag een mooie flyer. Voorop staat een foto van de lijsttrekker Helga Wiedijk, de naam en de site (in het rood); achterop staan de tien belangrijkste punten. Vanmorgen op de markt namen verscheidene mensen de flyer graag in ontvangst om thuis nog eens goed te bestuderen. We krijgen steeds meer positieve reacties.

   
12-2-2010 Dus Radio 7 komt er aan? En hoe gaat dat allemaal uitzenden? Ik heb het eens op een voorkeur lijstje gezet. Radio 1 (FM, kabel), Radio 2 (FM, kabel), Radio 3 (FM, kabel), Radio 4 (kabel), Radio 5 (FM, kabel), Radio 6 (kabel), Radio 7 (AM, kabel). In dit plan gaat de FM bij Radio 4 vandaan en krijgt Radio 5 dat FM net. Klassieke muziek kan het beste thuis via de kabel op de goede stereo installatie worden beluisterd.

   
12-2-2010 Vanmiddag zat ik met Jannes Punter in de raadzaal in ons stadskantoor. In het bijzijn van zeven carnavalsverenigingen werd door wethouder van Meijel de sleutel van de gemeente overhandigd aan prins carnaval. Alaaf! Het is dat ik in een opgewekte stemming was maar eigenlijk zou je zoiets alleen maar straalbezopen moeten meemaken. Of zou het zo zijn dat de echte raadsvergaderingen eigenlijk ook gewoon carnaval zijn?

   
12-2-2010 De Nederlandse economie is vorig jaar met 4 % gekrompen. Zelfs in de crisis jaren dertig van de vorige eeuw is er niet zo’n krimp geweest. Ik vraag me dan altijd af waarom het dan toen blijkbaar grotere consequenties had. Is de regering nu met meer stimuleringsmaatregelen bezig? En zo ja, wat gebeurt er dan als die maatregelen stopgezet worden? En wat gebeurt er als de bezuinigingsronde van 35 miljard euro in gang gezet wordt? Komt er dan niet een nog grotere krimp? Ik ben het met sommige economen eens dat deze (economische) crisis nog lang niet voorbij is. En dan heb ik het nog helemaal niet over de waarde van de euro die, ondermeer door Griekenland, op wankelen staat.

   
13-2-2010 De VVD Noordoostpolder gaat de verkiezingen alhier in met de kreet: “Shoppen is ook zondagsrust”. Ten eerste is het een vrij onzinnige kreet want voor het winkelpersoneel is er dan helemaal geen zondagsrust. En ten tweede speelt het hier helemaal niet; welke winkel zou hier zondags open willen zijn? Misschien een tuincentrum. En dan de Deel. De VVD heeft op haar site staan: “De nieuwe fractie van de VVD wil aanpassing van het plan de Deel”. Welke nieuwe fractie? Er is alleen maar een oude, huidige fractie van de VVD. En hoe die over de Deel gaat stemmen kunnen we donderdagavond tijdens de raadsvergadering vernemen.

   
13-2-2010 Vanmiddag hebben Theo, Gerard en ik weer met onze kraam van Vrije Poldermensen op het Kettingplein gestaan. Vanwege de koude wind stond de kraam nu in de nis van de al lang gesloten bloemenwinkel. Verder waren de ChristenUnie/SGP, de PvdA en de Politieke Unie aanwezig. Ik sprak met de voorzitter van de SGP vanwege de reden dat ik bij hun club ben weg gegaan. Hij vond het niet overtuigend. Ik zei: “Als ik het maar overtuigend vind”. Robert Wassink, de nieuwe griffier, vond het moeilijk concrete punten in ons programma te vinden. Ik zei dat het ook de opzet is; een visie; geen wenslijstjes. Veel mensen namen onze flyer aan; sommigen vroegen er zelfs om. Iemand sprak me aan vanwege mijn ingezonden brief aangaande de huisnummers op de buitenwegen. Al met al was het wel gezellig, ook met de carnavalsvereniging er bij, maar was het tegelijkertijd nog steeds erg koud.

   
14-2-2010 Nadat ik 130 Offringa’s, van over de hele wereld, via Facebook aan mijn vriendenkring had toegevoegd kreeg ik van Facebook het bericht dat dit te ver ging. Terwijl ik er nog minstens 130 bij wil hebben. Inmiddels met een Offringa in Texas gesproken waar ik al jarenlang geen contact mee had gehad. Al heb ik al 14 jaar internet; het blijft me nog steeds fascineren!

   
14-2-2010 Bovennatuurlijk. Een prachtig woord. Het betekent eigenlijk dat iets boven het normale, boven onze normale gedachtegang, en zelfs boven wetenschap, uit komt. De vraag is dan natuurlijk of het wel echt bovennatuurlijk is. Honderd jaar geleden was een televisie of een vliegtuig ook bovennatuurlijk. Nu niet meer. Omdat het nu mogelijk is? Hoe weten we dan zeker dat andere bovennatuurlijke zaken niet mogelijk zijn? Zijn we zo geïndoctrineerd door de Rede, de wetenschap, of onze omgeving, dat we alles wat we niet kunnen verklaren meteen maar naar het rijk der fabelen verwijzen? Wat een armoe! Want daarmee verwerpen we ook Bijbelse waarheden die zogenaamd niet in ons denkpatroon passen. En dat is jammer!

   
14-2-2010 Het is altijd leuk teksten van een paar jaar geleden op internet terug te vinden. Bijvoorbeeld een artikel van PropertyNL Magazine van 13 april 2006. Dat artikel besluit met de volgende tekst: “Ook de fractie van Christenunie/SGP laat zich niet door historisch sentiment leiden. Aan de vooravond van de verkiezingen sprak fractievoorzitter Leo Voorberg klare taal: 'Het centrum is niet van ons allemaal, maar vooral van Provast. Het fnuikende is dat de financiële risico’s van die enorme klomp steen die op De Deel komt, wél van ons allemaal zijn.' Leegstand in winkel en kantoren, zoals in De Meerpaal in het nabijgelegen Dronten zijn daarbij het schrikbeeld.”

   
14-2-2010 Al mijmerende op de zaterdagavond (terwijl er op de TV druk geschaatst wordt) vallen me wat zaken op. De politieke partijen in de polder waren altijd redelijk aardig tegen ons; zelfs toen we met een eigen partij kwamen. Maar de laatste tijd zijn ze wat gereserveerder en afstandelijker. Zijn ze bevreesd dat we toch met een paar mensen in de gemeenteraad komen? Waarom beginnen ze ons nu af te kraken of eigenlijk ook belachelijk te maken? Vreemd dat te moeten constateren omdat sommige partijen duidelijk diverse punten van ons hebben overgenomen. Wij weten niet of we in de gemeenteraad komen; dat ligt aan het vertrouwen dat de kiezer ons zal geven. Wel constateren we dat we steeds bekender worden en dat ook steeds meer mensen achter onze standpunten staan. Misschien zijn we wat afwijkend in onze presentatie. Maar altijd maar dezelfde kretologie, dezelfde flyers en dezelfde ballonnen gaat ook vervelen.

   
17-2-2010 Gisteravond werd er in de theaterzaal van het Voorhuis weer een debatavond van de BAN (Bedrijven Actief Noordoostpolder) gehouden. Net als vier jaar geleden was het weer aardig vol en net als vier jaar geleden werd het weer gepresenteerd door Pieter Jan Hagens. De avond ging over vijf stellingen waaraan aan de ene kant de ondernemers meededen en aan de andere kant de politici. Telkens gingen er twee lijstaanvoerders in debat waarna de rest zich ook in het debat mengde. Willy Schutte van het CDA en Helga Wiedijk van de PVVP hadden de stelling: De bouwplannen voor de Deel zijn nog steeds te ambitieus. Hiermee konden we ons prima profileren. Na afloop van het debat nam ik enkele rode wijn en sprak lang met Theo en andere aanwezigen. Nu komen er nog twee radiodebatten; voor Omroep Flevoland en voor Radio Noordoostpolder.

   
18-2-2010 Vanmorgen hebben Helga, Theo, Gerard, Jannes en Bertus weer met onze kraam van de Vrije Poldermensen op de markt gestaan. We hadden er nu een maquette van Urk Briest bij staan. Op die maquette zijn uitstekend de verhoudingen te zien tussen de vuurtoren van Urk en de te bouwen enorm grote windmolens. De windmolens krijgen als tiphoogte 198 meter. Naast ons stonden mensen van de PU en de PvdA. Ik sprak met een marktkoopman die tevens raadslid in Kampen is. Ik vertelde hem desgevraagd dat we twee raadszetels verwachten. Hij zat acht jaar in de coalitie en zit nu vier jaar in de oppositie.

   
19-2-2010 Gisteravond werd in een bomvolle raadzaal de laatste raadsvergadering van de huidige Raad gehouden. Het punt Bestemmingsplan Emmeloord Centrum (De Deel) hield de gemoederen zo’n vier uur bezig; tot na middernacht. Het voorstel behelsde het oorspronkelijke bestemmingsplan (door Helga het “Oerplan” genoemd) dat nodig was om projectontwikkelaar Provast de hele Deel te laten volbouwen. Inmiddels is Provast daar op 20 januari van terug gekomen. Dus eigenlijk moest er een nieuwe wijziging plaatsvinden. Maar volgens wethouder Voorberg zou dat vertragend werken. Dus eerst dit bestemmingsplan goedkeuren en later de wijzigingen hierop. Dan maar hopende dat er geen bezwaarschriften meer komen. Maar daar hadden zowel vier insprekers als veel raadsleden grote bezwaren tegen. Wethouder Voorberg probeerde met een woordenbrij de zaak uit te leggen maar het werd er alleen nog maar chaotischer door. Het CDA kwam met een amendement/motie waarin uitvoerig werd gezegd wat er allemaal moet veranderen; gekoppeld aan dit agendapunt. De vraag is hoe sterk dit juridisch is; hoe Provast zich hier aan zal houden. Deze krakkemikkige motie (een heel verhaal) werd, samen met het oorspronkelijke bestemmingsplan, in stemming gebracht. Nu stemden de PU en de VVD tegen; vier jaar geleden voor. Zeker omdat ze bang zijn voor de verkiezingen. En nu stemde de ChristenUnie/SGP voor; vier jaar geleden tegen. Zeker om hun wethouder te sparen. Eentje van de CU/SGP stemde tegen; Gert Jan Veldkamp. Om de achterban te laten zien dat ze niet blindelings achter Provast aanlopen? Dit was de laatste vergadering van de huidige raad. Die duurde van half acht tot half twee. Zelden zo’n chaotische vergadering meegemaakt!

   
19-2-2010 De heer A. van der Werff is door de gemeenteraad van Noordoostpolder voorgedragen als nieuwe burgemeester. De huidige burgemeester, W.L.F.C. ridder van Rappard, vertrekt met ingang van 1 mei 2010. De heer van der Werff is op dit moment burgemeester van de gemeente Het Bildt.

   
20-2-2010 Vandaag zijn Jannes en ik alle tien dorpen rond geweest met onze “geluidswagen”. We hadden een aggregaat op een aanhangwagen staan. Daarop was een versterker aangesloten plus een “blaster”met muziekkaart plus een MP3 speler met tekst. De auto was versierd met reclameteksten van de Vrije Poldermensen. We reden eerst naar Tollebeek. Daar begon het verschrikkelijk te sneeuwen. We wilden schuilen in de Goede aanloop maar die was dicht. Daarom schuilden we maar even in de plaatselijke supermarkt. Later reden we naar Espel. Omdat het daar ook sneeuwde dronken we koffie in de Ducdalf. In Creil stonden we lange tijd bij een sporthal. Daar was het druk en konden we heel wat flyers kwijt. Jannes zette de boxen nu bovenop de auto. We reden naar Rutten. Onderweg veel sneeuw; dus we reden langzaam. Nadat we ook daar onze reclameteksten hadden laten horen gingen we naar Bant. Daar reden we helemaal doorheen (vier posters voor de ramen) en reden naar Luttelgeest. Vandaar gingen we naar Marknesse. Daar stonden we lang op het plein en voor de supermarkt. We troffen veel mensen die weten dat we meedoen met de verkiezingen. Na Kraggenburg deden we Ens en Nagele aan. Half vier stonden we op het Kettingplein in Emmeloord; bij onze kraam met Gerard en Theo. Verder stonden er kramen van GroenLinks, PvdA, CDA, ChristenUnie/SGP, PU en de VVD. Jannes sprak via de boxen enkele reclameteksten over de PVVP die luide over het Kettingplein schalden. Zo was de rest van de partijen er goed van op de hoogte dat wij er ook stonden.

   
20-2-2010 Het Kabinet is gevallen. Gaat het grote windmolenpark bij Urk nu nog wel door?

   
21-2-2010 Ik lijk wel helderziend. Hier een stuk van de tekst die ik meer dan een jaar geleden uitsprak tijdens het spreekrecht in de raadscommissie Bestuur: “Mevrouw de voorzitter, Leden van de commissie, Voor ons ligt een voorstel over een nieuwe sluitingstijdenregeling voor de uitgaanshoreca. Dat houdt in: alle bezoekers moeten om uiterlijk 01.00 uur binnen zijn, vanaf 03.00 uur worden de laatste drankjes ingeschonken en om 04.00 uur sluiten de horecagelegenheden de deuren. Het tijdstip van 01.00 uur heeft tot doel dat met name het jonge uitgaanspubliek eerder gaat stappen (volgens de vroeg op stap regeling). Dit is op zich een goed voorstel; wat meer regulering van bepaalde zaken betreffende de horeca gelegenheden kan nooit kwaad. Het kan op deze manier ook veel overlast van zwervende jongeren door het centrum van Emmeloord voorkomen. Dat de horecabedrijven na 01.00 uur niemand meer binnen mogen laten lijkt dus een goed idee. Maar wat moeten bezoekers doen die na enen nog graag buiten even een sigaretje willen roken?

   
22-2-2010 Het Kabinet is gevallen. En het Zwarte Pieten is begonnen. Zaterdagavond Wouter Bos in Nova gezien. Zondagmiddagmiddag Jan Peter Balkenende in Buitenhof gezien. Wie heeft er gelijk? Ik weet zeker dat alle coalitie partijen in 2007 bij de verlenging van de missie naar Uruzgan hebben gezegd dat deze missie uiterlijk 2010 afgelopen zou zijn. Zelf was ik niet zo voor deze verlenging maar goed. Eind 2010 zou er dus een einde aan komen. Het is daarom wel vreemd dat het nu weer veranderd wordt. Ik ben het in dit opzicht geheel met Wouter Bos eens. Maar dit Kabinet had daarvoor niet hoeven vallen. Want volgens mij gaat de uitslag van de komende Tweede Kamer verkiezingen nog voor grote problemen zorgen. In 2002 ging de LPF vechtend over straat. De vraag is wat de PVV gaat doen. Nou ja; eerst maar de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen afwachten!

   
23-2-2010 Eigenlijk is het fantastisch dat Radio Veronica met van te voren opgenomen programma’s werkte. Dat die banden na enige tijd uit de roulatie gingen. En dat de opname technici die banden jarenlang hebben bewaard. En later allemaal gedigitaliseerd hebben. Want daardoor kan ik nu, via mijn internet radio afgestemd op veronica192.nl, naar Muziek bij de lunch van Jan van Veen uit maart 1969 luisteren. In die tijd zat ik in ’t Haasje in Bant. Fantastisch die muziek, die presentatie, die oude reclames!

   
23-2-2010 Gisteravond ben ik met Helga en Theo naar een politiek debat in het dorpshuis van Bant geweest. In een mooi ingerichte, voormalige gymnastiek, zaal verzamelden zich zo’n vijftig man. Aan het debat deden Banter politici mee plus iemand uit Creil; te weten Vrije Poldermensen, ONS Noordoostpolder, D66, CDA, PvdA en de PU. Er kwamen vele politieke kopstukken binnen waaronder Berthoo Lammers van ONS. Gerard van Tilburg leidde het debat. Dat was wel aardig ook al ging men zo nu en dan in de fout; zo ook onze kandidaat Jannes Punter. Het ging over de omstandigheden en de leefbaarheid van Bant. In de pauze dronk ik een rode wijn. Daarna ging het nog een uur door. Na afloop liet ik Gerard de tekst van onze column van vandaag in de Noordoostpolder lezen. Hij vond hem wel hard maar tegelijkertijd erg treffend. We spraken lange tijd met diverse aanwezigen. En vonden het wel een leuke avond. Of hierdoor mensen aangespoord zijn op een andere partij te stemmen is ons niet geheel duidelijk geworden.

   
24-2-2010 Vanavond ben ik met Helga, Theo en Gerard naar het politieke debat van Omroep Flevoland in café Chillers geweest. Gedurende een uur (van 19.00 tot 20.00 uur) werden de tien lokale lijsttrekkers ondervraagd over vijf onderwerpen. De uitzending was rechtstreeks op de radio te volgen en via internet te zien. Ik zat op de hoek van de bar van het voormalig café Tholen met een pilsje alles te volgen. Zo nu en dan was het wel een Babylonische spraakverwarring. Ik vraag me dan altijd af hoeveel luisteraars er zijn en of de keuze van de luisteraar hierdoor nog beïnvloed wordt. Na afloop zaten Theo en Henk nog lang na te kletsen.

   
24-2-2010 De kandidatenlijsten worden nu huis aan huis bezorgd. Lijst 6 is Partij van vrije Poldermensen (PvvP).

   
26-2-2010 De persoon die tegen de krant (in een filmpje eigenlijk) vertelde dat hij op de PVV, lijst 6, gaat stemmen bedoelde wel degelijk de PVVP en niet de PVV. Hij heeft zelfs een biljet van de PVVP Lijst 6 voor het raam hangen.

   
26-2-2010 “Ik ga op lijst 6, de PVV, stemmen” zei een kiezer tegen deze krant. Lijst 6 in de Noordoostpolder is echter niet de PVV maar de PvvP. Bij die Vrije Poldermensen is men zich bewust van het misverstand. Dick Offringa van de Vrije Poldermensen: “Ik heb samen met Theo Elschot gezocht naar een afkorting. We wilden PVP, Partij van Vrije Poldermensen, maar deze naam bleek al geclaimd te zijn op internet. Dus hebben we voor PvvP gekozen”. “We realiseren ons dat het een beetje op PVV lijkt. Maar mensen moeten, voordat ze stemmen, eerst ons verkiezingsprogramma maar lezen. Dan zien ze dat wij links van het midden zitten”. Bron: De Noordoostpolder.

   
27-2-2010 Precies honderd jaar geleden, op 27 februari 1910, werd mijn vader, Jelte Offringa, geboren in Rauwerderhem.

   
28-2-2010 Gisteren hebben we de hele dag, van tien tot vijf uur, met onze Vrije Poldermensen kraam in de Lange Nering, bij het Kettingplein, gestaan. Zowel Theo als Helga als Bertus als Jan als Jannes. Om ons heen stonden meer partijen met kramen zoals PvdA, ChristenUnie/SGP, D66, PU, VVD, CDA en GroenLinks. We kregen veel aanloop en deelden veel folders uit. Zelfs Annelies kwam een kijkje nemen. Tussen 12 en 2 was ik in het gemeentehuis waar een rechtstreeks politiek debat tussen de tien lijsttrekkers werd uitgezonden. Cor Scholten was een goede interviewer. Onze lijsttrekker, Helga Wiedijk, deed het prima. Terug in de Lange Nering hoorden we Jannes al van verre. Hij stond met een geluidsinstallatie bij onze kraam met mooie muziek (Nederlandstalig). Zo nu en dan schalde zijn stem door de Lange Nering. Hij had het over het bruisende centrum en dat men op de Vrije Poldermensen moet stemmen. En warme worst moet kopen bij de Hema. We waren dus weer nadrukkelijk aanwezig en zo moet het ook!

   
1-3-2010 Mijn Lelijke Eend is weer APK goedgekeurd; tot 29 maart 2011.

   
3-3-2010 Zojuist heb ik op mezelf (nummer 2) van Partij van vrije Poldermensen (Lijst 6) gestemd.

   
3-3-2010 Vandaag zijn er gemeenteraadsverkiezingen.

   
4-3-2010 Gisteravond ben ik met Annelies naar het gemeentehuis gegaan. Gedurende de avond zouden de kantine en de hal helemaal vol lopen. Sieberen was ook aanwezig evenals Jan, Jannes met zijn vrouw, Bertus en Edwin. Helga en Theo kwamen later omdat ze hadden moeten tellen op stembureaus. Annelies en ik zaten aan de gemeentelijke rode wijn. Dat beviel ons wel; evenals de gemeentelijke hapjes. Zo nu en dan kwamen de uitslagen van de stembureaus binnen. Bij de eerste vijf stembureaus zaten we al op 1 zetel. Dat zou de hele avond zo blijven. Ik was wel wat zenuwachtig en vond het heel spannend. Later op de avond had Cor Scholten van Radio Noordoostpolder een interview met me. Dat viel nog niet mee met al dat geroezemoes om me heen en een slokje op. Aamn het eind van de avond maakte burgemeester ridder van Rappard de uitslag bekend: CDA 7 (-1), CU/SGP 4 (-1), VVD 5 (+1), ONS 3, PU 3, Vrije poldermensen 1 (+1), Moslim Partij 0, GroenLinks 1, PvdA 3 (-2), D66 2 (+2). We kregen van verschillende zijden felicitaties. Vanwege de spanning van de avond dronk ik nog maar een rood wijntje. Annelies ging na middernacht naar huis. We zaten lang aan een tafeltje na te kletsen: Theo, Jannes, Henk, en anderen. Er waren partijen die niet zo gelukkig waren. Minstens twee hadden zichzelf al een wethouderszetel toebedeeld. Toen ik rond twee uur thuis kwam keek ik nog anderhalf uur naar een opgenomen Omroep Flevoland waar ook Helga in voor kwam. “Vrije Poldermensen, wat een leuke naam!”. Ik ben heel blij dat we een zetel hebben gehaald. Dan is al dat werk van de afgelopen maanden in ieder geval niet voor niets geweest.

   
4-3-2010 De Partij van vrije Poldermensen heeft gisteren 1 raadszetel gehaald.

   
5-3-2010 Volgens de verkiezingslijsten heb ik 113 voorkeurstemmen gekregen. Dat is twee meer dan de wethouder van de ChristenUnie/SGP Leo Voorberg; hij kreeg er 111.

   
7-3-2010 KPN wil per 1 april met VDSL2 komen; XS4ALL wil deze zomer met VDSL2 komen. Dat klinkt bijzonder interessant. Maar er zit een addertje onder het glas. KPN was eerst van plan zo’n 35.000 straatkasten te plaatsen. Per glasvezel van centrale naar straatkast; en van straatkast naar woning via de oude koperen leiding. Dan zouden er interessante snelheden gehaald kunnen worden tot 50 MB/s. Maar KPN gaat die straatkasten helemaal niet plaatsen! Ze gaan per 1 april gewoon VDSL2 vanuit de centrale leveren. 'VDSL from central office'. En vandaar uit nog steeds via de oude koperen leidingen naar de woningen. Net als bij ADSL2+ zal ook bij VDSL2 de snelheid inzakken naarmate de afstand groter wordt. Ik woon zo’n 2 km. vanaf de KPN centrale in het centrum van Emmeloord. Ik vraag me dus in gemoede af of de internet snelheid bij mij inderdaad wel verhoogd wordt zodra KPN overstapt van ADSL2+ naar VDSL2. Ik vrees het ergste.

   
7-3-2010 Zojuist weer een indrukwekkend boek uitgelezen “Ik ben die ik ben” van Huib Verweij (1968). “Eigentijdse en futuristische begrippen, verbonden aan de profetie van de bijbel. Een antwoord op ontmythologisering en secularisatie”.

   
9-3-2010 Vanmiddag ben ik naar de laatste vergadering van de zogeheten oude Raad geweest. In een bomvolle raadzaal hield burgemeester ridder van Rappard, samen met diverse raadsleden, een speech voor de vertrekkende raadsleden. Als ik het goed heb geteld zijn er 13 personen verdwenen waaronder L. Hermus, Piet Sanderse, Henk Meijering, R. Boerma, Janet Faber, F. Boundati, H. van Mook, H. Lambregtse, Peter Blauw, Anjo Geluk, H. Brinksma, Bert Bulk en Henny Kreeft. Na afloop was er een gezellig samenzijn in de kantine waarbij er veel over de vorming van de nieuwe coalitie werd gesproken.

   
9-3-2010 Hedenmorgen hebben Helga en ik op het gemeentehuis een uur gesproken met informateur oud-gemeente secretaris Jan Barendrecht en griffier Jos Even. Hierbij kwamen alle punten naar voren waarvan we vinden dat deze opgenomen dienen te worden in het collegeprogramma. Tevens deden we een voorstel aangaande de samenstelling van het nieuwe college. Alle punten werden genoteerd, er werd aandachtig naar ons geluisterd en er werden aanvullende vragen gesteld. We vonden het een goed gesprek.

   
10-3-2010 Ik ben weer eens beginnen te lezen in het boek “Jongeling; ten voeten uit” van Rik Valkenburg . Uit 1971. Dit boek gaat over Piet Jongeling, hoofdredacteur van het Gereformeerd Gezinsblad (v/h de Vrije Kerk), (nu Nederlands Dagblad), Kamerlid van het Gereformeerd Politiek Verbond (GPV) en schrijver onder de naam Piet Prins (Snuf de Hond). Jongeling woonde in Groningen en heeft drie jaar in Duitse gevangenschap doorgebracht. Tijdens die gevangenschap ontstond in augustus 1944 in Nederland de Vrijgemaakte Kerk. Of Gereformeerd; onderhoudende artikel 31 Kerk Ordening. Een stroming die niet de dwingende opgelegde regels van de synode wilde opvolgen. Na schorsingen en afzettingen van ouderlingen en predikanten volgden ze de enig juiste weg; een nieuwe kerk. De kerk waarin ook ik ben groot gebracht. Bij ons thuis, en eigenlijk overal, had men grote bewondering voor Jongeling. Een principieel man waar zelfs communisten op stemden. “Eindelijk een politicus die we kunnen vertrouwen”. Ook Marcus Bakker (CPN) was een bewonderaar van hem. Het GPV blad heette Politeuma; Burgerschapszin. Soms heb ik heimwee naar het GPV. Al mocht je daar alleen maar lid van worden als je belijdend lid van de Vrijgemaakte kerk was. Want de huidige ChristenUnie (fusie GPV/RPF) is nog slechts een schaduw van wat eerst het GPV was. Of ik nog terug keer naar de Vrijgemaakte kerk? Nee! Want ik vind ze nog steeds teveel buiten de werkelijkheid staan. En ze zijn nog steeds te wettisch. “Niet Vrijgemaakt van de wet dus”. Adam was trouwens ook niet Vrijgemaakt; dus geen lid van de zogenoemde Enig Ware Kerk.

   
10-3-2010 Volgens mij speelt XS4ALL een raar spelletje. Vorig jaar hebben ze hun abonnees per brief laten weten dat alle ADSL snelheden omhoog zullen gaan. Dat moeten ze ook wel om de concurrentie met de kabelmaatschappijen aan te kunnen. Voor lage snelheden kan ADSL gemakkelijk verhoogd worden. Maar als je al op 20 Mb/s niet meer. Dat is de limiet. Daar had men dan de oplossing VDSL2 voor; via zo’n 35.000 straatkasten. Maar volgens mij is dit plan nu geheel uit beeld. Men gaat uitsluitend VDSL2 leveren vanuit de aloude centrales; en over de aloude koperen lijnen. Als je ver van de centrale af woont, en nu al de hoogste ADSL2+ snelheid hebt, heb je er dus niets aan. XS4ALL heeft daarvoor nu de ultieme oplossing: verlaging van het abonnementsgeld. Dat is dus hun briljante oplossing. De oplossing die echter helemaal geen oplossing is. Het zou me niets verbazen als vele ADSL klanten nu alsnog besluiten over te stappen naar internet via het kabelnet. Want ook een glasvezelnet is hier in de verste verte nog niet te bespeuren.

   
11-3-2010 Terwijl ik luister naar een Lex Harding Show van 15 maart 1973 mijmer ik over die tijd. Was wel een leuke tijd. Ik werkte toen bij Wehkamp als computer programmeur en woonde in het centrum van Zwolle. Computers waren toen nog vrij onbekend en alleen maar beschikbaar als mainframe. De mensen hadden geen idee waar je mee bezig was. Veel overwerk en veel puzzelen als een programma “vast liep”. Dan zat je midden in de nacht alle programma regels uit te vlooien. In het centrum van Zwolle was het gezellig. Veel leuke kroegjes zoals de Irish Inn en later ook de Tagrijn. Ik had altijd veel discussies met leerlingen van de Sprankel; ik dacht de Sociale Academie. Met mijn lange hippie haren en een grote baard leek ik vrij links maar was toch redelijk liberaal. Omdat liberaal voor mij progressiever overkwam dan de idealen van veel kleinburgerlijke mensen. En ook mijn motto van: Pluk de dag! Dat hoop ik nog steeds te hebben. Me verwonderd afvragen wat er nu weer gebeurt. Me ook afvragend in welke film ik nu weer terecht gekomen ben. Het leven is en blijft chaotisch; al doen we net allemaal alsof we alles steeds goed op een rijtje hebben staan. “Ping! Dit is het programma van Lex Harding!”

   
12-3-2010 In een bomvolle raadzaal hield Helga gisteravond haar maidenspeech voor de entree van de Partij van vrije Poldermensen. (Deze naam is op de avond van 12 februari 2009 bedacht door Theo en mij. Evenals de afkorting PVVP). In de speech kwam naar voren dat er meer dan duizend mensen op ons hebben gestemd, dat we open staan voor alle partijen en dat we ons afvragen wat er nu precies wordt bedoeld met “een bruisend stadshart”. Na afloop kregen alle raadsleden bloemen van burgemeester ridder Willem van Rappard. In een volle kantine onderhielden we de contacten (het netwerk) met diverse aanwezigen; onder het genot van een gemeentelijk glaasje rode wijn; of twee. Door de raad worden voor elke zittingsperiode op voorstel vanuit de fractie maximaal twee niet-raadsleden (zogeheten burgerraadsleden) benoemd. De benoemden dienen op de kandidatenlijst van een fractie te staan en bij voorkeur eerst opvolgend op die lijst te zijn.

   
12-3-2010 Gisteravond is de nieuwe gemeenteraad der Noordoostelijke Polder in het Stadskantoor ingezworen. Daarna mochten alle negen fractievoorzitters een speech houden. Helga Wiedijk van de Vrije Poldermensen had volgens mij de beste speech. Het commentaar op het “bruisende” stadshart leverde na afloop complimenten van vele fracties op. Waardoor ik hoop dat hierna het woord “bruisend” in deze polder niet meer gebruikt gaat worden. In de kantine werden diverse drankjes genuttigd en was het “netwerken” niet van de lucht. Want er moet nog een nieuw college worden gevormd. Volgens mij kan dat nog alle kanten uitgaan. Om half tien kwam Annelies me halen om naar Jazz aan de A6 (een big band) in het Voorhuis te gaan.

   
13-3-2010 Vandaag zou mijn broer Jelle 68 jaar geworden zijn. Hij overleed op 12 juli 2007 op 65 jarige leeftijd. Deze droevige gebeurtenis liet me weer eens duidelijk de vergankelijkheid van het leven zien; zoals uitstekend is verwoord door koning David in Psalm 39 (vers 6 en 7) : “Laat mij, Here, mijn einde kennen, en welke de maat van mijn dagen is; laat mij weten, hoe vergankelijk ik ben. Zie, Gij hebt mijn dagen als enige handbreedten gesteld, mijn levensduur is als niets voor U; ja, ieder mens staat daar, enkel een ademtocht. Ja, de mens gaat daarheen als een schaduw, ja, als een ademtocht suizen zij weg, zij garen bijeen en weten niet, wie het tot zich nemen zal”.

   
13-3-2010 “De Tegenpartij; Is voor jou en voor mij”. Zojuist hebben Annelies en ik zeer genoten van een uur lang herhaling op de VPRO van de Tegenpartij; de partij van Jacobse en van Es (van Kooten en de Bie) uit 1980/1981. Ook zij draaiden Nederlandstalige muziek tijdens de campagne en riepen chaotische teksten. Ook zij trokken zich nergens iets van aan. De vrije jongens. De vrije polder jongens. Hoe zouden we toch aan die naam van vrije Poldermensen komen?

   
14-3-2010 Het is interessant op internet fora te lezen wat er met de te verhogen ADSL snelheden gaat gebeuren. Voor lage snelheden is verdubbeling geen probleem. Dat is nu in gang gezet. Maar als je al op 20 Mbps zit valt er via ADSL weinig te verdubbelen. Want dat is (24 Mbps) al de hoogste snelheid voor ADSL2+. Dus moet er uitgeweken worden naar een andere techniek; VDSL2. Daarvoor moet de wijkcentrale worden aangepast. Daarvoor moeten de modems thuis worden aangepast; lees vervangen. En dan komt de hamvraag: hoe ver zit je van de wijkcentrale af? Als dat meer dan zo’n 1.500 meter is heeft het absoluut geen zin om over te stappen op VDSL2. En die 28.000 tot 35.000 straatkasten (wijkkasten) gaan helemaal niet door. Daar heeft KPN zich behoorlijk op verkeken. Dat hele All-IP verhaal dreigt in het water te vallen. Dus wat is wijsheid? Ik heb voor mezelf de beslissing al genomen. Als XS4ALL in het derde kwartaal van dit jaar mijn snelheid niet heeft verhoogd (of niet kan verhogen) dan stap ik voor internet over naar de kabel; Ziggo. Want ik wil niet langer voor de gek worden gehouden door XS4ALL; lees KPN.

   
14-3-2010 Vanmorgen hebben Annelies en ik een dienst van de Vrije Baptisten in de Fontein aan de Wilgenlaan in Emmeloord bezocht. De zaal was helemaal vol. Een groep op het podium zong voornamelijk opwekkingsliederen. Ons bezwaar daar tegen is de zwakke tekst en de zwakke melodie plus de vele herhalingen; het lijkt wel op een mantra. De preek ging over de rijke man en de arme Lazarus. De voorganger zei dat het woord hel 75 maal in de Bijbel voorkomt. Zowel Annelies als ik zijn het daar niet mee eens omdat het woord hel niet goed vertaald is. Hiermee wordt Hades of “Het Dodenrijk” bedoeld. Dat is heel wat anders. Na afloop was er koffie en spraken we met diverse aanwezigen. Annelies vindt dat koffiedrinken na de dienst erg prettig.

   
15-3-2010 Eens stond ik zo’n beetje aan het begin van de automatisering van Wehkamp (1971). Vanavond werd aan de raadsleden en komende burgerraadsleden in het gemeentehuis ondermeer de werking van het gemeentehuis uitgelegd; de front office., de mid office en de back office. Daarbij werd een vergelijking gemaakt met de systemen van Wehkamp; waar Andries van Daalen directeur is. Het deed me goed dat mijn vroegere werkgever als een goed voorbeeld is gesteld voor de gemeente Noordoostpolder.

   
15-3-2010 De afgelopen jaren overdenkende, en de berichten op internet van de afgelopen drie maanden bestuderende, ben ik tot de volgende conclusie gekomen: KPN wist dat de capaciteit van hun eigen netwerk, het koperdraadje naar de huizen toe, aan de (ADSL) limiet toe was. Het fiasco van Versatel met voetbal TV was daar een bewijs van. KPN heeft zelf nog even wat met IP TV gedaan maar dat bewust bescheiden gehouden. Er was al teveel trammelant met Internet Plus Bellen geweest. KPN besloot daarop de verdere uitrol van ADSL2+ in hun centrales te stoppen en breed in te zetten op VDSL2. Maar toen kwam daar een grote investering van Reggefiber; de glasvezelkabelboer. Daarom zette KPN de uitrol van VSDL2 op een laag pitje en zette al haar kaarten op het “verglazen” van geheel Nederland. Maar helaas; de geldschieters bleken wat voorzichtiger te zijn geworden. Er kwam weinig nieuw kapitaal meer; mede omdat veel huishoudens wel een glasvezelkabel tot in de meterkast hadden maar toch geen aansluiting op de diverse diensten namen. Dus ook geen opbrengsten. Waarna KPN het aloude VDSL2 plan maar weer eens uit de kast pakte. Maar ja; dat plan voorzag in 28.000 wijkkasten die allemaal VDSL2 moesten kunnen leveren; glasvezelkabel van wijkcentrale tot wijkkast; de oude koperdraadjes van wijkkast naar woningen. Ook dat was een grote investering; en voor hoelang? En moeten de concurrenten daar dan ook al hun apparatuur plaatsen? Volgens de regels van OPTA wel. Zoals het nu lijkt is KPN ook weer van dit idee afgestapt. Wat overblijft zijn nieuwe (beperkte) VDSL2 aansluitingen vanuit de aloude wijkcentrales die hierdoor dus helemaal niet afgestoten worden; zoals eerst de bedoeling was. KPN gokt er nu op dat de meeste mensen aan (maximaal) 20 Mbps genoeg hebben (via ADSL2+). Lagere snelheden worden komende maanden verdubbeld. Daarmee kan KPN nu dus ook IP TV gaan leveren. Want dat is de opzet. Gaan concurreren met die vermaledijde kabelmaatschappijen die nu nota bene ook al sneller internet leveren. Abonnees, die met hun snelheid nu al op 20 Mbps zitten, wordt (sneller) VDSL2 aangeboden. En degenen die op meer dan 1.500 meter van de centrale wonen en ook VDSL2 willen hebben? Die hebben dus gewoon pech. KPN gokt op 2,5 miljoen klanten die in een straal van 1.500 meter binnen een KPN centrale woonachtig zijn. Net zoals Tele2 dat al sinds september vorig jaar doet met Fiberspeed. En al die anderen dan? Die blijven maar mooi op hun oude ADSL2+ lijntje zitten. Desnoods met wat korting op hun tarieven. En anders stappen ze maar over op de kabel. Zo houdt Ad Scheepsbouwer de aandeelhouders van KPN dus tevreden!

   
17-3-2010 Moeten we nu 29 miljard euro gaan besparen? 1.750 euro per inwoner? Men zou eerst al een miljard kunnen gaan besparen door hier geen duur windmolenpark neer te zetten. Verder kosten al die duurzaamheidsplannen bakken met geld. Terwijl duurzaam juist niet duur zou moeten zijn. En als de mensen dubbel glas willen of een HR ketel dan betalen ze het maar mooi zelf. Ze besparen er toch ook mee? Dus geen subsidie er op. Dan zou men het zogeheten scheef wonen kunnen gaan aanpakken. Dat zijn mensen die met hun hoge inkomen toch in een woningwet woning blijven zitten terwijl mensen met een laag inkomen daardoor niet meer aan zo’n huis kunnen komen en dus een duurder huis moeten nemen; met huurtoeslag. Verder is het natuurlijk een vreemde zaak dat er zoveel hypotheek rente aftrek is. Als daar wat vanaf zou gaan zouden de woningen ook weer voor een redelijk bedrag te koop zijn. Tenslotte moeten alle EU subsidies voor de boeren afgeschaft worden. Voor zover dat trouwens nog niet is gebeurd.

   
18-3-2010 Er zijn wat vragen gerezen naar aanleiding van de berichten in mijn weblog aangaande sneller internet. Is internet nu niet al snel genoeg? Maar ik pleit dan ook niet voor sneller internet. Ik pleit voor snellere (glasvezel) verbindingen. Dat is heel wat anders! Dat gaat over data vervoer; niet direct over de content. Een snelle verbinding zie ik als een eerste levensbehoefte, net zoals licht, gas en water. Zoals ik het vroeger al aanduidde met de term: “Het Informatiestopcontact”. Op deze snelle verbinding kunnen uiteraard computers worden aangesloten, en zijn internet toepassingen zoals e mail, websites, e.d. mogelijk, maar daarnaast is er nog veel meer mogelijk. Ook de TV kan er op aangesloten worden met bijvoorbeeld IPTV, Video on Demand, Uitzending gemist, lokale TV (w.o. plaatselijke voetbalwedstrijden , kerk-TV en live uitzendingen gemeenteraadsvergaderingen), buitenlandse TV uit elk land ter wereld. Tevens is er beeld telefoon mogelijk (bijv. contact met verre familieleden), de zorgverleners kunnen bij (alleenstaande) ouderen op afstand zien en horen of er hulp nodig is, alarmmeldingen, thuis boodschappen doen, thuis werken, enz. We moeten daarom zo snel mogelijk helemaal af van dat aftandse koperdraadje van KPN dat daar helemaal niet voor bedoeld is. Alle huishoudens in heel Nederland moeten aangesloten worden op een glasvezelkabelnet met super snelle verbindingen. Gemeenten kunnen nu het voortouw nemen en er voor bijna 50% in investeren. Deze snelle verbindingen zullen er in de toekomst voor zorgen dat er minder vervoer op de weg komt zodat de files vanzelf zullen verdwijnen. Daar is geen (inmiddels afgeblazen) kilometerheffing meer voor nodig!

   
18-3-2010 Vanwege het eerste mooie weer dit jaar zijn Annelies en ik vanmiddag in de lelijke eend naar buurgemeente Lemmer getogen. Dat is ook een gemeente die tegen de komst van het grote windmolenpark is. Ja; we kunnen goed opschieten met de buren! We wandelden over de donderdag middag markt langs het Dok. Van de acht nieuwe dure herenhuizen is er nog steeds maar eentje verkocht. Want ja; wie gaat er ook zoiets kopen zonder balkon aan de voorkant. Want juist bij de voorkant zijn alle Lemster gebeurtenissen waar te nemen; niet aan de achterkant. Met een (eerste dit jaar) Italiaans ijsje in de hand keken we, met vele andere Lemsters, lang naar een brug wissel in het centrum. De oude Oude Sluis brug is na meer dan 50 jaar trouwe dienst verwijderd en men was nu druk bezig een nieuwe brug te installeren. Dat viel nog niet mee met twee grote takelwagens. Toen de nieuwe brug eindelijk op de plaats van bestemming was werd er een tijdelijke loopbrug naast gelegd. Zo zie je maar weer eens; we maken nog steeds van alles mee…

   
19-3-2010 Sinds 16 maart 2004 (nu ruim zes jaar) heb ik deze weblog. Hoewel er soms veel in staat over (plaatselijke) politiek is het beslist geen politieke weblog. Het is meer een platform waar ik al mijn gedachtekronkels neer zet. Dat kan over allerlei zaken gaan zoals: politiek, zeezenders, internet, de lelijke eend, het geloof, mijn kijk op het leven in het algemeen en op mijn eigen leven in het bijzonder. Mijn weblog pretendeert niet iets bijzonders te zijn want dat is het niet. Hij ziet er ook anders uit dan bij anderen want ik heb hem zelf gemaakt in Frontpage. De gegevens staan in een MS Access Database bij XS4ALL. De reden hiervoor is dat ik niet afhankelijk wil zijn van een externe weblog waarbij je gegevens “zomaar” weg kunnen zijn en waarbij je er verder ook weinig grip op hebt. De soberheid van mijn eigen weblog neem ik daarbij voor lief. Ik krijg regelmatig commentaar op uitspraken in mijn weblog. Van “Wel erg scherp” tot “Kun je dat niet beter weghalen?”. Dat doe ik dus nooit. Mochten er consequenties zijn verbonden aan het doen van bepaalde uitspraken dan aanvaard ik die ten volle. Mijn recht op vrije meningsuiting staat bij mij bovenaan; ongeacht wat dat (eventueel) voor gevolgen heeft.

   
21-3-2010 Hedenmiddag hebben Annelies en ik besloten met de lelijke eend naar Lemmer te rijden. Moet kunnen op de eerste dag van de lente. Eigenlijk moet ik de eend nodig poetsen. Want hij mag niet in de wasstraat vanwege het linnen dak; vandaar dat ik het zelf moet doen. Zag ik eerst niet zo vanwege alle sneeuw die er weken op heeft gelegen. Het was redelijk druk op straat in het centrum van de Lemmer. Ik maakte foto’s van de nieuw geplaatste Oude Sluis brug en van de tijdelijke voetgangersoversteekplaats; een bruggetje dus. Omdat diverse leugenbankjes tijdelijk verwijderd zijn waren de oude Lemsters niet aanwezig. Die zaten daar vroeger gezamenlijk te pruimen. Een oud Vissersdorp heeft wel iets. Een bepaalde sfeer die net ontbreekt in Emmeloord.

   
21-3-2010 Voordat de gemeenteraadsverkiezingen plaatsvonden waren de woordvoerders van de diverse partijen bijzonder aardig voor ons. Ze wensten ons na de jaarwisseling veel succes met de partij. Ze tekenden zelfs een ondersteuningsverklaring. Ze voorspelden zelfs drie zetels voor ons. Ja; we waren van harte welkom in de lokale politieke arena. Maar toen op de verkiezingsavond bleek dat de Partij van vrije Poldermensen meer dan duizend stemmen had behaald, bijna twee zetels, sloeg de stemming wat om. Want dat was nu eigenlijk ook niet precies de bedoeling! En dat beek ook wel uit hun voorspellingen. Van alle partijen waren er diverse die voor ons welgeteld NUL zetels voorspelden. Dit lijkt verdacht op “met twee tongen spreken”. Bovendien vinden ze dat ze zelf recht op meer zetels hebben gehad. Dus nu denkt men dat de Vrije Poldermensen wel klein te krijgen zijn. De tijd zal het leren!

   
21-3-2010 Weer even een snelheidstest; via XS4ALL: 13.55 Mbit/s download en 0,76 Mbit/s upload.

   
23-3-2010 Sinds enige dagen weer eens gaan lezen in een favoriet boek van me : “De Geverfde Vogel” van de Pools-Amerikaanse schrijver Jerzy Kosinski. Het is wel het meest absurde boek over de Tweede Wereldoorlog dat ik heb gelezen. Het boek heeft een nachtmerrie-achtig karakter over de barbaarse levensgewoonten van de primitieve boeren waar een eenzaam rondzwervende kind door vernietigd dreigt te worden. Desalniettemin; ondanks dat het een roman wordt genoemd; de mens is tot alles is staat; is (nog steeds) geneigd tot alle kwaad.

   
24-3-2010 Gistermiddag hebben Leen en ik een blik geworpen op het terrein van de KPN centrale in de Goudenregenstraat in het centrum van Emmeloord. Want daar stonden grote kasten die wij voor straatkasten (wijkcentra) aanzagen. Maar de aanwezige Telecommers hielpen ons snel uit de droom. Deze kasten zijn bestemd om geplaatst te worden bij de masten van mobiele telefonie. De zogeheten straatkasten, als ze al geplaatst worden, zullen een stuk kleiner zijn. Maar men denkt dat de hele VDSL2 fase maar beperkt uitgevoerd gaat worden. Er wordt nu ruim ingezet op de verglazing van heel Nederland. De glasvezelkabel tot in de eigen meterkast zogezegd. Dus daar wachten dan maar (ietwat gelaten) op.

   
25-3-2010 Het heeft de TNT postbesteller behaagd mij heden te doen toekomen: een box met de 47 verzamelde werken van “We Zijn weer Thuis”; dat onder regie van de vermaarde, en door mij zeer gewaardeerde, heer Wim T. Schippers, met veel bezieling, tot stand is gekomen. Deze VPRO TV serie heb ik gevolgd van 1989 tot en met 1994. En ik moet zeggen (ik moet niks). Precies! Inhoudelijk komt deze absurdistische opvoering in geruime mate overeen met eerdere werken van heer Schippers. Zoals daar in mijn DVD verzameling te vinden zijn: De Fred Hache Show, de Barend Servet Show, van Oekels Discohoek, Waldolala en De Lachende Scheerkwast. Het geheel geeft een duidelijk overzicht van de huidige mensheid waarbij me deze werkelijkheid, eerlijk gezegd, iets meer aan staat dan de (schijn) werkelijkheid die velen om mij heen heden ten dage ten toon spreiden. Dat komt mede door het feit dat ik de wereld chaotischer en wanordelijker vindt dan de meeste mensen willen toegeven. Ik houd mij dan ook verre van: Ordnung muss sein! Vandaar dat ik mij dan ook graag wentel in het totaal absurde; want daarin bevindt zich voor mij de werkelijke werkelijkheid.

   
26-3-2010 Dus dat moet het nieuwe College gaan worden? CDA-ChristenUnie/SGP-PvdA-D66? Nu kan het aan mij liggen maar hier zit het totaal verliezende oude College dat vrolijk verder wil gaan met het winnende D66 (zo’n anderhalve zetel). Een College, gesteund door 16 zetels; op een totaal van 29 zetels. Dan moet er de komende vier jaar ook niemand ziek worden. Hoe ik over de fractie van ChristenUnie/SGP denk mag genoegzaam bekend zijn. En anders moet men mijn postings van de afgelopen jaren hieromtrent in mijn weblog nog maar eens (her) lezen.

   
27-3-2010 Wat een getwitter! Rondom mij heen zag ik allerlei getwitter. Dus ik dacht; Laat ik me er ook eens in verdiepen. Toen bleek dat ik al sinds januari 2009 een Twitter account heb; onder de naam “offringa”. Inmiddels snap ik hoe het werkt; denk ik; hoop ik. Maar bij bestudering van de help bladzijden aangaande het via je mobiele telefoon opsturen van belangrijke berichten liep ik vast. Het was me geheel, tot in het geheel, niet duidelijk hoe ik een Nederlands telefoon nummer moet toevoegen; laat staan dat ik ontdekte met wat voor soort mobiele telefoon dat dient te geschieden. Toch; ik heb inmiddels 11 volgers en volg zelf ook 11 twitterende personen. Dus het gekkengetal is ruimschoots aanwezig. Mochten er zich onder u, geachte lezers, ook personen bevinden die mij (hinderlijk) willen volgen via Twitter; voeg mij dan toe onder de naam: offringa.

   
28-3-2010 Een D66 fractie en een ChristenUnie/SGP fractie die samen in een coalitie willen. Een liberale progressieve fractie en een conservatief christelijke fractie. Geen zondagsrust (winkels / bibliotheek open); wel zondagsrust . Wel coffeeshops; geen coffeeshops. Niet bouwen op de Deel; wel bouwen op de Deel. Wel OZB verhogen, geen OZB verhogen. Wel allochtonen dwingen tot inburgering; niet allochtonen dwingen tot inburgering. Wel na een jaar werkloosheid elke baan accepteren; niet na een jaar werkloosheid elke baan accepteren. Geen overkapping bij het busstation; wel een overkapping bij het busstation. Niet gratis parkeren in Emmeloord, wel gratis parkeren in Emmeloord. Geen 30 % sociale woningbouw, wel 30 % sociale woningbouw. En zo kan ik wel doorgaan. Hoe is het mogelijk dat partijen, die wezenlijk zoveel van elkaar verschillen, gaan praten om toch maar op het pluche te komen? Principes? Trek ze maar door de plee!

   
28-3-2010 Niets vermoedend kroop de kleine wijzer van de klok, als door een onzichtbare hand beroerd, van twee naar drie uur. Eeuwigheid is de afwezigheid van tijd.

   
29-3-2010 Vandaag is het de veertiende Nisan; het Joodse Pascha. Al eeuwenlang wordt door de kerk geleerd dat Jezus op vrijdagmiddag werd gekruisigd en op zondagmorgen opstond. Maar dat is in strijd met de tekst: “Want gelijk Jonas drie dagen en drie nachten was in de buik van het zeemonster, alzo zal de Zoon des mensen drie dagen en drie nachten wezen in het hart der aarde”. (Matth. 12: 39-40). Nergens staat echter dat Jezus op zondagmorgen opstond. Wat klopt er niet? De Joden hielden in sommige weken twee maal de sabbat. In de Griekse tekst staat dan ook duidelijk: “Na de sabatten” (Mattheus 28:1). De veertiende Nisan was dat jaar waarschijnlijk op een woensdag (net zoals nu). Des avonds begon de (grote) sabbat; de (wekelijkse) sabbat begon op vrijdagavond. Jezus is volgens mij op woensdagmiddag (het negende uur) gestorven; tegen zonsondergang in het graf gelegd; en op zaterdagavond tegen zonsondergang opgestaan. Dat zijn drie dagen en drie nachten. Het was een opstanding op de sabbat! Zondagmorgen was het graf al leeg.

   
29-3-2010 Bij de plaatselijke afdeling van D66 worden ze steeds vreemder. Er is een goede verbinding Groningen – Lelystad via de Q Liner. Die rijdt door Emmeloord en heeft daar twee halteplaatsen. Iedereen is daar content mee. D66 wil die twee halteplaatsen echter opheffen en de halte verplaatsen naar buiten Emmeloord; aan de A6. De reizigers zouden dan met een gemeentelijke in te stellen stadsdienst naar die opstapplaats buiten Emmeloord gebracht moeten worden. Typisch weer zo’n geval van voorstellen van D66 waarbij ze zelf amper weten waar het over gaat. Deze “links lullen – rechts vullen” figuren maken zelf amper gebruik van het openbaar vervoer maar willen anderen wel in de kou laten staan aan de A6. Laat staan dat ze ook maar denken aan een overkapping voor het busstation op de Deel. Nee; het enige dat ze boeit is de komst van een zogeheten Superbus. D66: helemaal buiten de werkelijkheid!

   
30-3-2010 Vanmiddag op de drukke afscheidsreceptie geweest van Jos Even; acht jaar griffier (sinds het duale stelsel) van de gemeente Noordoostpolder. Na diverse toespraken hadden Helga en ik, tijdens een hapje en een drankje, gesprekken met diverse politici over de te vormen coalitie. Het schijnt dat Paul Vermeulen wethouder voor D66 gaat worden. Ik kan niet zeggen dat ik daar nu zo blij van word. Ook niet van de deelname van CU/SGP aan het College.

   
30-3-2010 Gistermiddag ben ik weer aanwezig geweest bij het coalitie overleg. Blijkbaar heeft de VVD vorige week de formateur Schutte niet goed duidelijk gemaakt dat ze slechts een onderzoek wilden naar de coalitie CDA – VVD- CU/SGP – PU. Niet dat het een breekpunt zou zijn. Daarop is Schutte verder gegaan met CDA – CU/SGP – PvdA – D66. Gisteravond was er een informatie avond voor raadsleden en burgerraadsleden over de Introductie Financiën. Daarna hield onze fractie (PvvP) de allereerste fractievergadering op het gemeentehuis; in de leeskamer. Dat komt omdat alle kamers bezet zijn bij zoveel fracties; negen stuks.

   
31-3-2010 En zie daar; de OV-Chipkaart krant in de bus; U aangeboden door de provincie Flevoland. Zelden zo’n stuk opgeblazen marketing verhaal gezien. Grote verhalen van een verse gedeputeerde Van Diessen, die het wel eens even allemaal zal vertellen maar zelf waarschijnlijk nooit met de bus gaat. En ik herinner me commissaris van de koningin, Verbeek, die als voorzitter van het OV-Chipkaart platform ook amper wist waar het over ging. Dat is natuurlijk ook moeilijk als je altijd in zo’n dikke dienstwagen rijdt die je ongegeneerd vlak voor het gemeentehuis parkeert. En dan al die informatie in de krant waarvan meer dan de helft niet klopt. Welke afdeling heeft dat allemaal zo in elkaar geflanst? Ik vind die hele krant een blamage; waar ze godbetert ook nog een bladzijde wijden aan: “Fabels ontmaskerd”. Nou; niet de “fabels” maar dat waardeloze krantje moet ontmaskerd worden! Geen reiziger heeft ooit om de OV-Chipkaart gevraagd maar wordt die ons gewoon door de strot geduwd!

   
31-3-2010 Ik was weer eens helderziend in mijn weblog; zie onderstaande posting van 8 november 2008 . Er is inderdaad een nieuw terras aangelegd in de Lange Nering Oost. Maar er komt geen horeca in het nieuw gebouwde pand. Nee; er komt een uitzendbureau in. Dus dat hele terras heeft geen zin meer; dat is voor niets aangelegd. Maar dan de CoCo Bar. Daar heeft men het terras verwijderd. De bezoekers moeten nu maar aan de wegkant op een zogenoemd nieuw “terras” gaan zitten; met een dikke boom er tussen in. Als ze pech hebben zijn er zelfs auto’s op hun terras geparkeerd. Heeft men op het gemeentehuis eigenlijk wel enig idee wat horeca precies betekent? Of komen de beleidsmakers nooit in de plaatselijke horeca?

   
1-4-2010 In september 1979 kocht ik bij Fokko Dijkstra in de Lange Nering (nu C & A) mijn eerste TV met teletekst. Want dat had ik op de Firato gezien. Trots toonde ik al mijn vrienden deze uitvinding: zes pagina’s op het scherm; die helaas wel een half jaar bleven staan. Het duurde tot 1 april 1980 (nu 30 jaar geleden) voordat het reguliere Teletekst begon. Een goede uitvinding; tekst via het TV scherm want vandaag de dag kijken er maar liefst zo’n vijf miljoen mensen naar.

   
2-4-2010 Gedeeltelijke afschaffing van de aftrek van hypotheek rente zou de huizenprijzen tot 13 % kunnen doen dalen. Nou en? De meeste huizen zijn minstens met 30 % overgewaardeerd. Dus daar kan best wat af. Iedereen schreeuwt nu moord en brand over de afschaffing van deze aftrek. Maar ik hoor er niemand over welke grote winsten ze gemaakt hebben met hun eigen huis. Het is toch absurd dat het huis, dat ik heb gekocht voor 65.000 gulden, nu meer dan 150.000 euro waard is? En woningen aan buitenwegen, voor 11.000 gulden gekocht, staan nu te koop voor 250.000 euro. Dat slaat toch gewoon nergens op? En zo zijn er miljoenen Nederlanders. Allemaal krokodillentranen. Nee, hun winsten moeten in takt blijven. Haal het maar bij de mensen die amper wat te verteren hebben. Die bieden toch geen tegengas.

   
3-4-2010 Hedenmiddag vervoegde ik mij in de winkel van KPN (voorheen Primafoon). Ik zag dat men drie nieuwe snelheden internet aanbood; de snelheden vanaf 1 april jl. van resp. 8 (Basic), 25 (Extra) en 40 Mb/s (Premium). Ik vroeg of de 40 Mb/s via VDSL2 gaat. Daar had men nog nooit van gehoord. Ik vroeg of 40 Mb/s op mijn adres mogelijk is. Een vriendelijke dame voerde mijn gegevens in. En wat bleek? Op mijn adres is geen VDSL2 met 40 Mb/s mogelijk. Hoe kan XS4ALL dan beweren dat zij mij wel deze gewenste snelheid kan leveren terwijl zij van hetzelfde (KPN) netwerk gebruik maakt? Ik ben nu wel zeer benieuwd met welk voorstel XS4ALL komende maanden gaat komen voor hun klanten die nu al 16 Mb/s (Basic of Fast) hebben!

   
4-4-2010 Al eeuwenlang wordt door de kerk geleerd dat Jezus op vrijdagmiddag werd gekruisigd en op zondagmorgen opstond. Maar dat is in strijd met de tekst: “Want gelijk Jonas drie dagen en drie nachten was in de buik van het zeemonster, alzo zal de Zoon des mensen drie dagen en drie nachten wezen in het hart der aarde”. (Matth. 12: 39-40). Er staat nergens dat Jezus op zondagmorgen opstond. Wat klopt er niet? De Joden hielden in sommige weken twee maal de sabbat. In de Griekse tekst staat dan ook duidelijk: “Na de sabatten” (meervoud!) (Mattheus 28:1). De veertiende Nisan was dat jaar van dinsdagavond tot woensdagavond. Woensdagavond begon de (Pesach) sabbat; de (wekelijkse) sabbat begon op vrijdagavond. Jezus is volgens mij op woensdagmiddag (het negende uur) gestorven; voor zonsondergang in het graf gelegd; en op zaterdagavond voor zonsondergang opgestaan (Nog op de zeventiende Nissan). Dat zijn drie dagen en drie nachten. Het was een opstanding aan het einde van de wekelijkse sabbat! Een Nieuwe Eerste Dag van de week. De “Achtste” Dag. Zondagmorgen was het graf al leeg.

   
4-4-2010 Vanuit de tijdloze eeuwige meerdimensionale heilige wereld kwam Jezus (gedurende ruim dertig aardse jaren) in de tijdelijke kortstondige driedimensionale zondige wereld met de kluistering en beperking van een aardmens (vanuit het stof der aarde) om na zijn overwinning op de dood weer terug te keren naar de tijdloze eeuwige meerdimensionale heilige wereld. Zelfs de Davidsster getuigt hier van; van meer punten naar één punt en van één punt weer naar meer punten.

   
5-4-2010 Gistermiddag zijn Annelies en ik naar mijn geboortestad Kampen getogen. We parkeerden in IJsselmuiden, de geboortestad van mijn broer en zus. Het was erg druk bij Sail Kampen. Er liepen veel mensen in de stad en langs de kade. En velen voeren mee met de diverse schepen. Er waren veel kraampjes aanwezig en er was ook kermis; in orthodox Kampen op zondag. Wandelende door de Oudestraat viel me op dat deze (oude) huisjes en winkels toch wel mooier zijn dan de strakke winkels in de strakke winkelstraat de Lange Nering. Misschien is het een optie om (ooit weer) eens in Kampen te gaan wonen. Na een hapje in de Oudestraat en koffie in de Majesteit verlieten we het gedruis weer om terug te keren naar bruisend Emmeloord (op zondag).

   
6-4-2010 Als je meer dan 2 km van de KPN wijkcentrale van de KPN af woont, en zo’n 30 km van de zendmast van Digitenne, dan heb je gewoon pech. KPN kan je dan geen IPTV via zijn telefoonnet aanbieden en ook geen goede Digitenne ontvangst. Dus ik vind eigenlijk dat KPN eens een toontje lager moet zingen. Van al hun oorspronkelijke beloftes komt namelijk niets terecht.

   
6-4-2010 Zojuist, om 04.58 uur, is de DRM van Radio Luxembourg weer uitgeschakeld. Via “normale” AM is nu het aloude pauzeteken weer te horen, een muziekdoosje uit 1931. Vanaf 05.00 uur worden via de 1440 kHz (de 208 m.) weer de Duitse programma’s via de zendmasten in Marnach uitgestraald. Dat zijn muziekprogramma’s en (betaalde) godsdienstige programma’s. Vanaf 09.00 tot 18.00 uur is het wederom DRM; zonder specifieke ontvanger uitsluitend ruis. CLT heeft zwaar ingezet op het digitale DRM gebeuren. Maar de afgelopen jaren is daar, ook wereldwijd, amper nog iets van terecht gekomen. Daarom is op de aloude 208 m. ,buiten de DRM uitzendingen, een relay van de Duitstalige RTL Oldiesender te horen en des avonds op de “Engelse zender” Radio China.

   
7-4-2010 Het College in Noordoostpolder is bijna klaar. Het CDA krijgt bijna 1 fulltime (0,95 fte) wethouder Willy Schutte en 1 deeltijd (0,6 fte) wethouder Hennie Boogaards-Simonse, ChristenUnie/SGP 1 parttime (0,9 fte) wethouder Andries Poppe, PvdA 1 parttime (0,8 fte) wethouder Wouter Ruifrok en D66 1 parttime (0,7 fte) wethouder Paul Vermeulen. D66 heeft, met 135 meer stemmen dan de PvvP, twee zetels gehaald en mag nu dus zelfs een wethouder gaan leveren. Zo is politiek; met het Pechtold effect. De winnende VVD fractie heeft volgens mij een inschattingsfout gemaakt. Je zit in de Raad voor je eigen partij en niet voor een andere partij. Zo is politiek. De Vrije Poldermensen zullen dit nieuwe college kritisch gaan volgen.

   
7-4-2010 Gisteravond werd in het stadskantoor de vergadering van de commissie Woonomgeving gehouden. Voor de allereerste keer was de Partij van vrije Poldermensen nu ook in de commissie aanwezig. De (zeer rumoerige) publieke tribune zat vol omdat het agendapunt Vaststelling bestemmingsplan “Kometenlaan” aan de orde was. De omwonenden zijn niet gelukkig met het reeds gekapte gedeelte van het Kometenbos. Alle zienswijzen van de actiegroep Behoud Kometenbos worden (waarschijnlijk) in de raadsvergadering van 22 april in meerderheid terzijde gelegd.

   
8-4-2010 Vanavond zat ik, voor het eerst sinds maandag 7 augustus 1978, weer in een commissievergadering. Het was de commissie Bestuur, Financiën, Cultuur en Economische Zaken. Aanwezigen van het college waren burgemeester Willem ridder van Rappard en wethouder Twan van Meijel. Het is de commissie waar ik maandelijks in zit zodra ik op 22 april a.s. ben beëdigd. Vanmiddag hebben raadsleden en aanstaande burgerraadsleden op het politiebureau een uitleg gekregen over politiezaken en cijfers van de afgelopen vier jaar.

   
8-4-2010 En wederom heeft het een TNT postbesteller behaagd mij een via internet bestelde DVD te doen toekomen. Dit maal betrof het een DVD met “Op zoek naar Yolanda” uit 1984. Ook deze serie is geschreven en geregisseerd door de onovertroffen Wim T. Schippers. Chaos en onnavolgbare scènes met ondermeer Sjef van Oekel in het Willy Dobbe plantsoen. Hoe gekker; hoe mooier. Want het leven is natuurlijk een complete chaos; al denken velen dat het allemaal heel gestroomlijnd en gepland is. Keurige mensen met keurige huisjes en keurige gedachten. Toen ik gisteravond tegen een Groen Linkser zei dat een stevige joint je gedachten wat helderder maakt waarschuwde hij me dat niet te hard te zeggen. Een pilsje drinken mag wel (maatschappelijk geaccepteerd) maar een joint niet. Wat is dat voor hypocriete kolder! Ik antwoordde dan ook dat ik alles zeg wat ik vind (daarom leef ik juist) en de eventuele consequenties graag accepteer. Daarom laaf ik mij graag aan de absurdistische en nihilistische programma’s van de (vroegere) VPRO.

   
9-4-2010 De Nederlandse overheid moet maatregelen treffen om te bereiken dat de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) vrouwen niet anders behandelt dan mannen. Dat heeft de Hoge Raad vrijdag bepaald in een cassatieberoep dat was aangespannen door de Staat en de SGP. De kwestie sleept al sinds 2003. De partij mag vrouwen in elk geval niet uitsluiten van passief kiesrecht, want daarmee handelt zij in strijd met het VN-Vrouwenverdrag. Vrouwen moeten gewoon op de kandidatenlijsten kunnen komen, aldus de Hoge Raad, en de Staat is verplicht ervoor te zorgen dat de partij hun dit recht ook echt toekent. De rechter is echter niet bevoegd specifieke maatregelen voor te schrijven, aldus 's lands hoogste rechtscollege. Bron: Nu.nl. Een uitspraak van Paulus:” In de gemeente moeten de vrouwen zwijgen”. En ik ben het roerend met hem eens: “Het enige recht van de vrouw is het aanrecht. Toch?”

   
10-4-2010 Heden heeft de TNT besteller me een HP Pavillon P6340 afgeleverd.

   
11-4-2010 Dus Griekenland kan zijn schulden niet meer betalen en moet nu geld gaan lenen? Bij het IMF? Bij de overige EU landen? Geen 3 maar 7 % omdat het vertrouwen is gedaald? En hoe gaan ze dat ooit terug betalen? Komen Spanje, Portugal en Ierland daar ook nog bij? En gaat daardoor de waarde van de Euro dalen ten opzichte van de dollar? En moeten we dan veel meer gaan betalen voor alle te importeren goederen en brandstoffen? En hebben wij daar dan nog wel geld voor gezien de komende bezuinigingen in Nederland? En gaan die 29 miljard bezuinigingen niet zorgen voor een daling van de koopkracht zodat er minder belasting inkomsten zijn waardoor er nog meer bezuinigingen nodig zijn? Ben ik nu een doemdenker?

   
11-4-2010 De HP Pavillon P6340 heeft een Intel Core i3 530 Processor 2,93 GHz. ,een harddisk van 1000 GB Serial ATA II (7200 rpm), Videokaart: ATI Radeon HD 5450 1024 MB, TV out: VGA, DVI, HDMI, 6 GB (DDR III SDRAM) geheugen, Windows 7 Home Premium 64-bit, DVD-writer: double layer DVD+/-R/RW LightScribe, 15-in-1 geheugenkaartlezer, High Definition Audio 7.1 channel surround, USB 2.0 6 x achter; 2 x voor; IEEE 1394-/Firewire. Ik heb er een Samsung TFT 24 inch monitor (2494 HM) op aangesloten (via DVI-D) plus een Belinea TFT 17 inch monitor (10 17 50) (via HDMI).

   
12-4-2010 “Het verschil tussen arm en rijk is niets anders dan een kwestie van inkomen, en de doorsnee miljonair is gewoon de doorsnee bordenwasser met een nieuw pak aan. Wissel ze eens om. Wie is dan wie? Wie is de rechter en wie is de dief? Een ieder die op voet van gelijkheid met arme mensen is omgegaan weet dit heel goed. Maar het vervelende is dat intelligente, ontwikkelde mensen, juist degenen die brede opvattingen zouden moeten hebben, nooit met arme mensen omgaan. Want wat weten de meeste ontwikkelde mensen van armoede af?”. Bron: “Aan de grond in Londen en Parijs” door George Orwell.

   
12-4-2010 Vandaag is het 65 jaar geleden dat kamp Westerbork werd bevrijd. Duizenden mensen werden van hieruit elke dinsdag met de trein in goederenwagons naar Sobibor of Auschwitz gebracht. Veel mensen denken dat Adolf Hitler eerst de Tweede Wereldoorlog is begonnen en pas daarna de Joden wilde uitroeien. Ik denk al jarenlang precies het omgekeerde. Hitler wilde de Joden uitroeien en begon daarom de Tweede Wereldoorlog. Dat is moeilijk te begrijpen voor de rationeel denkende mens voor wie geen geestelijke zaken bestaan. Laat staan dat men zich maar zou kunnen indenken welke geestelijke strijd er al eeuwen en eeuwen gaande is. Ik ben er dan ook heilig van overtuigd dat zelfs Adolf Hitler slechts een pion was in deze strijd en dat hij Joden liet verbranden als offer aan de god der duisternis. Nogmaals; dit wordt weggedrukt in termen als “onvoorstelbaar” en “hoe is het mogelijk”. Net zo goed als wordt weggedrukt dat er nog een andere werkelijkheid buiten de onze zou kunnen bestaan. Maar die andere werkelijkheid bestaat wel degelijk! De hele aarde wordt bestuurd door onzichtbare machten: ” Want wij hebben niet te worstelen tegen bloed en vlees, maar tegen de overheden, tegen de machten, tegen de wereldbeheersers dezer duisternis, tegen de boze geesten in de hemelse gewesten”.

   
12-4-2010 "Ondanks alles blijf ik last houden van een goed humeur. Leuke lamp overigens!" Zo maar wat uitspraken uit VPRO's "Op Zoek Naar Yolanda".

   
13-4-2010 Explorer 8.0 64-bits werkt goed en snel; helaas is er nog geen Adobe Flash Player voor deze versie; dus zo nu en dan moet ik uitwijken naar Explorer 8.0 32-bits. Mijn algemene indruk is dat Windows 7 64-bits zeer prettig werkt.

   
13-4-2010 Gisteravond een boeiende avond op het gemeentehuis gehad over de werkzaamheden van de griffie. Griffier Robert Wassink presenteerde op een duidelijke en leerzame wijze welke werkzaamheden de griffie voor de raadsleden en de burgerraadsleden verricht; en kan verrichten.

   
15-4-2010 Dit was weer eens een gezellige donderdagmorgen op de zonnige en weer drukke markt. Allereerst stonden Helga, Theo, Gerard en ik een uur bij de niet opgezette kraam van de PVVP om met voorbijgangers over politiek te praten. Later keken we bij het terras in Lange Nering Oost. Volgens de bloemist waren er geen horecamensen te vinden die het pand wilden huren en het terras wilden bemannen. Ik zie nog die architect op het gemeentehuis dit terras duiden met mooie verlichting en kleurige parasols. Toen ik hem later vroeg of er wel belangstelling voor is zei hij: “Bent u belanghebbende?”. Ik sprak en zei: “Ik woon hier”. Er blijkt altijd weer een groot verschil te zijn tussen de papieren werkelijkheid en de echte werkelijkheid.

   
16-4-2010 Kletspraat van een kleuterklasje: Het collegeprogramma is klaar. De kiezersvreemde combinatie CDA, CU/SGP, PvdA en D66 heeft via ronkende marketingtaal en fleurige reclameteksten een stuk gewrocht waar de honden geen brood van lusten. Daarbij vliegen de raarste termen je om de oren zoals Powered by Noordoostpolder en Het Nieuwe Werken. Zo zet je de polder nog eens goed op de kaart! Inhoudelijk staan er vele zaken in waar de Vrije Poldermensen het absoluut niet mee eens zijn.Wij willen niet dat er extra woningen op boerenerven worden gebouwd. Geen boerenkoninkrijkjes. Wij willen geen groot windmolenpark in de buurt van Urk. Hoezo energiepolder? Wie heeft dat nu weer bedacht?Wij willen niet dat ProVast maar zijn gang kan gaan op de Deel. En dat onder de noemer van Stadshart Emmeloord. Hoe origineel! “De inwoners van de gemeente Noordoostpolder willen een aantrekkelijk, sfeervol en bruisend stadshart met een aansprekend aanbod van winkels en horeca. Winkels, horeca en wonen op De Deel bieden daartoe het noodzakelijke extra potentieel. Vanaf nu spreken we van het Project Stadshart Emmeloord dat in 2013/2014 wordt opgeleverd”. Aldus een paar geciteerde volzinnen uit het collegeprogramma. Nou; dat idee van een groot terras in Lange Nering Oost getuigt al van fata morgana luchtspiegelingen. En dan moet er nog een horecaplein op de Deel komen? Papieren werkelijkheden! Wij willen geen krankzinnige Superbus. De Q Liner werkt prima. Weer zo’n maf idee van mensen die nooit in het openbaar vervoer zitten. En zo kan ik wel doorgaan. De termen vliegen je om de oren zoals: duurzaam vervangen door generatiebestendig. Gelardeerd met termen zoals People, Planet en Profit. Als het niet zo’n serieuze zaak was zou je in lachen uitbarsten. En dan nog het IGW. Daar zitten politie, Carrefour, Mercatus en gemeente in. Maar waar blijven de eigen woningbezitters? Die maken 70 % van het totaal uit. Of zorgen eigen woningbezitters niet voor overlast? Is dat niet stigmatiseren van de huurders? Dat hele IGW stelt niets voor; alleen maar op papier en bij de “interessante” vergaderingen. Bron: pvvp.nl

   
18-4-2010 Vanmiddag zijn Annelies en ik in de (door Annelies opgepoetste en in de was gezette) Eend naar zomers Lemmer gereden. Overal waren weer volle terrasjes. Het nieuwe zomer seizoen is begonnen. We zagen vele kostbare "Open Dak" bolides. En er voeren weer grote jachten door het Dok. Ik moest denken aan Supertramp: “Crisis? What Crisis?” Ook wij begaven ons naar een terras; en zaten daarnaast nog op diverse bankjes in het centrum. Het liep weer storm bij de verkoop van Italiaans ijs. Onze vanille ijsjes smaakten weer prima! In de zomer is Lemmer op zondagmiddag toch wel te prefereren boven uitgestorven Emmeloord.

   
19-4-2010 Mijn Radio Luxembourg pagina heeft eergisteren bijna 300 bezoekers gehad.

   
19-4-2010 Gisteravond heb ik mijn satellietontvanger SAB Explorer PVR SC bestudeerd. Daarvoor gebruik ik nog steeds de MediaGuard2 smartcard met het standaardpakket. Dus eigenlijk uitsluitend voor de gecodeerde ontvangst van Nederland 1, 2 en 3. Per 1 mei komt, ook voor mij, de MediaGuard3 smartcard op de markt. Die is ondermeer nodig voor ontvangst van de HD (Nederland 1, 2 en 3) kanalen. Ik heb geen HD ontvanger. En mijn ontvanger kan zonder software update ook niet omgaan met die nieuwe kaart. Toch ga ik hem per 1 mei bestellen bij Canal digitaal. Waarom? Ach, zomaar. Omdat ik graag van de nieuwste ontwikkelingen op de hoogte wil blijven. Dus zal ik me tegen die tijd ook in de update van die software gaan verdiepen.

   
20-4-2010 Biometrische technologie heeft grote stappen genomen in de richting van de identificatie van bewegende mensen op een afstand van maximaal 3 meter, waardoor alle eerdere biometrische technologieën voor de vaststelling van identiteit achterhaald zijn of moeten worden aangepast.

   
20-4-2010 Vanmiddag om 14.00 uur naar raadsvergadering geweest. Die duurde twintig minuten. In de schorsing de Lange Nering in. Om vier uur was het afscheid van het oude college van burgemeester en wethouders. Er was een volle publieke tribune. Ik zat naast Dick Stellingwerf; oud RPF Kamerlid; thans burgemeester van Lemsterland. Zijn gemeente is tegen de komst van het windmolenpark. Het hele oude college kreeg lof toegezwaaid. Na afloop waren er in de kantine hapjes en drankjes. En veel mensen; zien en gezien worden. Ik vroeg iemand van D66 hoe het kan dat er grijs gas een kas in gaat en er daarna groene stroom uit kan komen. Zit er een kleurstof in? Toen ik om 19.00 uur buiten kwam stond de nieuwe burgemeester daar: Aucke van de Werff.

   
21-4-2010 Vandaag is het precies vijftig jaar geleden dat Radio Veronica haar uitzendingen vanaf de Noordzee begon. Pas een jaar later (in 1961) begon ik er naar te luisteren. Via een Grundig buizenradio met een lange buitenantenne. Het geluid via de middengolf viel tegen. Overdag ging het meestal nog wel maar zodra de zon onderging kwamen er andere, buitenlandse zenders doorheen. In het begin waren er een paar half uurtjes gepresenteerde programma’s. Vaak was er twee uur non-stop met onbekende muziek. Beslist geen popmuziek. Dat zat uitsluitend in Veronica’s Teenager Muziek Expres en in Teenager Toppers. Bij ons thuis werd Veronica afgewisseld met Hilversum 1, Moeders wil is wet en Hilversum 2 met de Arbeidsvitaminen. Pas na 1965 werd Radio Veronica een echte popzender; onder druk van de Engelse zeezenders zoals Radio Caroline en Radio London.

   
22-4-2010 Mijn Radio Veronica pagina heeft gisteren (dankzij de Volkskrant) 561 bezoekers gehad.

   
23-4-2010 Gisteravond werd de laatste raadsvergadering, voorgezeten door burgemeester ridder van Rappard, gehouden. Met een overvolle publieke tribune. In deze vergadering werd commentaar op de nieuwe coalitie geleverd, werd het nieuwe college gekozen (2x CDA, 1 x CU/SGP, 1 x PvdA en 1 x D66), werden 3 nieuwe raadsleden en 16 burgerraadsleden ingezworen en werd commentaar geleverd op het nieuwe collegeprogramma. De Partij van Vrije Poldermensen had, bij monde van Helga Wiedijk, gekozen voor een cynische insteek betreffende alle ronkende marketing taal en demagogische reclameteksten in dit collegestuk. Al deze trefwoorden werden uitgebreid benoemd. Dit tot hilariteit op de publieke tribune. Na afloop was er een gezellig samenzijn in de kantine. We spraken daarbij ook met de vertrekkende burgemeester en zijn vrouw.

   
23-4-2010 Gisteravond door burgemeester ridder van Rappard beëdigd als burgerraadslid van de gemeente Noordoostpolder. Mijn vorige beëdiging was op 3 september 1974 als raadslid.

   
24-4-2010 “Theologen met een hbo-opleiding in de Protestantse Kerk mogen vooralsnog in een kerkdienst alleen preken. Een voorstel waardoor zij ook de sacramenten zouden mogen bedienen, stierf gisteren een chaotische dood op de synode”. Waar gaat dit toch allemaal over? Preken mag wel maar dopen en avondmaal viering niet? En wat zijn sacramenten? In ieder geval geen Bijbels woord. (Bijbels is wel dat je niet moet zweren, geen eed afleggen, maar dat terzijde). Ik snap er niets meer van. In de kerk waar ik lang dooplid van was, de Ned. Gereformeerde Kerk, mocht ik niet naar het avondmaal omdat ik geen belijdenis had gedaan. Vragen over waar dit dan Bijbels onderbouwd wordt zijn nog nooit beantwoord. Sacramenten; volgens mij iets uit het oude Babylon. Rituelen die erbij horen; die op een bepaalde manier uitgevoerd moeten worden, anders werkt het niet. Het brood van het avondmaal bij de vrijgemaakte kerk was vroeger wit; in blokjes. Wit brood en zwarte pakken. Anders schijnt het niet te werken. Het Bijbelse woord “vrijgemaakt” werd op deze manier wel heel vreemd uitgelegd. Calvinistisch. Wat een eng woord eigenlijk. Alsof je Calvijn moet volgen. Carpe Diem lijkt me beter: Pluk de dag! “Weest dan niet bezorgd tegen de morgen; want de morgen zal voor het zijne zorgen; [elke] dag heeft genoeg aan zijn eigen kwaad”.

   
25-4-2010 Om even terug keren in de “normale” werkelijkheid: Ook vanmiddag was het met 25 graden goed toeven in het drukke centrum van Lemmer. Met al die motoren voor het gemeentehuis was er trouwens weinig zondagsrust. Bij het strand komt (eindelijk) een groot paviljoen. Er is reeds een damwand geslagen. Maar eens zien wat het uiteindelijk gaat worden. Ik keek naar het gemeentehuis waar burgemeester Dick Stellingwerf resideert. Hij vond onze raadzaal mooier. Ik heb hem maar niet gezegd dat ik ons gemeentehuis ook veel mooier vind. Ook Lemmer had het nieuwe gemeentehuis niet midden in het centrum moeten neerzetten. En dan ook nog zo’n lelijk gebouw! Nou ja; dan maar naar de bootjes in het Dok kijken.

   
25-4-2010 Uit mijn Twitter: “D66 wil vrijheid voor een ieder; mits die vrijheid wel valt binnen de door D66 gestelde kaders. Je zult vrij zijn! Maar wel op onze manier!” Daarom is D66 ook uitsluitend voor openbare scholen. Daarom is D66 ook voor de 24-uurs economie. Zij vinden het prettig dat er midden in de nacht duizenden mensen bezig zijn met het vrachtvervoer en met het pakjesvervoer om zo binnen 24 uur goederen bij hen af te leveren. Zij zijn ook voor voor- en naschoolse kinderopvang. Door wie? Nou, ja, door goedkope arbeidskrachten natuurlijk die hier ’s morgens en ’s avonds voor mogen komen opdraven. En ze willen natuurlijk ook lekker uitgaan; verzorgd door mensen die hen in de avond en in het weekend bedienen. Zijzelf, vooral de vrouwen (ook van GroenLinks) werken het liefst als de kinderen naar school zijn; zo tussen negen en drie dus. Dat willen die vrouwen best. Maar na schooltijd de school schoonmaken? Of ’s avonds in de patattent werken? Nou, nee dus.

   
25-4-2010 Regelmatig publiceer ik hier verhalen uit Xander Nieuws. Dat zijn niet alleen verhalen die ik opmerkelijk vind maar ook verhalen die voor mij een grote waarheid bevatten. Vele tientallen jaren heb ik me hier al mee bezig gehouden. De consequenties van vele verhalen uit de Bijbel. Het heeft me tot op de dag van vandaag verbaasd dat er in de meeste preken niets gezegd wordt over, laat ik het maar zo noemen, de dingen van de laatste dagen. Steeds meer kerkgangers willen een goed gevoel aan de samenkomsten overhouden; door een kleinburgerlijk denken en de hoop op een toekomstige driedimensionale hemel. Ze hebben absoluut geen idee van de echte werkelijkheid om ons heen. Hun rationele denken, de Rede, heeft hun gedachten verblind. Willens en wetens denken ze dat wat ze met het blote oog waarnemen de enige werkelijkheid is. Terwijl ze toch via honderden Bijbelteksten zouden kunnen weten dat er nog een andere werkelijkheid bestaat. Is men daar bang voor? Heeft men zich helemaal gekluisterd in het eigen leventje? En passen daar geen “absurditeiten” in? Waarom scheurt men dan niet vele bladzijden uit de Bijbel? Als men die waarheid toch niet wil zien. Zelfs rook en as uit de vulkaan in IJsland schijnt hun de ogen niet te kunnen openen. "Er zullen tekenen zijn aan zon en maan en sterren, en op de aarde radeloze angst onder de volken vanwege het bulderen van zee en branding, terwijl de mensen bezwijmen van vrees en angst voor de dingen, die over de wereld komen. Want de machten der hemelen zullen wankelen”.

   
25-4-2010 Voor u gelezen op Twitter:Na een stevige joint in de coffeeshop van D66 kan ik beter nadenken over de zondagsrust van de CU: "Geen winkels open; wel de bibliotheek".

   
26-4-2010 Vorige week werd ik gebeld door iemand van de Volkskrant. Hij wilde iets weten over de beginjaren van Radio Veronica. Hoe rebels die waren. Ik vertelde hem dat die beginjaren helemaal niet rebels waren. Radio Veronica was een keurig familiestation met veel non-stop muziek. Niet veel pop muziek; dan moest je op de avond bij Radio Luxembourg zijn. Er zijn mensen die zich niet zoveel van die beginjaren kunnen voorstellen. Ik wel. Ik heb toen geluisterd. Het was verre van professioneel.

   
27-4-2010 Het is nog een heel gepuzzel om alle instellingen van web-log.nl te doorgronden. Maar ik ben al een heel eind opgeschoten. Met links naar websites, weblogs, webcams, webradio, Twitter, Facebook, Hyves, laatste reacties, Nu.nl. Nu is de vraag wat ik op deze web-log moet gaan zetten. Voorlopig beperk ik me tot teksten over vroegere zeezenders met oude foto’s en oude geluidsfragmenten. Mocht ik meer inspiratie krijgen dan zal ik daar andere onderwerpen aan toevoegen. Misschien iets over computers of politiek. Het geheel van web-log ziet er wel een heel stuk professioneler uit dan mijn eigen via Frontpage in elkaar geflanste weblog.

   
28-4-2010 De Koepel Windpark Noordoostpolder gaat de komende twintig jaar de dorpen Nagele, Tollebeek, Espel, Creil en Rutten jaarlijks een maatschappelijke bijdrage van 10.000 euro per dorp schenken. Deze bijdrage wordt besteed aan lokale projecten en activiteiten. De burgers van Noordoostpolder (tevens Urk en Lemmer) kunnen maximaal samen voor 20 % investeren. Het verbaast me in hoge mate dat een project dat tot bijna een miljard euro aan subsidie kan gaan kosten zomaar een miljoen euro daarvan weg geeft. Dat lijkt heel nobel van deze windkoepel maar het is natuurlijk gewoon belastinggeld wat men doorschuift; om op deze manier goede sier te maken. Want men wil door deze geste, en door de mogelijkheid mede te investeren, het verzet tegen dit kolossale windmolen doeltreffend de kop in drukken.

   
28-4-2010 Vanmiddag ben ik bij het afscheid geweest van onze vijfde burgemeester in de mooie gemeente Noordoostpolder: burgemeester Willem ridder van Rappard. Hij kwam hier in september 1998 als vijfde burgemeester sinds de oprichting van de gemeente Noordoostpolder in 1962. Zijn voorgangers waren van Eck, Loopstra, Hofstee Holtrop en Knip. De raadzaal zat weer bomvol en er waren muziek optredens plus de vertoning van een video. Rond half vier was er een drukke receptie in de kantine. Ik hoorde in de wandelgangen dat men op 500 man had gerekend maar dat er maar 200 zijn gekomen. Desalniettemin smaakten de hapjes en de drankjes voortreffelijk. En ook nu weer met deze en gene gesproken over van alles en nog wat. It’s all in the game.

   
30-4-2010 Om 04.11 uur; met een spinnende Poeki op schoot: afgelopen avond zijn Annelies en ik naar de Nacht van Oranje in het centrum van Emmeloord geweest. Het was druk op de Deel. Om acht uur opende loco burgemeester Willy Schutte de Nacht van Oranje met het (voor) paal zitten. Annelies en ik gingen daarna de hele Lange Nering door en belandden vervolgens op het terras van het Voorhuis. Daar zaten we aan het bier in plastic bekers en aanschouwden het gebeuren op de Deel; inclusief de optredens. Half tien was ik bij de Poldertoren alwaar ex wethouder Leo Voorberg en huidig wethouder Wouter Ruifrok gezamenlijk kleine oranje poldertorentjes op het plein ontstaken. En ik maar denken dat de hele Poldertoren oranje zou worden. Dus maar verder aan het gerstenat op het terras. Ook stond ik wat te raaskallen tegen de fractievoorzitter van de PvdA. Half twaalf namen we wat lekkers bij de nabijgelegen cafetaria. Annelies ging daarna naar huis. Ik ging binnen in het Voorhuis aan de bar zitten. Daarbij zag ik dat er ongelooflijke hoeveelheden drank werden geschonken. De polder inwoners lusten er wel pap van! Later ging ik naar een stampvolle Coco bar. Met een pilsje in de hand bekeek ik het hele gebeuren; en voelde me zelf op slag redelijk normaal. Ik hield dat een tijdje vol. Toen belandde ik in een soort Turkse cafetaria. Ik nam, op aanraden van aanwezige klanten, een bakje Kapsalon. Het klinkt raar maar het was erg lekker. Tenslotte stond ik nog minstens een kwartier bij het (voor) paal zitten. Een deelnemer is burgerraadslid Klein Tijssink uit Bant. Hij zit 24 uur achtereen op de paal. Als je dat zo midden in de nacht ziet krijg je het idee dat het met jezelf eigenlijk nog wel redelijk meevalt.

   
1-5-2010 Gistermiddag met Annelies naar het centrum van Emmeloord geweest. In een overvolle Lange Nering was duidelijk te zien dat ook voor deze vrijmarkt de polderbewoners weer eens uitgebreid hun zolder hadden opgeruimd. Hoewel we overal uitgebreid keken vonden we niets van onze gading. Geen idee of dat aan onze kritische blik lag of toch wel aan het bedroevend lage peil van al het aangebodene. Maar toch; het was leuk. Daarna gebivakkeerd op het bomvolle terras van het Voorhuis waar vandaan we het gebeuren op de Deel aanschouwden; zoals optreden bands, de kermis, de flanerende mensen en het bierdrinkende jongvolk. Ook sprak ik met paalzitter burgerraadslid Albert Klein Tijssink. Die zou me na achten zeggen dat ik gelijk had met mijn voorspelling: erg koud in de nacht en veel bezopen voorbijgangers. Maar dat terzijde. Het was weer leuk op de Deel. Met telkens de dreiging boven dit geheel: straks is het uit met de pret. Dan staat er een winkelcentrum waar niemand om heeft gevraagd en dat er net zo troosteloos zal uit komen te zien als andere nieuwe winkelcentra elders.

   
2-5-2010 Jarenlang heb ik me afgevraagd wat toch precies de rode lijn is die al mijn favoriete 40 boeken (op de Catweazle bladzijde) met elkaar verbindt. Is het geschiedenis? Is het geloof? Is het de oorlog? Ik wist het niet. Had geen idee. Totdat ik het op een andere manier ging bekijken. Toen zag ik het: het is mijn grote afkeer van kleinburgerlijkheid. Alle boeken, inclusief de Bijbel, halen de kleinburgerlijkheid over de hekel. “Witgepleisterde graven”. Bikkelhard laten al deze boeken de grauwe werkelijkheid zien; de afschuwelijke zaken waartoe een mens in staat is. De kleinburgerlijke ambtenaren voerden in Duitsland feilloos de bevelen van Adolf Hitler uit. De kleinburgerlijke agenten en spoorwegmachinisten voerden in Nederland feilloos de bevelen om Joden op te pakken uit. In het kleinburgerlijk Nederland waren er meer collaborateurs dan verzetsmensen. Allemaal keurige mensen in een nette buurt. O, wat zijn wij toch braaf! Mijn favoriete boekenlijst is een sterke aanklacht tegen al deze zelfingenomen mensen.

   
3-5-2010 Hedenmiddag ben ik bij de installatie van de zesde burgemeester voor Noordoostpolder “Aucke van der Werff” in het gemeentehuis (met een overvolle publieke tribune) geweest. Hiervoor was hij burgemeester van het 11.000 zielen tellende Het Bildt. Hij werd ingezworen door de commissaris der Koningin van Flevoland Leen Verbeek. Er werden diverse toespraken gehouden; waaronder eentje van onze kersverse nieuwe burgemeester. Persoonlijk vond ik de toespraak van burgemeester Kroon van Urk de beste. Hij sprak namens het burgemeesteroverleg van de zes gemeenten in Flevoland. Daarbij benoemde hij ook het windmolenpark. “Men is er voor als ze niet in het zicht staan”. De vrouw van de burgemeester heet Aline Netjes. Haar oom was raadslid NOP, Tweede Kamerlid en Eerste Kamerlid (voor abortus wetgeving gestemd in 1981). Haar nicht was vriendin van mijn zus Stijnie. Op zo’n middag spreek je zomaar vijf burgemeesters: Willem ridder van Rappard, Aucke van de Werff, Jacob Reitsma, Jaap Kroon en Dick Stellingwerf. En dat onder het genot van rode wijntjes en lekkere hapjes. Het parool is: “Zien en gezien worden”. Toch?

   
3-5-2010 De Euro bestaat amper tien jaar of het is al hommeles. Tijden was de euro hoger gewaardeerd dan de dollar. Maar door het (tiende) EU land Griekenland is het nu bal. Het land van de Sirtaki heeft zijn gelden verjubeld. Sterker nog; zelfs meer dan dat. En nu moest het de pet rond. Dus trokken de EU landen en het IMF de portemonnee (resp. 80 en 30 miljard). De hoogste lening; ooit verstrekt. Het zijn waanzinnige tijden. Want ook Spanje, Portugal en Ierland staan straks in de rij. De vraag is of de euro het houdt. Mocht de waarde daarvan behoorlijk dalen ten opzichte van de dollar dan zijn de rapen gaar. Dan gaan de benzineprijzen en de energieprijzen tot astronomische hoogte stijgen. De kunstmatige euro leek de economische crisis te overleven. Alleen Amerika zou er last van hebben. Maar dat is dus whisfull thinking gebleken. De dreiging van een derde wereldoorlog staat voor de deur. Voorafgaand zijn er altijd economische crises. De komende tijden zullen ons voorkomen als zittend in een achtbaan die niet te stoppen zal zijn.

   
4-5-2010 Vandaag de HP LaserJet P2055dn netwerk printer aangeschaft.

   
4-5-2010 Ik heb veelvuldig de concentratie/doden kampen Auschwitz/Birkenau in Oswicim in Polen bezocht. Om zo met eigen ogen te kunnen zien wat de ene mens de andere mens kan aandoen. Oswicim is de nabijgelegen plaats; zo groot als Zwolle. De naam Auschwitz is van die Poolse naam afgeleid. Met Roger Vonk ben ik een keer vanaf het kamp de rails gevolgd die er allemaal nog liggen en op het station van Oswicim uitkwamen. Ook met Ewa, Ali en Jelle ben ik er geweest.

   
8-5-2010 Dus nu gaat de Economische Commissie geld lenen aan de Eurolanden die dat nodig hebben, terwijl ze dat geld zelf niet eens hebben maar moeten lenen op de Kapitaalmarkt? Wat voor ingewikkelde constructies worden er dit weekend in Brussel nog meer bedacht om de Euro te redden? En hoe zullen de beurzen daar maandag op reageren? Wat gebeurt er als de euro weer minder waard blijkt te zijn? Is de val dan nog te stoppen? Wordt in europa de geldpers ook aangezet zoals in Amerika al tijden aan de gang is? Resulteert dit in een hyperinflatie? Mij lijkt het dat de paniek veel groter is dan men doet voorkomen. Want het vertrouwen moet in stand blijven. Zonder vertrouwen valt de bodem uit de euro. De komende weken zullen ons leren of dit inderdaad het geval is.

   
9-5-2010 Vanmiddag met Annelies naar dochter Esther en vriend Gerwin in Wolvega geweest. Esther wordt morgen 24 en zit in laatste jaar HBO Groningen.

   
10-5-2010 Vanavond in de commissie Bestuur, Financiën en Economische Zaken vragen gesteld over het glasvezelnetwerk: “De afgelopen jaren zijn er in Nederland in veel plaatsen supersnelle glasvezelnetwerken aangelegd. Ook in de provincie Flevoland wordt nu in diverse gemeenten (zoals in Dronten) dit breedband netwerk uitgerold. Via een glasvezelnetwerk zijn snellere verbindingen mogelijk voor internet, HD TV, zorginstellingen, bedrijven, telewerken, cameratoezicht, enzovoort. Mijn vragen: Bent u van mening dat een glasvezelnetwerk belangrijk is voor de inwoners van onze gemeente?Wilt u stimuleren dat ook hier een glasvezelnetwerk wordt aangelegd? Wilt u als gemeente zoveel mogelijk medewerking verlenen indien een supersnel breedband aanbieder hier dit netwerk wil realiseren?” Wethouder Schutte gaf als antwoord dat de gemeente zich daar niet mee bezig houdt en ook zuinig aan moet doen. Na afloop hoorde ik dat wethouder Poppe zich op deze vragen had voorbereid. Ze dachten blijkbaar dat ik deze vragen op de dinsdagavond zou stellen. Anders was wethouder Poppe vanavond wel aanwezig geweest. De hele sfeer was vanavond wat gespannen. Dat kwam niet door de eerste aanwezigheid van burgemeester Aucke van der Werff maar door vragen van Willem Keur (VVD) over IChallenge.

   
10-5-2010 Vandaag is mijn dochter Esther 24 jaar geworden.

   
10-5-2010 Veel mensen bekijken hun loonstrookje of andere inkomsten met de nodige aandacht. Want ze hopen dat er aan het eind van de maand nog iets over is. Ook sparen ze, kopen een huis, hebben een pensioenvoorziening en maken gebruik van een bank. Ze gaan voorzichtig om met de gelden; ze willen het in de hand houden. Maar dan; de EU. De euro. Nou heb ik met het Monopolygeld altijd veel huisjes en hotels kunnen kopen. En ik heb ook begin jaren negentig veel Monopolygeld in Polen gezien waar ik soms echt iets mee kon kopen. Maar wat er thans in Brussel gebeurt slaat alles. Daar wordt nu met miljarden euro’s omgegaan alsof het ook Monopolygeld is. Ging er eerst al 110 miljard euro naar Griekenland. Nu legt men nog eens zo’n 500 miljard euro opzij voor andere landen die ook in problemen kunnen komen. Om zo te voorkomen dat pensioenfondsen, die vele honderden miljarden euro in risicovolle landen zoals Griekenland, Spanje en Portugal hebben belegd, deze belegde gelden kwijt zouden zijn. Met alle consequenties van dien. Zo ver is het dus al gekomen. Er moeten bakken met euro’s tegenaan gegooid worden anders zal zich het gevreesde dramatische dominospel voltrekken; de euro stort in. Het is dan echt slechts Monopolygeld geworden. Persoonlijk denk ik dat het moet gebeuren; zowel met de euro als met de dollar. Want die voorspelde nieuwe wereldmunt zal er echt eens moeten komen.

   
12-5-2010 Gisteravond met Helga naar commissievergadering Woonomgeving geweest. Ik verving Theo in verband met Emmeloord Centrum op de agenda. Na diverse jaren is er nu een zogeheten Plan B aangaande bebouwing op de Deel. Er zijn wat aanpassingen. Zo is er van het toegezegde zogeheten horecaplein niets meer over. Het plein is zo ingedikt dat er zelfs niet meer van een plein kan worden gesproken. Blijkbaar moet de horeca nu op het “cultuurplein” gesitueerd worden. Volgens ProVast kan een grote lange vrachtwagen uitstekend, via de Kon. Julianastraat, bij de nieuw te bouwen supermarkt komen. En in de nieuwe fietsenstalling kunnen de bezoekers van de Lange Nering ook hun stalen ros parkeren. Auto’s kunnen 40 jaar gratis pakeren; maar fietsen misschien niet. En maar zeuren over het milieu! En dat er boven twee locaties bovenop het dak geparkeerd kan worden schijnt ook geen problemen op te leveren. Blijkbaar moet dat verkeer allemaal via het busstation gaan. Dat wordt nog spannend allemaal! Volgens mij zullen er allemaal zeer vervelende bijverschijnselen komen. Zoals de kaarten nu geschud zijn zal de Raad op woensdag 26 mei in meerderheid voor dit plan gaan stemmen. Want ja; om nu nog te zeggen dat je je vergist hebt gaat wel heel ver!

   
12-5-2010 Eindelijk de dikke pil van 1.000 bladzijden uitgelezen: “De Nieuwe Machtselite” van Alvin Toffler. “Wie krijgen in onze veranderende wereld de macht?”.

   
13-5-2010 Radio Caroline (259 m.) zond ook in de nacht uit. Zojuist een aflevering van vrijdag 14 april 1967 beluisterd van Steve Young tussen 03.00 en 04.00 uur. Daar zat je dan; midden in de nacht; op een schip in de Noordzee. In je eentje terwijl iedereen sliep. Dat viel niet mee. Daarom viel er wel eens iemand in slaap. Dan kon je een half uur lang een plaat horen die aan het eind was en de naald van de draaitafel daar bleef hangen.

   
13-5-2010 Wonderbaarlijk! Sinds begin 1962 (toen 15 jaar) luisterde ik elke zondagmiddag tussen vier en vijf naar BBC Light Program op 1500 m. via de Grundig buizenradio naar Pick of the Pops; gepresenteerd door Alan Freeman. Hij begon met Unit1: de nieuwe nummers tussen 20 en 10. Dan Unit2: nieuw uitgebrachte nummers. Vervolgens Unit3; een LP track. En tenslotte Unit4: de Engelse Top Tien. Jarenlang heb ik naar dit programma geluisterd; het hoogtepunt van de zondag. En nu, vanavond, ineens op internet tien van deze oude programma’s terug gevonden. Zojuist een originele aflevering van Pick of the Pops van 20 mei 1962 beluisterd. Maar liefst 48 jaar geleden uitgezonden en toen ook door mij beluisterd. Dat noem ik echt wonderbaarlijk!

   
14-5-2010 De raadsvergaderingen moeten niet alleen via internet maar ook via het kabelnet worden uitgezonden. Dat kijkt een stuk prettiger. Het lokale kanaal Nieuws TV is sinds begin dit jaar vrij. Iemand van Boom Pers zei me al maanden geleden al dat men het simpel koppelen kan. De Stichting lokale omroep Noordoostpolder heeft ook vergunning om TV uit te zenden. Dus kunnen ze mooi een kabelkanaal claimen.

   
15-5-2010 Vanmiddag zijn Annelies en ik naar de visserijdag (vlaggetjesdag) op Urk geweest. Ruim voor het centrum moesten we op een industrieterrein parkeren en konden met de bus naar het centrum. Daar was het ontzettend druk. We kwamen op een volle kotter terecht die ruim een uur over het IJsselmeer ging varen. Naast ons zat een man in een zwart pak. Annelies raadde dat het een dominee was. Ik wist niet dat men ook buiten de zondag in het zwart gaat. Maar het was desondanks heel gezellig. De kotters zijn allemaal speciaal voor deze dagen vanaf Delfzijl naar Urk gevaren. Later op de middag aten we lettere scholletjes en wurmden ons door het bomvolle oude centrum. Er was een vlooienmarkt en een braderie. Het was dus weer ouderwets gezellig op Urk.

   
15-5-2010 De internationale aandelenbeurzen zijn gisteren hard onderuit gegaan. De zorgen over de schuldencrisis in Europa zorgden voor de grote koersdalingen. Ook de olieprijs en de euro daalden. De goudprijs profiteerde. Beleggers vrezen dat het reddingsplan voor Griekenland onvoldoende zal zijn. Afgelopen maandag werd het plan van de Europese Unie nog met opluchting ontvangen. Maar sindsdien is er grote twijfel ontstaan of het pakket aan maatregelen de Grieken wel zal redden en of Athene in staat zal zijn om de leningen terug te betalen. Daarbij komt dat landen die ook in problemen zitten, zoals Spanje en Portugal, ingrijpende bezuinigen hebben aangekondigd waardoor het nog lastiger zal zijn voor deze landen om uit de recessie te komen. Bron: NRC.

   
15-5-2010 Ik heb RTL4 weer op kanaal 4 van onze TV gezet. Nou en? Ja, ik weet ook wel dat Andre van Duin in februari 1990 altijd riep: zet hem op vier! Wat ik braaf deed natuurlijk. Want die jongens uit Luxemburg; die zouden de bijl zijn aan de wortel van ons vermolmde Omroep Bestel. En ze waren net van de slagzin af: “Veronique brengt de hoeren bij u thuis”. Dat kwam zo. Ze hadden wel een zender maar geen programma’s; vandaar dus. Ik bedoel; na tienen had je dus altijd iets luchtigs uit Tirol. Wast een berg, kost een beetje. Maar toen er meer van hetzelfde kwam, dus nog meer reclame zenders, vond ik het tijd worden om dit geval naar kanaal 14 te verkassen. Achter gerenommeerde zenders als Omroep Flevoland. BBC, Duitsland, BRT. Dat zou ze leren! Cultuur; ik zeg doen! Ik nam zelfs een abonnement op de VPRO Gids; een trouw abonnement van tientallen jaren op de Televizier verweesd achter me latend. Maar toch ging er na enige tijd iets knagen. Je krijgt heimwee. Vandaar dat ik RTL4 maar weer op 4 heb gezet, nu Net5 op 5 en RTL7 op 7. Sterker nog; ik heb de VPRO Gids weer opgezegd en heb weer contact met de basis: Televizier. Het blijft toch je kind. Daar staan de commerciële zenders tenminste weer vooraan. En ik leg de Televizier nu duidelijk leesbaar op tafel. Dat bezoekers zo vanzelf zullen beseffen dat ze hier niet met een alternatief VPRO figuur te maken hebben maar duidelijk met een doorsnee, rasechte Hollander. Vooral bij het nieuws van RTL7 zeg ik nu vaak: Het is me toch wat! Onze euro gaat er aan! En Net5 is toch een tweede VPRO geworden; net als RTL5 destijds? Nou dan! Wie kan het nu erg vinden dat al die reclames steeds worden onderbroken door stukjes “As the world turns”? Zo is het maar net. Daarom van de weeromstuit maar een oud nummer van Ray Charles uit 1961 gedraaid: “Hit the road Jack”.

   
16-5-2010 Nadat de Lelijke Eend was aangeslingerd (ja, dat kan echt!) zijn Annelies en ik naar Lemmer getogen. Daar flaneerden we rondom het Dok. (Parijs ligt aan de Seine; en Lemmer aan het Dok. En als je op de brug staat; dan zie je Hendrik Kok). Vervolgens vertoefden we op het strand alwaar een Palm balspel, of whatever, plaats greep. Het was er druk. Hierna liepen we over, door EU bekostigde, tegelpaden op de dijk naar de sluis. Alwaar al dan niet gehuurde, al dan niet afbetaalde, bootjes gaarne het IJsselmeer op wilden; of juist vandaan kwamen. Heen en weer. Tenslotte bivakkeerden wij op een terras waar de cappuccino werd aangereikt door een jong vrouwmens die de kneepjes van het vak nog duidelijk dient te leren. Vandaar dat we ter afsluiting van deze middag maar op de leugenbankjes neerstreken. Uitrustend van alle bekommernissen des levens.

   
16-5-2010 Er worden in mijn weblog bij tijd en wijle de meest vreemde voorspellingen gedaan. Bijvoorbeeld vier jaar geleden al uitgebreid berichten over de komende ramp betreffende de bebouwing op de Deel en dat ProVast nu de baas is in Emmeloord-Centrum. Rare verhalen natuurlijk. En dan een jaar voor september 2008 al voorspellen dat er een grote economische crisis komt. Wat een onzin! Is toch helemaal niet gekomen? En dan die verhalen over de daling van de waarde van de euro. Weer zo’n raar verhaal. Ook dat is toch niet uitgekomen? Nee, deze weblog moet eens ophouden met die rare voorspellingen over komende zonsverduisterende aswolken en dreigende oorlog in het Midden Oosten. Allemaal bangmakerij! Laten we het eens over onze vakanties en RTL soaps hebben; over de werkelijke wereld. In plaats van allerlei onzinnige uitspraken te doen.

   
17-5-2010 Waar ik me al tijden over verbaas is dat mensen bijna alles geloven. Ze geloven bijvoorbeeld dat mensen veel geld kunnen besparen door boodschappen bij Lidl te doen. Of dat ze geld overhouden door over te stappen naar een andere energieleverancier. Ook geloven ze in groene maatregelingen en duurzaamheid. Ze geloven goed bezig te zijn als ze groene stroom nemen; mits die niet duurder is natuurlijk. Ze geloven ook dat het heel belangrijk is de aardappelschillen in de groene container te gooien. Ze geloven echter niet dat een vliegtuig per persoon per vlucht net zoveel brandstof neemt als een compleet huishouden in een heel jaar. Ze geloven dat de mens de natuur de baas is; ook al vliegen de as wolken ons wekelijks om de oren. Ze geloven dat ze allemaal zeer milieubewust en prijsbewust winkelen; ook al komt dat uit landen met zeer slechte arbeidsvoorwaarden. Ze geloven dat de regeringen van de EU zeer verstandig zijn en het beste met ons (en de euro) voor hebben. Ze geloven daarentegen niets van de Bijbel en geloven dat daar bepaalde verhalen in staan; die er helemaal niet in staan. Ondanks alle ratio geloven de mensen dus heel veel. Maar ze blijven geloven dat ze uitsluitend op feiten af gaan. En dat ze hun geloof in al deze zaken dus ook duidelijk kunnen verdedigen. Wat ze dus helemaal niet lukt. Zij die het vaakst roepen: “Geloven doe je in de kerk” geloven zelf het meest.

   
18-5-2010 Gisteravond was er in de raadzaal van het gemeentehuis, naast het Groenbeleidsplan en de Rekenkamercommissie Noordoostpolder, ook een presentatie van DE-ON; het duurzame energie- en ontwikkelingsbedrijf. Dat wil er voor gaan zorgen dat de provincie Flevoland energieneutraal wordt. Eigenlijk willen ze dat realiseren met investeerders maar voorlopig willen ze ook alle subsidiepotten “leegtrekken”. Aldus een ex-medewerker van een failliet gegane, gebakken lucht producerende, alternatieve energie verkondigend bedrijfje wiens website altijd opgefleurd was met indrukwekkende duurzaamheids kretologie. Maar dat terzijde. Ik gaf ze een raadsel. Kan er uit een kas, waar grijs gas in gaat, groene stroom komen? Dat wisten ze gelukkig; dat kan niet. Ondanks de stroom subsidie. Van de weeromstuit gaven ze mij een raadsel op. In de nacht gaat er vanuit Frankrijk atoomstroom naar Noorwegen. Daarmee wordt water opgepompt. Krijgt Nederland daardoor overdag groene stroom uit Noorwegen? Ik stelde voor de zaken zo eerlijk mogelijk voor te stellen en alle opsmuk weg te laten. Ze kunnen deze nieuwe plannen en projecten blijkbaar gaan uitvoeren door de gelden van de verkoop van Essent en Nuon. Volgens hen is Flevoland nu al voor 53 % zelfvoorzienend voor wat betreft de energievoorziening. Ik blijf echter wantrouwend.

   
19-5-2010 Met een veelvoud aan moties proberen kritische Tweede Kamerleden in te grijpen in het OV-chipkaartproject en de overstap van Amsterdam op het elektronisch openbaar vervoerbiljet uit te stellen. Nadat dinsdag bekend werd dat de provincie Gelderland de persoonlijke gegevens van 168.000 reizigers lekte via een website, is voor een aantal partijen de maat vol. De Socialistische Partij (SP) vraagt Eurlings om de regio's de regie te ontnemen en zelf de controle te nemen. Als het aan VVD-kamerlid Charlie Aptroot ligt volgt er een verbod voor provincies en steden om überhaupt nog persoonsgegevens voor de OV-chipkaart te bewaren. Bron: Nu.nl.

   
19-5-2010 Volgens mij heeft de satelliet aanbieder Canal Digitaal een groot probleem. Door onjuiste software naar hun klanten te sturen werkt de codering van de MediaGurad3 smartcard niet meer. Om klachten te voorkomen zendt men daarom al dagenlang ongecodeerd uit. Afgelopen zondag zijn er uitgebreide tests met nieuwe software gedaan. Als die goed waren gelukt zou maandag weer gecodeerd worden uitgezonden. Maar nu; woensdagmorgen, staan de kanalen nog steeds open. Dat betekent dat er nog steeds ongecodeerd wordt uitgezonden. En dat betekent vervolgens dat het de technici van Nagravision France niet gelukt is met een software update en een nieuwe software patch de bestaande smartcards weer goed in te stellen. Volgens mij krijgt dit muisje nog een behoorlijk staartje!

   
20-5-2010 Het is nu bewezen via DNA onderzoek. De Neanderthalers waren andere mensen dan de huidige mensheid. Het was een andere mensensoort. Wel hebben sommigen contact gehad met de huidige mensen. Het doet me denken aan de reuzen in Genesis. De wezens uit een vorige beschaving (Neanderthalers? Pre-adamieten?) gingen in tot de dochters van de mensen. Daardoor werden er reuzen geboren.

   
20-5-2010 Als de lokale omroep alhier zijn medewerking wil verlenen om commissie- en raadsvergaderingen via het kabel TV netwerk uit te zenden zijn er vele mogelijkheden. Op dit moment is de studio onderin de flat Nijenbeek niet rechtstreeks met de kabel verbonden. De verbinding gaat via ADSL wat niet altijd een goede geluidskwaliteit geeft. Met (financiële) medewerking van de gemeente zou er een echte aansluiting op het kabelnet kunnen komen; ook geschikt voor TV signalen. Radio Noordoostpolder zou dan een testbeeld kunnen uitzenden met een geluidssignaal; dat naar de zender in de Golfslag gaat. Bij eigen uitzendingen in het weekend kunnen er webcams meedraaien; zoals overdag bij Omroep Flevoland. Het aantal luisteraars via de TV zou wel eens een veelvoud kunnen zijn van het huidige aantal. Bij commissie- en raadsvergaderingen wordt er vanuit het gemeentehuis een signaal op internet gezet. Die beelden kunnen in de studio van Radio Noordoostpolder worden ontvangen en daar direct het kabelnet op worden gezet.

   
20-5-2010 Gisteravond zat Bas van der Vlies bij Knevel en van de Brink. Naast hem zat Johan Derksen. De heer van der Vlies is 29 jaar Kamerlid voor de SGP geweest. De heer Derksen kon het niet laten te vragen waarom van der Vlies lid is van een sekte. En dat hijzelf op een christelijke lagere school gehersenspoeld is voor wat betreft godsdienst. Tevens vroeg hij waarom men in 2010 nog aan de Bijbel vast moet houden vanwege het verbod voor vrouwen in de politiek. Dat zoiets allang achterhaald is. Persoonlijk denk ik dat de Bijbel dat ook helemaal niet verbiedt. Maar toch stoorde ik me aan de heer Derksen. Niet alleen aan zijn taalgebruik maar ook aan het feit dat de heer Derksen zijn eigen waarheid blijkbaar op een hoger plan ziet staan dan de waarheid van de heer van der Vlies. Die antwoordde daarop keurig dat we in Nederland pluriformiteit hebben. En dat hij daarom wat moeite heeft met de uitspraak van de Hoge Raad inzake de SGP. Dat heb ik ook. Ik ben het principieel niet eens met de SGP inzake politieke functies voor vrouwen. Maar tevens geef ik de SGP als vereniging het volste recht om een eigen koers te varen. Temeer daar de vrouwen in de SGP daar zelf absoluut geen moeite mee hebben. Dus ik begrijp het probleem eigenlijk niet zo. Waarom mag een ieder niet het leven leiden waar men (principieel) achter staat?

   
21-5-2010 De Amerikaanse Senaat heeft met 94 tegen 0 stemmen de IMF bailout verworpen. Dat betekent volgens mij dat de IMF geen geld gaat lenen om Griekenland te redden. Vreemd. De EU landen hebben pas de honderden miljarden opgehoest nadat het IMF had beloofd ook mee te doen omdat die strenge eisen stellen. Wie kan me vertellen hoe het nu werkelijk zit?

   
21-5-2010 "Ik denk zelfs dat er geen sprake is van een duopolie, want de technische voorwaarden veranderen steeds. Momenteel heeft de kabel een duidelijke voorsprong op adsl in capaciteit en mogelijkheden. KPN probeert dat bij te benen met vdsl, maar heeft zoveel capaciteit nodig voor de interactieve televisie dat daarbuiten nog hoge snelheid internet aanbieden niet eenvoudig zal zijn." (directeur Diederik Karsten-UPC) Bron: Webwereld.

   
21-5-2010 PvvP: “Zend raad uit op kabeltv”. Dick Offringa, steunraadslid van de PvvP, vindt dat de gemeente zich voor het uitzenden van raadsvergaderingen niet moet focussen op internet, maar op kabelnet of uitzendingen via de lokale omroep. “Sinds begin dit jaar is Nieuws TV verdwenen. Op dit vrijgekomen kanaal zouden beelden van de raadsvergadering kunnen worden getoond. Radio Noordoostpolder zou ook een rol kunnen spelen. Hun vergunning betreft niet alleen radio, maar ook tv uitzendingen. Ze hebben dus het volste recht een (digitaal) kabelkanaal te claimen” aldus Offringa. Bron: De Noordoostpolder.

   
22-5-2010 Vanmiddag met Annelies naar zeer zonnige Lange Nering geweest. Samen op een bankje in afwachting van de ChristenUnie kopstukken. De plaatselijke CU was bezig met tafeltjes en posters. Theo kwam bij ons zitten. Burgerraadslid Henriëtte van Keulen kwam spontaan een praatje met ons maken over de verkiezingsuitslag.Later spraken Theo en ik met Arie Slob en Ernst Cramer. Ik vroeg Arie wat hij vindt van twee reclameloze zenders. Hij is bang dat er dan toch bepaalde programma’s gaan verdwijnen. Ik vroeg hem over de teleshop nachttv van RTL en SBS. Ze hadden een meerderheid om de Mediawet aan te passen maar Minister Ronald Plasterk heeft het niet uitgevoerd. Met Ernst Cramer hadden we het over het snelle glasvezelnet van Zeewolde. Volgens hem moet de gemeente daar gewoon de volle medewerking aan verlenen. Toen ik hem verweet niets voor de Zuiderzeelijn te hebben gedaan zei hij dat die er zeker nog komt. De Noordelijke provincies zijn al met een stuk bezig; nu nog een stuk naar de Hanzelijn. Hij zei tegen Theo dat ze niet altijd voor marktwerking zijn.

   
22-5-2010 “And the second angel blew his trumpet. And something like a great mountain burning with fire was hurled into the sea. And a third of the sea became blood. And a third of the creatures that are in the sea which have souls died, and a third of the boats were wrecked”. Source: Revelation 8: 8,9.

   
23-5-2010 Gisteravond ben ik naar de Bosbadhal gefietst. Nou ja, gefietst. Ik had de oudste fiets meegenomen met een slag in het achterwiel. Net alsof je al beneveld bent voor het daadwerkelijk plaats grijpt. De Bosbadhal was compleet omgebouwd tot de oude High Chapparrel zoals die aan het eind van de vorige eeuw voorin de Lange Nering was gehuisvest. Daar was het op de zondagmiddag altijd erg gezellig. Ook in de zogeheten sherry bar. Er kwam gisteravond meer dan duizend man op af. Al bier drinkende (in die verderfelijke plastic glazen; slecht getapt) worstelde ik me door de mensenmassa heen. Zo nu en dan trof ik bekenden; of ze troffen mij. Van sommigen wist ik het niet meer. Alzheimer of zoiets? Zijn de anderen nu ouder geworden of ik? Ik vond het erg gezellig al had er wel wat meer muziek uit de jaren zeventig gedraaid mogen worden. Ik trof Piet Kreb. Hij zei dat ze nu meer omzetten dan in de oude tijd. Een fotograaf fotografeerde de hele avond; vandaar. Om twee uur fietste ik op de waggelende oude fiets huiswaarts. Ook weer gelukt. Annelies vroeg net of ik nog een kater heb. Want ik praat zo raar. Nou; dat doe ik dus wel vaker. Dacht dat ze daar al aan gewend zou zijn…..

   
24-5-2010 Op een mooie Pinksterdag…. Vanmiddag was het weer erg druk, gezellig en zonnig in het aloude Lemmer. Alle terrasjes zaten vol en ook veel volk op straat. Het seizoen 2010 is duidelijk begonnen. Brugwachter Bennie vertelde me dat het gisteren nog veel drukker is geweest. Met een lekker Italiaans ijsje keken Annelies en ik weer naar de voorbij varende slagschepen. Ook bekeken we huizenprijzen. De nieuwe herenhuizen doen vier en een halve ton; casco. Maar geen belangstelling. Een hoekhuis doet acht en een halve ton; ook nog steeds te koop. Misschien heeft men in Lemmer nog niet zo goed door dat er inmiddels op de wereld iets is veranderd. Aan het eind van de middag streken we neer in een chinees restaurant. Het restaurant was groot; maar wij waren de enige aanwezigen. Maar ach; zolang die chinezen hun hele boekhouding in een schoenendoos bewaren en wat onderbetaalde, jonge serveersters in dienst hebben kan het al gauw uit.

   
24-5-2010 Zaterdagmiddag zei Arie Slob, fractievoorzitter van de ChristenUnie in de Tweede Kamer, tegen me dat hij laatst in Vrij Nederland Jan Peter Balkenende falend leiderschap had verweten en dat hij daardoor vele haat mails had ontvangen. Daarom zal hij zulke uitspraken waarschijnlijk niet meer doen. Ernst Cramer, Tweede Kamerlid van de ChristenUnie, vertelde me dat het nog helemaal niet zeker is dat het demissionaire kabinet bijna een miljard euro gaat voteren voor het windmolenpark bij Urk. De beslissing is nog steeds niet genomen. Als het over de verkiezingen wordt heen getild is de kans groot dat het wordt afgeblazen.

   
25-5-2010 Staat ons gehele economische systeem op instorten? Dat blijft onduidelijk. Wat ook onduidelijk is zijn de meest ingewikkelde financiële constructies (zelfs voor eigen mensen amper nog te bevatten) en de invloed van het flitskapitaal. Steeds meer bekruipt me het gevoel dat veel mensen het niet meer weten. Ze handelen in (financiële) producten op hoop van zegen. Niemand die precies kan voorspellen wat de uitkomst zal zijn. Misschien is dat wel het meest beangstigende. Dat het hele systeem totaal oncontroleerbaar is geworden. Dat het geheel veel chaotischer in elkaar steekt dan men wil laten blijken. De cijfertjes van de banken, bedrijven en accountants lijken te kloppen maar wat er werkelijk plaatsvindt is amper te bevatten. Wanneer het kaartenhuis uiteindelijk werkelijk helemaal in elkaar stort zal iedereen zich verbazen dat het nog zolang stand heeft kunnen houden.

   
26-5-2010 Ik verbaas me er bijna dagelijks over wat voor een agressie er bij mensen te voorschijn komt als ik zeg dat ik gelovig ben. Er wordt me niet gevraagd hoe dat komt en of ik er misschien iets meer over wil vertellen. Nee; er komen dan direct verhalen over gehersenspoelde kinderen op christelijke scholen, over het altijd naar de kerk moeten, over geen kritiek leveren anders kreeg je slaag, over normen en waarden, over schijnheiligheid, over wat christenen allemaal hebben uitgevreten, over alle dwang die er op je werd uitgeoefend, over strenge opvoedingen, over mensen die je altijd maar willen bekeren; het gaat maar door. Bijna niemand vraagt aan je wat het persoonlijk voor je betekent; hoe het kan dat je jezelf juist vrij vindt. Want men denkt dat je onvrij bent geworden; dat je leven er niet beter op is geworden met al die regels en wetten. Waarom wil men niet begrijpen dat de wet is vervuld? Waarom wil men niet begrijpen dat de genade je wordt gegeven? Waarom wil men niet begrijpen dat je de controle over je leven mag loslaten? Er zijn zoveel mensen die denken dat ze altijd maar moeten voldoen aan waarden en normen, aan groepsdwang, aan status dwang. Is dat dan vrijheid? Nee, dat is juist slavernij!

   
27-5-2010 SGP voorman Kees van der Staaij vreest de dreigende teloorgang van de christelijke feestdagen. "We moeten het koesteren dat de Nederlandse samenleving zijn wortels heeft in het christendom en dat dat ook zijn stempel heeft op de feestdagen”. Ik vind dat maar een vreemd verhaal. Het christendom is ons gewoon opgelegd door Alexander de Grote die christelijke gewoontes van het begin onzer jaartelling heeft vermengd met rituelen uit Babylon. En noemde dat de Katholieke kerk. Het buitenland kent geen Tweede Paasdag, Tweede Pinksterdag, Tweede Kerstdag. Vervolgens klopt die viering ook niet. Ook de data voor deze dagen kennen een heidense achtergrond. Zelfs de zondagsviering. Ook een combinatie van christelijke gewoontes en Babylonische rituelen. Uitsluitend tot stand gebracht om het grote rijk bij elkaar te houden. Juist Kees van der Staaij zou, met zijn grote kennis van de Statenvertaling, toch beter moeten weten!

   
27-5-2010 Gisteravond was de eerste raadsvergadering in Noordoostpolder onder leiding van burgemeester Aucke van der Werff (met ambtsketen). Op de agenda stond ook Emmeloord-Centrum (wensen en bedenkingen). De partijen VVD, PU, ONS en PVVP konden zich niet vinden in dit raadsvoorstel (wilden het punt eigenlijk van de agenda af) en kwamen na de schorsing met twee moties: eentje van PU/VVD/ONS/PVVP en eentje van de PVVP. Beiden werden met 10 voor en 16 tegen verworpen. Het agendapunt (mogen we het nu al Plan B noemen?) werd aangenomen met 16 voor en 10 tegen. De bebouwing op de Deel komt zo steeds dichterbij. Na afloop nog leuk nagepraat over de reünie van de Chap.

   
28-5-2010 De Top Tweehonderd van de jaren zeventig op Radio 5 loopt op zijn eind. De hele dag heeft het hier door het huis geschald; Annelies zong vaak mee. Geen idee wat de buren ervan vonden. Wij genoten er van. En daar gaat het om. Om zeven uur op de fiets naar het zonnige centrum.

   
28-5-2010 Die VVD toch! Ex-Minister Gerrit Zalm (met Wouter Bos) maar blijven beweren dat al de miljarden die in de redding van ABN/Amro zijn gestoken, uiteindelijk met rente terug betaald zullen worden. De belastingbetaler heeft er alleen maar voordeel bij. Ha ha! En dan die Mark Rutte. Die is nu woest omdat EO’s Netwerk gisteravond de consequenties van zijn verkiezingsprogramma duidelijk voor het voetlicht bracht. Zowel Annelies als ik weten dat die reportage van de EO gewoon klopt. Daar hebben die balletjes van de VVD geen idee van. Het is blijkbaar altijd de VVD. Ook de ziektenkostenverzekering van Hoogervorst. Met al die toeslagen. De Belastingdienst loopt er zo mee achter dat mensen, of lang moeten wachten, of teveel uitbetaald krijgen wat ze later weer allemaal terug moeten betalen. Ik vraag me echt in gemoede af of de VVD wel in de werkelijkheid leeft. Het zijn de Yups, de patsertjes, de blazers, de hockeysticks, de truien nonchalant om de schouder, de zonnebril losjes hangend aan het moderne T-shirt, zie ons eens mensen van de wereld zijn. Bah!

   
28-5-2010 Eens was ik van plan een commerciële radiozender te beginnen op 101,8 kHz; via de KPN toren bij het voormalige postkantoor (waar nu Waterstad FM op zit). Ik had al een programmering klaar. En die leek qua muziek verdraaid veel op de muziek die Radio 5 vandaag uitzendt.

   
28-5-2010 De Top Honderd op Radio 5 Nostalgia staat thans luide aan in huize Offringa/Siebers; via diverse radio’s; aangesloten op het kabelnet van Ziggo. Het zijn schitterende nummers; de hele dag lang. Toch vraag ik me af of de jaren zeventig wel op Radio 5 thuis horen. Daar is Radio 2 toch voor? Radio 5 is volgens mij bestemd voor de wat oudere luisteraar; tot aan eind jaren zestig. Is dit wel een goede zin trouwens? Desalniettegenstaande, overmits, en zo nog wat, wat is er toch een prachtige muziek gemaakt! En dan te bedenken dat dominee Versteeg (vrijgemaakt) mij begin jaren zestig vermaande niet teveel naar Radio Luxembourg te luisteren. Gelukkig dat 1 van zijn “volgelingen”, zoals mijn moeder, alles best vond wat ik deed. Toen klonk de muziek al luide door de ouderlijke woning.

   
29-5-2010 Vanmiddag ben ik naar de laatste clubmiddag van Computer Club Emmeloord West geweest; in buurthuis Espelervaart aan de Atlantischestraat. Deze Computer Club bestond vanaf 6 september 2008. Hedenmiddag is de club opgeheven.

   
29-5-2010 “Weet je dat alleen depressieve mensen de wereld echt ervaren zoals hij is? Uit nieuw onderzoek blijkt dat alleen zij een fel realistisch wereldbeeld hebben: ze zijn op de hoogte van hun eigen falen en onbeduidendheid. Normale mensen daarentegen lijden aan neurotische zelfoverschatting”. Aldus psycholoog en schrijver Jaap van Ginneken; vandaag in de Telegraaf.

   
30-5-2010 Ik denk soms dat ik iets moet uitleggen. Bij deze dan. Opgevoed in een GPV gezin was ik al vroeg, net als mijn ouders en oudste broer Jelle, geïnteresseerd in politiek. Bij ons hing de poster van Laning voor het raam; later Piet Jongeling. Politeuma was het GPV blad. Gereformeerd Gezinsblad het dagblad. Er heerste bij ons meestal een positieve sfeer. Alles mocht; behalve roddelen. En het was altijd de zoete inval; ongeacht wie het was. Die sfeer heb ik ergens toch aan de GPV gedachte verbonden. Je zien zoals je bent; geen opsmuk. Geen onrealistisch goed zelfbeeld. En dankbaar zijn voor elke dag die je gegeven wordt. Later in mijn leven begon ik wat afkeer van het GPV te krijgen. Dat kwam mede door de kerkscheuring in 1968. Er ontstonden “binnen verband” en “buiten verband” kerken. En alle “buiten verband” leden van het GPV werden de partij uitgeknikkerd. Toen had ik het goed gehad met kerk en politiek. Ik zei nog wel: “Buiten Verband doch Binnen Verbond” maar het mocht niet baten. Daarna kwam het NEV; gevolgd door RPF. Het zal wel. Ik vond, en vind nog steeds eigenlijk, dat christenen best in verschillende partijen kunnen zitten. Dat daar geen aparte partijen voor nodig zijn. Toen kwam, ongeveer 15 jaar geleden, het bericht dat RPF en GPV misschien gingen fuseren. Twee kerken die hun eigen politieke verschillen (en ego’s) opzij konden zetten? Ik was blij verrast. Mocht dat zo zijn, dan zou ik daar lid van worden. Werd alvast lid van het RPF. En op mijn 53 ste verjaardag (22 januari 2000) ontstond de ChristenUnie. Ik vond, en vind, het nog wel steeds een aanmatigende naam. Ben er weer lid van al is het niet helemaal mijn wereld. Ben het ook niet eens met Andre Rouvoet dat zo het Koninkrijk van God op aarde alvast iets gestalte krijgt. Dat vind ik principieel een onjuiste uitspraak. Annelies vindt dat politiek en geloven niet samen kan gaan. Ik ben het daar grotendeels mee eens. Daarom moet je maar zo weinig mogelijk grote woorden gebruiken. En inderdaad vanuit een zekere bescheidenheid je steentje bijdragen.

   
1-6-2010 Mijn vragen in de BFE commissie: “Al meer dan 25 jaar functioneren in onze gemeente de Omroep voor Zieken en Ouderen en de Stichting Lokale Omroep Noordoostpolder geheel afzonderlijk naast elkaar. Er is amper samenwerking; alleen zo nu en dan een gezamenlijk programma op Koninginnedag en een paar uur OZO uitzending op de zaterdagmorgen. Beide omroepen hebben hun studio’s nog steeds op aparte locaties; in het Muzisch Centrum en in de flat Nijenbeek. Hoewel ze twee verschillende doelgroepen bedienen is het in velerlei opzicht toch wenselijk dat er een betere en brede samenwerking komt; in ieder geval op facilitair gebied. Voor wat betreft de lokale omroep uiteraard binnen de grenzen die de Mediawet stelt. Misschien is er dan tevens (beperkte) lokale TV mogelijk. Mijn vragen: Is het college van mening dat een betere en brede samenwerking tussen beide omroepen een duidelijke meerwaarde voor onze inwoners kan opleveren? Wil het college enige druk op beide besturen uitoefenen om te onderzoeken wat er, binnen de grenzen van de Mediawet, zoveel mogelijk gezamenlijk kan worden gedaan? Kan het college bij de jaarlijkse gemeentelijke subsidie de nadrukkelijke voorwaarde stellen dat meer en betere samenwerking een vereiste is?”

   
1-6-2010 Gisteravond heb ik in de commissievergadering Bestuur, Financiën en Economie in het vragenuur drie vragen gesteld over een eventuele samenwerking tussen Radio Noordoostpolder en de Omroep voor Zieken en Ouderen; speciaal voor wat betreft op facilitair gebied. Ik vond dat bij de subsidieverlening deze eis gesteld zou mogen worden. Persoonlijk denk ik (als 1 van de oprichters van Radio Noordoostpolder; 25 jaar geleden) dat beide omroepen gezamenlijk in het Muzisch Centrum zouden moeten zitten. Dat is een openbaar gebouw waar veel mensen komen en is ook een bar aanwezig om na te praten. Verder denk ik dat beide omroepen perfect gezamenlijk van de technische ruimte gebruik zouden kunnen maken (dat idee had ik 35 jaar geleden al). Uiteraard is de inhoudelijke kant verschillend; de lokale omroep moet zich voor wat de programmering betreft aan de regels van de Mediawet houden. Maar de samenwerking zou nog verder kunnen gaan. De “ziekenhuizen” in Emmeloord hebben geen overnachtingen meer. De uitzendingen van de OZO zijn daar dus niet meer voor bestemd. Toch zouden die programma’s de zieken weer kunnen bereiken; overdag; als herhaling; op het kabelnet. Radio Noordoostpolder mag best via de ether een ander programma uitzenden dan via de kabel. Voor de ether gelden strengere regels; daarom zit Omroep Flevoland er overdag op. Maar via de kabel kunnen overdag uitstekend programma’s voor zieken en ouderen worden gebracht. Verder zou vanuit het Muzisch Centrum ook (beperkt) een TV uitzending kunnen komen; het staat in ieder geval dichtbij het gemeentehuis voor de raads- en de commissievergaderingen. In ieder geval moet de strijdbijl worden begraven tussen Radio Noordoostpolder en de OZO. Men zit er niet voor zichzelf, als hobbyclub, maar voor de hele polder gemeenschap.

   
2-6-2010 Gisteravond zaten Andre Rouvoet (CU) en Femke Halsema (GL) bij Knevel en van de Brink. Het ging hierbij over de zogeheten “aanrechtsubsidie”. Als er een enkele kostwinner in het gezin is mag de “belastingvrije” som van de ene bij de andere opgeteld worden. Dat is in het geval dat (meestal) de vrouw thuis voor de kinderen zorgt. Groen Links wil dit afschaffen; de ChristenUnie niet. Afgezien van het feit dat ook ik het beter vind dat de vrouw thuis blijft als de kinderen klein zijn speelt er nog wat anders mee. Andre verweet Femke dat de vrijheid van de ene haaks op de vrijheid van de ander staat. Daar ben ik het mee eens. Maar ik zet toch vraagtekens bij deze regel. Niet dat ik het deze gezinnen niet gun. Maar meer dat ik me af vraag of een principe niets mag kosten. Ik heb er al moeite mee dat groene stroom net zoveel kost als grijze stroom; dat moet toch een stuk duurder zijn. Wat is dat anders voor principe? Zo denk ik ook wat over de vrouwen die thuis willen blijven om voor de kinderen te zorgen. Prima idee! Kunnen ze ook gewoon blijven doen. Maar de principiële vraag is wel of daar een “subsidie” tegenover moet (blijven) staan. Een principe mag toch best wat kosten? Anders is het geen principe meer. Ik ben daar nog niet uit.

   
2-6-2010 Vanmorgen zijn Helga en ik bij burgemeester Aucke van der Werff op bezoek geweest ter nadere kennismaking.

   
3-6-2010 Bestaat christelijke politiek? En zo ja, wat wordt daar dan onder verstaan? Politiek is macht; per definitie. Maar mag politiek christelijke normen opleggen aan anderen die deze levensvisie niet delen? Ik ben het daar absoluut niet mee eens. Ook ben ik het niet eens met het vaak gedane beroep op godsdienstvrijheid. Je staat voor je principe of niet. En accepteert dan ook alle consequenties. Verder vinden bepaalde christelijke partijen homo’s en lesbo’s wel acceptabel mits ze niet “praktiserend” zijn. Zo’n regel kan alleen maar door hetero’s zijn bedacht die zelf uiteraard wel praktiserend zijn. Het lijkt wel op “een beetje zwanger”. Elkaar de maat nemen noem ik dat. Daar zijn de mannenbroeders nog steeds erg goed in. Ik heb wel eens gezegd: “Het komt jullie eigenlijk toch wel mooi uit dat jullie hetero zijn”. “Oordeelt niet opdat gij niet geoordeeld wordt. Want met welk oordeel gij oordeelt, zult gij geoordeeld worden; en met welke mate gij meet, zal u wedergemeten worden”.

   
4-6-2010 De provincies Noord- en Zuid-Holland moeten worden samengevoegd. Flevoland kan worden opgesplitst. De andere provincies moeten blijven bestaan. Dat zegt CDA-leider Jan Peter Balkenende vandaag in een interview in NRC Handelsblad. Alle politieke partijen willen bezuinigen op het openbaar bestuur. Daarbij wordt onder meer gekeken naar de positie van provincies. „Provincies wil ik niet afschaffen. Ze hebben een meerwaarde bij ruimtelijke ordening”, zegt hij. Bron: NRC.

   
4-6-2010 Men schrijft in rapporten over Emmeloord Centrum dat er een gevarieerd winkelaanbod moet komen. Daar ben ik het mee eens. Maar wat schetst mijn verbazing? In de voormalige bloemenwinkel Erica aan het Kettingplein komt nu Etos. Een cosmeticazaak. Naast de 38 kledingzaken moet er nu toch ook weer een cosmeticazaak komen. Want daar hadden we ook te weinig van. Emmeloord bruist. De vraag is alleen voor wie.

   
4-6-2010 De heer Rutte (VVD) spreekt in zijn column in de Telegraaf over mensen die hard gespaard hebben voor hun eigen huis. Vreemd. Tien jaar geleden stond er in Nederland nog maar 100 miljard euro uit aan hypotheekschuld. Thans is dat 600 miljard euro geworden. De heer Rutte is in de war. Hij bedoelt natuurlijk de mensen die een steeds grotere hypotheekrente aftrek hebben. Op zich niks mis mee. Maar benoem het dan ook zo!

   
5-6-2010 Vanmiddag vanaf half twee in de Lange Nering geweest. Op het Kettingplein stonden politieke partijen zoals de SP, D66, PvdA, CDA, ChristenUnie en Groen Links. Het was zonnig weer; veel mooier weer dan bij de laatste (gemeenteraads) verkiezing. Ik had discussies met vele politici en nam ook diverse foto’s. Verder had ik gesprekken met wethouders; ondermeer over het glasvezelnetwerk. Het was erg gezellig. Na vieren ging ik naar de computerclub WECC. Daar was ik bijna twee jaar niet geweest. Leuke, maar wel harde, gesprekken.

   
5-6-2010 De aftrek hypotheekrente zit verkapitaliseert in de huizenprijzen.

   
6-6-2010 Het is duidelijk te lezen in 1 Koningen 11 vers 11 tot 13. Het gehele koninkrijk zal van koning Salomo worden afgescheurd; tien stammen. Slechts een deel, de twee stammen, Juda en Benjamin zullen overblijven. Deze twee stammen zijn de Joden; waarvan een gedeelte nu in de staat Israel woont; het grootste gedeelte woont in Amerika. De later weggevoerde tien stammen zijn vertrokken naar de verre kustlanden. Er zijn gegronde redenen om aan te nemen dat de Amerikanen afstammen van Manasse en de Britten van Efraim. De Denen van Dan en de Nederlanders van Zebulon. Naast de tien en de twee stammen, afstammelingen van Jacob, zijn er ook afstammelingen van Ezau; de Arabieren. De grote haat tussen de twee broers Jacob en Ezau duurt heden ten dage voort. Het is de haat tussen de twaalf stammen (Jacob/Israel) en de Moslims (Ezau/Ismael). En net zoals overal de nazaten van het Huis Israel wonen, wonen er ook overal de nazaten van Ismael. Wanneer men dit niet goed begrijpt, begrijpt men ook niet de onverklaarbare haat tussen de verschillende religies; tussen het christendom en de islam. Deze haat is eeuwig. Daarom zal het nooit tot een gezamenlijke overeenkomst komen. Jacob heeft met een list het eerstgeboorterecht van de oudste broer Ezau gestolen en dat moet gewroken worden. Alle komende wereldgebeurtenissen staan in het teken van deze strijd. Die strijd zal verbijsterend fel zijn en ontelbare slachtoffers maken. Waarom worden de Joden al tweeduizend jaar vervolgd? Waarom wordt Israel door de hele wereld veracht? Waarom willen de Moslims eigenlijk Israel vernietigen en de Westerse wereld erbij? Vanwege deze eeuwenoude geschiedenis. Want rationeel is dit absoluut niet te verklaren.

   
8-6-2010 “De Dierenwinkel”,een creatie van de Jiskefet (vuilnisvat) figuren, is in 1995 door de VPRO opgestraald via de publieke TV zenders. Het gebeuren speelt zich af in een dierenwinkel. Nou ja, een winkel met vele opeengestapelde schoenendozen waar op de buitenkant is geschreven wat er in zit. Zit er een poes in; dan staat aan de voorkant van de doos in zeer duidelijke letters “Poes” geschreven. Komt de klant binnen, en wil hij een poes kopen, dan pakt de bediende in stofjas een doos uit de stelling met “Poes” er op. Hij opent dan de doos en beiden buigen zich over de inhoud. “Dat is een hele mooie poes”. In archaïsche woorden converseren de bediende en de koper vervolgens met elkaar. In deze winkel, met de aloude winkelbel, vinden de meest absurde conversaties plaats die compleet nergens over gaan. En dat nu, vind ik heerlijk. Dus de aankoop van deze DVD via de VPRO winkel op internet, was ook weer een welkome aanvulling van de reeds eerder gedane aankopen van compleet maffe VPRO programma’s.

   
9-6-2010 De Vrije Poldermensen willen de verkoop van softdrugs reguleren. Op die manier kan veel overlast worden voorkomen. Wij pleiten dan ook voor een wietwinkel; onder dezelfde voorwaarden als bij een slijterij.

   
9-6-2010 Zojuist heb ik op Arie Slob (nr. 2) van de ChristenUnie (lijst 7) gestemd.

   
10-6-2010 Alle partijen praten altijd over het openbaar vervoer. Dat daar aandacht aan moet worden besteed. In de polder gaat het ook goed. Bus 141 stopt straks niet meer in het centrum van Ens, zoals het hoort voor het openbaar vervoer, maar buiten het dorp op een rotonde. Zeer verstandig voor kinderen en ouderen! Vervolgens rijdt deze bus naar het oude station van Kampen. Gaat deze bus in 2012 ook naar het nieuwe station van de Hanzelijn in Kampen Zuid? Nee dus. Ik vraag me in gemoede af welke mensen straks gebruik gaan maken van het ongevraagde station helemaal buiten Kampen Zuid in een weiland. Hoe komen de passagiers daar? Op de fiets of met de auto. Als ze met de auto willen komen kun je beter direct doorrijden want intercity’s stoppen daar niet. En met de fiets is het een behoorlijk eind vanuit het centrum van Kampen. Wie verzint er toch allemaal van zulke ondoordachte constructies? Ik weet het! Mensen die zelf nooit met het openbaar vervoer gaan! Kampen en Zwolle laten nu over het oude spoor een tram rijden. Ik voorspel dat daar meer mensen mee zullen reizen dan met die dure, totaal onnodige, Hanzelijn.

   
10-6-2010 Zojuist is Andre Rouvoet gekozen als nieuwe fractievoorzitter van CU fractie; dus niet Arie Slob.

   
10-6-2010 Afgelopen avond en nacht was ik getuige van de meest bizarre verkiezingsavond die ik ooit heb meegemaakt. Nog nooit heeft zo’n avond tot kwart voor vier in de nacht geduurd. En ook nog nooit zat de uitslag van twee partijen gedurende vele uren zo dicht bij elkaar. Toen op zaterdag 21 februari jl., een paar uur na de val van het Kabinet, CDA partijvoorzitter Peter van Heeswijk en CDA spindokter Jack de Vries gezamenlijk besloten dat Balkenende weer lijstaanvoerder moest worden was de toon al gezet. Dit besluit werd er ondemocratisch doorgedrukt. De achterban kon later niets beters doen dan er morrend achteraan lopen. De Balkenende termijn was gewoon op. Maar toch doorgaan dus. En dan 20 zetels verlies; net als in 1994 met Leendert Cornelis Brinkman. Ook het drama met Melkert van de Partij van de Arbeid in 2002 had een waarschuwing moeten zijn. Nu is het CDA de vierde partij; zelfs de PVV van Wilders is groter. Verder heb ik me verbaasd over het lijsttrekkerschap van Andre Rouvoet. De nummer twee op de lijst, Arie Slob, is ruim drie jaar fractievoorzitter geweest en was daar mijn inziens geschikter voor geweest. Het zou me niet verbazen dat, na 1 zetel verlies, Andre Rouvoet ook opstapt; net als Wouter Bos eerder deed; en Jan Peter Balkenende gisteravond. Het waren spannende verkiezingen; het wordt ook een spannende coalitie vorming.

   
10-6-2010 03.24 uur 94%; CDA 21; PvdA 30: SP 15; VVD 31; PVV 24; GL 10; CU 5; D66 10; PvdD 2'; SGP 2

   
12-6-2010 Vanmiddag met Annelies naar het Muzisch Centrum geweest. Er was weer een soort Open Dag. In een lekker zonnetje werd er op verschillende plaatsen rond het Muzisch Centrum en het gemeentehuis gemusiceerd. Tevens stonden er allerlei kraampjes van diverse instellingen. Er waren verscheidene optredens; zowel buiten als binnen. En er werd ook uitgebreid geschilderd. Binnen bezochten we de OZO studio; de Omroep voor Zieken en Ouderen die daar al zo’n 40 jaar zit. Uiteraard had ik gesprekken over een samenwerking met Radio Noordoostpolder. Vreemd was wel te vernemen dat Radio Noordoostpolder deze middag totaal niets aan deze Open Dag deed. Later waren Annelies en ik in een zonnige en drukke Lange Nering. Tenslotte keek ik daarna nogmaals bij het Muzisch Centrum. Met Gerard Groot betrad ik opnieuw de OZO studio. Hij was daar 25 jaar niet meer geweest.

   
13-6-2010 Tien jaar geleden overleed mijn vader; op 90-jarige leeftijd. "Wat is de mens...".

   
16-6-2010 Dus binnenkort gaan stads (hart) commando’s controleren of het winkelend publiek hun fietsen wel netjes binnen de afgebakende fietsparkeerplaatsen heeft geparkeerd? Waar moeten de fietsers heen als het druk is? Waarom zijn fietsers altijd vogelvrij? Waarom zijn de fietsroutes opgeheven? Waarom is er altijd wel ruim baan en parkeerplek voor auto’s? En waarom zeggen politieke partijen altijd dat je (vanwege het milieu) beter de fiets kunt nemen? Huichelaars!

   
17-6-2010 Er moet minder worden gerookt. Maar wel accijnzen innen. Er moet minder worden gedronken. Maar wel accijnzen innen. Er moet minder auto worden gereden. Maar wel accijnzen innen. Er moet minder energie worden gebruikt. Maar wel ecotaks innen. Bij de Rijksbegroting zijn deze accijnzen/taks ook volledig ingeboekt. Er is helemaal geen rekening gehouden met verminderde opbrengst van deze accijnzen/taks. Is dit nu hypocriet of gewoon schijnheilig?

   
17-6-2010 Dus er komen nu 86 windmolens langs de Polderdijk met elk een vermogen van 7,5 MW? Dat is dan dus 645 MW. Een gemiddeld huishouden neemt minstens 3.000 KWh af. Daar kunnen dus maximaal 215.000 huishoudens op draaien; beslist geen 400.000. In de nacht gaat er atoomstroom vanuit Frankrijk naar Noorwegen. Daar wordt het water in de waterbekkens mee opgepompt. Overdag zorgen die waterbekkens voor stroom die als groene stroom naar Nederland gaat. Bij Luttelgeest komen kassen waar grijs gas in gaat; en groene stroom uit komt. Via een kleurstof? Verder krijgen we nog eens 10 % atoomstroom uit Frankrijk. Groene stroom haalt amper 3 %. Wie houdt hier nu wie voor de gek?

   
19-6-2010 Eigenlijk vind ik het wel prettig dat Duitsland onze energie (licht/gas) gaat regelen, Frankrijk onze regionale busdiensten en Engeland onze supermarkten (C1000) plus postbezorging. Dan hoeven we zelf tenminste nergens meer over na te denken. Toch?

   
19-6-2010 Er komt een nieuw Kabinet; dat is het enige dat zeker is. Wordt het PVV-VVD-CDA? Wordt het VVD-CDA-GL-D66? Wordt het VVD-CDA-PvdA? Mijn voorkeur. Maar welk Kabinet er ook komt; er zal drastisch bezuinigd moeten worden. Op alle gebieden maar volgens mij ook in de zogeheten groene milieu en groene energie gebieden. De adviesbureaus die dik verdienen aan deze (vaak onzinnige) groene adviezen vliegen je om de oren. Alles moet anders. Maar wat er vaak niet bij wordt verteld is dat al deze groene plannen bakken vol subsidies kosten. Daar wordt vaak heel luchtig over gedaan. Het is voor de toekomst; het is voor onze kinderen; de fossiele brandstoffen raken op. We moeten wel. Ja, we moeten ook wel iets. Maar niet deze onzinnige voorstellen zoals zeer dure en onrendabele windmolenparken, onbetaalbare elektrische auto’s, onverkoopbare energiezuinige woningen, (nog) te onrendabele zonnepanelen, enzovoort. Ik voorspel dat het nieuwe Kabinet hier (al dan niet noodgedwongen) een dikke streep door zal trekken. Ik voorspel dat het groene milieu feest voorbij is. We komen weer met beide benen op de grond te staan. We gaan uiteraard wel energie besparen maar dan met werkelijk innovatieve nieuwe uitvindingen en gedragsveranderingen. Dat is het enige dat werkelijk zoden aan de dijk zet.

   
19-6-2010 Het vermogen van het nieuwe windmolenpark bij Urk is 86 x 5 = 430 MW. De productiefactor (rendement) is 21. Dat is 21 % van 430 MW = 90 MW. Over een jaar is dat 8766 uur x 90 MW = 788 miljoen KWh. Daar kunnen 225.000 huishoudens elektriciteit van krijgen. Omdat dit windmolenpark aan zee verschijnt is de aanname dat de opbrengst wel eens 30 tot 50 % hoger kan zijn. Dus tussen de 292.500 huishoudens en 337.500 huishoudens. De hele opbrengst is grotendeels natte vinger werk. Dat de Koepel Windenergie Noordoostpolder van het hoogste aantal huishoudens is uitgegaan is omdat ze ook van de hoogst haalbare subsidie wilden uitgaan.

   
22-6-2010 Dus oud-minister Economische Zaken, de pragmaticus D66 Laurens Jan Brinkhorst, heeft ons een volkomen ontoelaatbare energiebedrijvensplitsing in de maag gesplitst. Dat moest en dat zou gebeuren. Nadat de splitsing bij Nuon en Essent een feit was hebben beide energiebedrijven nog even geprobeerd samen verder te gaan. Maar dat mocht niet (van de EU?). Nu is Nuon aan Zweden verkocht en Essent aan Duitsland. Dat hebben we toch maar mooi met de markwerking bereikt! De uitverkoop van Nederland! Inmiddels is de splitsing onwettig verklaard. Gaan nu alle provincies en gemeentes het (reeds uitgegeven) ontvangen geld voor de aandelen weer ophoesten om Essent en Nuon terug te kopen?

   
22-6-2010 Poolse zenders terug gevonden; zitten nu op de Astra 1KR; 10.862 H 22.000 7/8.

   
22-6-2010 Na aardig wat puzzelen heb ik nu ook ontvangst van de onlangs gelanceerde Astra 3B; op 23,5 graden Oost. De frequenties 11.739, 11.718, 11.856, 11.914 en 10.862 ingevoerd. Ontvangst 80 %; kwaliteit 90 %. Nu maar eens bekijken wat er allemaal op komt te zitten; naast de mogelijkheden van internet via de satelliet; het zogeheten Astra2Connect. Nu nog op zoek waar de Poolse zenders sinds 1 juni jl. gebleven zijn.

   
23-6-2010 Via de Astra 3B kan ik inmiddels al minstens tien (niet-HD) FTA zenders ontvangen.

   
26-6-2010 Vanmiddag uren lang in de zonovergoten Lange Nering met vrienden op het terras midden in de Lange Nering gezeten; en aan het eind van de middag bij de computerclub WECC in buurthuis de Erven het laatste uur van dit seizoen meegemaakt.

   
27-6-2010 Vanmiddag met Annelies in de 2CV met open dak naar een zonovergoten tweedehands boekenmarkt in Steenwijk geweest; met doorleefde tweedehands boeken. Ik kocht daar een boek uit 1968: "De lessen van Don Juan" van Carlos Castaneda. Dit boek gaat ondermeer over de hallucinogene werking van de kleine, stekeloze cactus peyote (mescaline). Ook Adolf Hitler gebruikte deze drug. De schrijver had zich laten inspireren door Aldous Huxley met “Deuren der waarneming”. De boeken van Castaneda hadden vervolgens weer invloed op studenten, New Age en The Eagles.

   
28-6-2010 Zowel Annelies als ik zitten nu in de achtertuin achter twee laptops. De poes Poeki aanschouwt het geheel. Lekker weertje. Via internet hoor ik Colin Nichol met zijn beginjaren bij Radio Caroline (1964). Enige minuten geleden Canal Digitaal aan de lijn met de vraag waar mijn vier weken geleden bestelde, en betaalde (!) Mediaguard3 smartkaart blijft. Al met al is het dus wel zo dat Annelies en ik nu met elkaar chatten; dat is toch praten? Of moeten we, vlakbij elkaar zittende, gaan communiceren via de sociale media oftewel; de sociale netwerken? Soms wil ik gewoon een poes zijn. De poes “denkt”:: Het komt zo het komt. En hoe zit het nu eigenlijk met dat nieuwe Kabinet? Wordt dat wel een Kabinet of wordt het weer een nachtkastje?

   
28-6-2010 Hoe verkoop je een centrum? Telkens weer verschijnen er modellen en ontwerpen van Emmeloord Centrum. En telkens weer blijkt de werkelijkheid weerbarstiger. Er zou een terras in Lange Nering Oost komen. Er is een open plek gekomen maar geen horeca; slechts een uitzendbureau. De bloemist die weigert glazen luifels aan te leggen is beloofd dat er iemand van de gemeente langs zou komen om tot een oplossing te komen; nog steeds niemand gezien. De Coco bar heeft nu een terras aan de straatzijde; met een boom in het midden. Er staan regelmatig auto’s op. Niemand van de bezoekers van de Coco bar wil daar gaan zitten. Daarom staan er ten einde raad maar zitjes aan de winkelkant. Er zouden vier lichtzuilen bij de ingang van het Voorhuis komen; met de ijzeren vogels er bovenop. Nou; dat komt nu vlak voor Eindeloos te staan. De reden: alles is veel te ruimtelijk getekend. In werkelijkheid is er veel minder ruimte waardoor er van die prachtige overzichten niets terecht komt. En ook als je de vergelijking tussen het bioscoop gebouw en de parkeerplaatsen aan de kant van de Kon. Julianastraat bekijkt zie je dat dat zo nooit zal gebeuren. Hoe is het toch mogelijk dat een meerderheid van de Raad blindelings achter deze onzinnige plannen aan loopt?

   
30-6-2010 Dat Emmeloord Centrum bruist wist ik al wat langer maar dat de Poldertoren (volgens de VVV site) van binnen ook bruist was me tot op heden onbekend. Waar dat bruisen precies op slaat blijft me echter duister. Misschien dat het bij de Poldertoren een bruisend gevoel geeft dat je flitsende busbanen moet oversteken om er überhaupt te kunnen arriveren. En misschien is het bruisende in Emmeloord Centrum wel het volkomen ontbreken van windschermen bij de diverse terrasjes. Want waarom zou je nu windschermen nodig hebben? Het waait hier toch nooit? Ook hebben we bruisende terrasjes in Lange Nering Oost; ja daar, met die onderbroken glazen luifel reeks. Het nieuwe terras is daar voor Piet Snot aangelegd. Welke koekenbakker heeft dat daar geprojecteerd? Kuiper Compagnons soms? Toen ik de architect een jaar geleden vroeg of dat daar wel zin had vroeg de onverlaat aan mij: “Bent u belanghebbende?”. Ik zei: “Nee hoor, ik woon hier al zestig jaar”. En dan het nieuwe terras van de Cocobar; nu aan de straatzijde. Al vallen de mussen van het dak van de hitte; daar gaat werkelijk niemand zitten. Met die boom in het midden. En meestal een geparkeerde auto er op. De bezoekers van de Cocobar zitten aan de voorkant; aan de winkelkant; zoals het hoort. De koekenbakker Kuiper Compagnons heeft dit alles met zoveel verve gebracht dat de meerderheid van de Raad hier knikkebollend achteraan is gehobbeld. Maar ja; die meerderheid komt blijkbaar nooit in het centrum; die zit op hun riante boerderijen; elders in de polder. En maar mooi praten over het indrukwekkende horecabeleid. Weten ze eigenlijk wel hoe ze dat woord moeten schrijven?

   
30-6-2010 Het IGW is er ondermeer om problemen in de wijk aan te pakken. Daarin zijn Carrefour, de politie, de gemeente en Mercatus vertegenwoordigd. Maar in Noordoostpolder heeft 70 % een Eigen Woning. Waarom zijn deze mensen niet vertegenwoordigd? Of zorgen Eigen Woning bezitters niet voor problemen in de wijk? Mercatus zou trouwens alle bewoners in de vele door hen verkochte woningen ook kunnen laten vertegenwoordigen.

   
1-7-2010 Vanavond met Gerard bijna twee uur bij een voorlichtingsavond van de Windkoepel Noordoostpolder in de Bowling-partycentrum “De Ducdalf” in Espel geweest. Hier waren vele windboeren en mensen van Economische Zaken aanwezig. Ik vroeg eerst om een berekening van de jaarlijkse opbrengst. Men rekende mij voor dat het circa 1,4 miljard kWh per jaar is. Dat ga ik nog eens nauwkeurig narekenen. Verder bleek dat de windmolens buitendijks 148,5 meter hoog worden en de windmolens binnendijks 198,5 meter. De lage molens hebben een vermogen van ca. 3,5 megawatt. De hoge molens hebben een vermogen van 7,5 megawatt. Gemiddeld kom ik dan op circa 5 megawatt per molen. Als er 86 molens komen is het vermogen 430 MW. Als de geluidsnormen in de nacht worden overschreden gaan de molens langzamer draaien; dan worden ze afgeremd. Als de molens, vanwege de zon, teveel slagschaduw geven worden ze (automatisch) stilgezet. De bouw binnendijks duurt een maand per molen. Dus pas na zo’n drie en een half jaar staan alle binnendijkse molens er. Buitendijks gaat iets sneller. Voor het fundament wordt er een dikke buis vijftig meter de grond in getrild. Volgens de participanten (windboeren, RWE en projectontwikkelaars) zijn er geen problemen voor de dijken en het kwelwater te verwachten. De subsidie is afhankelijk van de markt opbrengst. Stijgt de kWh prijs dan vermindert de subsidie. De subsidie is uitsluitend om een minimum kWh prijs opbrengst te garanderen. Vreemd dat Green Choice zulke lage prijzen rekent. Moet ik ook nog eens doorrekenen. Volgens de mensen van Economische Zaken hoeft de Tweede Kamer niet meer over de subsidie aanvraag te beslissen. Van de andere politieke partijen was uitsluitend de fractievoorzitter van D66 aanwezig: “Voortschrijdend inzicht”.

   
2-7-2010 Zojuist heeft TNT de MediaGuard3 smartcard van Canal Digitaal bezorgd.

   
4-7-2010 Gisteren werd de zesde editie van OORD in Park West in Emmeloord gehouden. Kwart over twee werd OORD geopend door onze nieuwe burgemeester Aucke van der Werff. Hij zei ondermeer dat hij nog steeds verbaasd staat over wat hier in de polder allemaal is te doen. Het was prachtig zonnig weer en er waren weer vele bands en kraampjes, van verschillende instellingen, aanwezig. Maar na drie uur begon het flink te regenen. Dat zou uren gaan duren. Funest voor een muziekfestival zoals OORD. Annelies en ik schuilden in een soort tent waar we vele bekenden troffen. Daar dronken we slecht getapt bier in plastic voor 2 euro per stuk. Meerdere malen zei ik dat ik geen half pilsje heb besteld; vanwege het vele schuim. Terwijl Annelies naar huis ging om te eten bleef ik, mede vanwege de regen, op het Woodstock terrein aanwezig. Toen het weer droog was ging ik opnieuw met bekenden het terrein verkennen; we keken naar het piratenkoor met ondermeer oud-notaris van Hattum en oud-wethouder Ritsema. En we bekeken nog vele andere stands. Gistermiddag was het vrij rustig (Hitte? Regen? Voetbal?). Gisteravond werd het wel vrij druk. Maar het zonnetje was verdwenen. Daarom bleven we tot na middernacht maar op het hoofdterrein en volgden de vele optredende bands. De sfeer was weer fantastisch. Toch had ik de indruk dat er nu de helft minder bezoekers was dan de meer dan 20.000 vorig jaar.

   
5-7-2010 Na veel gepuzzel is het gelukt via een laptop, en een null kabel, de nieuwste firmware op de satellietontvanger SAB Explorer PVR SC te zetten. Nu geven de publieke Nederlandse TV zenders plus de publieke Belgische TV zenders wel geluid bij het beeld via de MediaGuard3 smartcard.

   
8-7-2010 Vanavond met Leen naar de inloopavond van de Windkoepel Noordoostpolder in Sporthal en Partykasteel Iselmar in Lemmer geweest. Weer veel mensen van EZ aanwezig maar totaal geen windboeren. Ook hier wederom weinig belangstelling.

   
9-7-2010 In het huis-aan-huis-blad “De Noordoostpolder” van gisteren staat op de middenpagina’s een groot stuk van Elizen Vastgoedgroep Twello. Daarin felicitaties voor Maarten Geurtse (ook uit Twello) die het terras midden in de Lange Nering heeft gepacht onder de nieuwe naam Brasserie de Kroon. In het artikel staat ondermeer dat Maarten zijn totale spaargeld op het spel heeft gezet plus een omvangrijk schuldenpakket op zich heeft genomen; met behulp van de Rabobank. Dat dit terras nieuw leven ingeblazen wordt is op zich natuurlijk uitstekend. Maar de vraag is hoe het in de winter zal gaan lopen. En of er toestemming wordt verleend (de reeds bestelde) windschermen neer te zetten. Volgens mij moet hij de mooie zaal boven voor aantrekkelijke prijzen gaan aanbieden voor feestjes en partijtjes. Zo komt Jan Splinter door de winter. Wie Maarten vandaag feliciteert met zijn verjaardag krijgt een gratis kop koffie.

   
11-7-2010 Er schijnt een gemeentelijk horecabeleid te zijn. Dat is dan zeker achter een bureau bedacht. Want de werkelijkheid is van een geheel andere orde. Er komt in het geheel geen horecaplein op de Deel. In arren moede moet het “cultuurplein” deze functie nu maar vervullen. Nou; in de voormalige apotheek komt echt geen horeca. En bij het nieuw aangelegde (grote) terras in Lange Nering Oost komt ook geen horeca. En het nieuw aangelegde “terras” voor zowel de Bottom en de Cocobar dan? Dat “terras” aan de straatkant biedt de ruimte van welgeteld twee auto’s. Die er dan ook vaak geparkeerd staan omdat niemand ziet dat het terrasjes zijn. Zelfs de gemeente niet want men wilde er al fietsparkeerplaatsen van maken. Windschermen plaatsen mag ook niet; het waait hier blijkbaar nooit. Wordt er eigenlijk wel eens gekeken hoe dat in andere gemeenten toe gaat?

   
11-7-2010 Gisteren zijn Annelies en ik weer naar Deventer Op Stelten geweest. Toen we half twaalf aankwamen was het al een broeikas. We zochten op de Brink snel een terras met parasol op waar we het grootste gedeelte van de dag zijn blijven zitten. Het was een zinderende hitte op de drukke zaterdagmarkt en daar tussendoor diverse steltlopers. Het zag er weer origineel uit. Na vijven werd de markt opgebroken. Dat is nog een heel werk. Daar was men uren mee bezig. We aten een varkenshaasje op het terras en liepen later ter wat afkoeling langs de IJssel. Wederom in het centrum waren er nu duizenden mensen op de Brink. De vele terrasjes waren overvol. Er werden weer vele demonstraties gegeven van diverse steltlopers en acrobaten. Een hele leuke sfeer. Dat zou ook in Emmeloord moeten. Je moet toch wel erg van de pot gerukt zijn om ons plein, nota bene voor zulke evenementen aangelegd, door projectontwikkelaar Provast te laten verkloten. Kwart voor elf vertrokken we weer uit Deventer. Onderweg kregen we het ergste noodweer ooit gehad. Honderden bliksemschichten, vele rukwinden, bakken met regen naar beneden. Het was echt niet leuk meer. Toen we Emmeloord binnenreden zagen we overal afgebroken stukken van bomen op de weg liggen. Dus hier is het ook aardig tekeer gegaan.

   
12-7-2010 In veel kerken wordt geleerd dat Jezus aan het kruis onze zonden op zich nam. Speciaal in de drie uren van duisternis. Maar in de evangeliën is daar niets van terug te vinden. Het wordt geloofd zonder teksten. Wel is waar dat Jezus onze zonden op zich nam maar wanneer staat niet vermeld. “Hem, die geen zonde gekend heeft, heeft Hij voor ons tot zonde gemaakt, opdat wij zouden worden gerechtigheid Gods in Hem" (2 Korintiërs 5:18 t/m 21). Dat geloof ik. Maar wanneer dat gebeurd is weet ik niet.

   
12-7-2010 OV-Chipkaart opladen crime in Emmeloord. Fris en monter vertelde een maand geleden een gedeputeerde van de provincie Flevoland in een pagina groot artikel van de speciale OV-Chipkrant over de zegeningen van het nieuwe OV systeem. Daar zouden alle Flevolanders toch maar blij mee zijn! In Emmeloord verscheen inmiddels een nieuwe stationsrestauratie; een doos; in stemmig zwart. Met een komend bijbehorend terras; natuurlijk als onderdeel van het toekomstige bruisende nieuwe Horecaplein. Bij stationsrestauraties zoals deze waren altijd strippenkaarten te koop. Dan kan hier natuurlijk ook de nieuwe OV-Chipkaart opgeladen worden. Toch? Dat gaat dus als volgt: “Wij hebben geen OV-Chipkaart oplaad automaat”. “Die kunt u opladen bij de Primera of C1000”. “Pardon? De Primera is nu gesloten. En C1000 is aan de andere kant van Emmeloord”. “Ja, daar kunnen wij ook niets aan doen”. De zegeningen van de OV-Chipkaart zijn blijkbaar nog niet aan deze kant van de Ketelbrug neergedaald. We maken ons niet druk om zoiets onbenulligs als een OV-Chipkaart. De gemeente Noordoostpolder is met veel grotere zaken bezig. “Powered by Noordoostpolder”. Zeur dus niet zo over peanuts!

   
14-7-2010 MP3 bestaat vandaag 15 jaar. In die tijd werd ik vreemd aangekeken toen ik voorspelde dat dit HET computer muziek systeem zou gaan worden.

   
15-7-2010 Vanmiddag zijn Annelies en ik naar een Meppelerdag in Meppel geweest. Voor een plaats met 32.500 inwoners viel ons de grote hoeveelheid winkels op; plus de uitgebreide braderie met vier podia met muziek. En aardig druk. Daar kan Emmeloord nog een puntje aan zuigen! Verder zag ik dat men druk bezig is alle huishoudens van een glasvezelkabel aansluiting te voorzien. Dus ook Meppel krijgt een snelle internetverbinding. Heel wat anders dan XS4ALL. Vanaf vandaag zou via een postcode check duidelijk moeten worden wie VDSL2 zou kunnen krijgen. Maar hun site vermeldt nu dat het 27 juli wordt. Dat schiet niet op zo. XS4ALL moet uitkijken. Straks gaan alle klanten nog over naar de snelle kabel. Er zijn nu al vele honderden (trouwe) klanten verdwenen.

   
17-7-2010 In juli 1974 ging ik voor het eerst met Tonny in een Dyane naar Polen. We wilden eigenlijk naar Spanje reizen maar buiten Emmeloord besloten we dat Polen ook wel goed zou zijn. Bij de West Duitse-DDR (Helmsted-Marienborn) grens aangekomen zagen we eerst de Amerikaanse douane; daarna de Oost Duitse. Met grote wachttorens en veel soldaten met mitrailleurs en honden. Onze paspoorten gingen op een transportband naar het volgende hokje waarin nors uitziende beambten ons doorreis visa gaven. Met West Marken betalen graag. Uiteraard ook straatbelasting. Ook werd de Dyana aan een kritisch onderzoek onderworpen. Dit geheel duurde zo’n anderhalf uur. Toen mochten we de heilstaat binnen rijden. De weg was goed; onderhouden door Amerika; vanwege de route naar West-Berlijn. Maar na die afslag was het boem boem. Oude betonblokken; nog in de tijd van Hitler neer gelegd. En niet te hard rijden; anders een boete; in West Marken. En niet van de weg af anders de VOPO’s achter je aan. Bij de Poolse grens aangekomen (Frankfurt/Oder) bleek dat we geen Pools visum hadden. Dat hadden we van te voren bij de Poolse ambassade in Den haag moeten aanvragen. Wisten wij veel. Uiteindelijk konden we na twee en een half uur wachten toch een Pools visum aan de grens krijgen. Daarvoor moesten we ook verplicht geld wisselen; voor het aantal dagen dat we in Polen zouden blijven. Met grote, indrukwekkende wisselpapieren. Na al deze plichtplegingen konden we verder. We stopten bij een camping. En hadden een lekke band. We konden de krik niet vinden; daarom zetten we er wat stenen onder. Toen we het reservewiel pakten bleek de krik daaronder te liggen. Ik wilde even bellen naar Nederland. Dus toog ik naar de receptie. Ze zouden het aanvragen. Daarbij vroegen ze aan Tonny en mij of we een wodka wilden. Ik vond het prima; geen idee wat het was. De hele nacht zaten we aan de wodka met het personeel van de camping; en de plaatselijke koddebeier. Toen de wodka op was moest Tonny met de wijkagent mee in de Dyane om weer drank te halen. Allemaal geen punt. Naast wodka had men ook spiritus mee genomen; dat kun je daar gewoon drinken. Of de telefoon verbinding nog tot stand is gekomen weet ik niet meer. Pas later vernam ik dat zo’n verbinding aanvragen ongeveer een dag duurt; met maar 18 lijnen. De volgende dag voelde ik erg goed dat ik nu ingewijd was in Polen.

   
17-7-2010 Gisteren was de eerste zomermarkt van dit seizoen in het centrum van Emmeloord. In de morgen werd er nog gesleuteld aan het “cultuurplein”; in de middag was het klaar. Het nieuwe plein met het nieuwe podium voor culturele hoogstandjes. De hele dag zou het redelijk druk worden en blijven. De kramen stonden tot aan de Polderhof; is wel eens verder geweest. Te dure standplaatsen of te weinig omzet? Met zowel Sieberen als Annelies wandelde ik diverse malen de braderie over. En we dronken cappuccino bij brasserie de Kroon. Gisteravond na negenen waren Sieberen en ik bij een band die op een truck bij de Bottom speelde. Ook waren we in de Cocobar waar de hoge tonen wel eens beter uit de speakers hebben geklonken. Het was druk op straat met veel mensen en het bleef droog. Het was zo gezellig dat ik pas om drie uur huiswaarts keerde.

Halle Duitsland
18-7-2010 Vanmorgen half zes stonden Annelies en ik bij de watertoren te wachten op een bus van Effeweg.nl. Hiermee zijn we naar Didam gereden. Daar zijn we overgestapt naar een bus die rechtstreeks naar Krakow rijdt; met 35 man. Onderweg zijn we diverse malen gestopt. Ook bij de oude grensovergang Helmstedt-Marionborn. Alle oude wachttorens staan er nog en alle schijnwerpers. Ook alle hokjes van de DDR grenswachten. Zelfs het hokje waar je je paspoort in moest leveren dat vervolgens op een lopende band naar een nors uitziende beambte ging, al dan niet bewapend met een mitrailleur.Dit was de allererrste keer dat ik uitgebreid foto,s heb kunnen nemen van alle gebouwen. Vroeger was dat ten strengste verboden. Ik zag ook foto.s van auto,s waarmee mensen over de grens werden gesmokkeld. En ik zag ook de spiegel op wielen waarmee er onder elke auto werd gekeken. Dit absurde systeem heeft het ruim 40 jaar uitgehouden maar is nu al weer meer dan 20 jaar verdwenen. Toch nog steeds indrukwekkend. Ik krijg nog steeds de kriebels als ik daar ben; want ik ben er minstens 50 keer langs gekomen in die tijd.

Krakau Polen
19-7-2010 Vanmiddag zijn we met de bus Polen in gereden; tien jaar niet geweest. Polen is sinds 1 januari 2004 lid van de EU en sinds 21 december 2007 lid van het Verdrag van Schengen. Dat betekende dat ik nu geen paspoort of ID kaart hoefde te laten zien. We konden bij de grens gewoon doorrijden. Wonderbaarlijk! Wat heb ik daar vroeger urenlang staan wachten! Lange tijd reden we in de voormalige Duitse gebieden. En waren zo'n anderhalf uur in de Poolse stad Wrotlaw. Voor de Tweede Wereldoorlog was het de Duitse stad Breslau. Om kwart voor zeven vanavond zijn we bij ons hotel in Krakau gearriveerd.

Krakau Polen
20-7-2010 Vandaag zijn Annelies en ik, met de hele groep, in de bus naar het centrum van Krakau gegaan. Vanmorgen wandelden we met een Engels sprekende gids door de stad. Het ging over het grote kasteel, de koningen van Polen, de diverse delingen van het land en de vorige Poolse paus. Vanmiddag zijn Annelies en ik samen een zeer warm Krakau in gegaan. We wandelden over het grote plein. Jaren niet geweest. De vorige keer was in 1998 met de toen nog levende broer Jelle. Het is een fascinerend centrum met zeer oude gebouwen. Krakau heeft een zeer uitgebreide historie en is in de Tweede Wereldoorlog gespaard gebleven. We keken ook in typische Poolse restaurants. Ook was ik lang bezig een postkantoor te vinden. Het hotel is Pools. Dat wil zeggen; het hoognodige wordt gedaan maar verder biedt dit hotel niets. Maar ja; dat ben ik hier wel gewend. Voor Annelies is het echter toch nog wat wennen. Ook dat de mensen in de winkels zo ongeinteresseerd reageren. Maar het Poolse bier vindt ze wel erg lekker!

Krakau Polen
21-7-2010 Vandaag zijn Annelies en ik naar de vernietigingskampen Auschwitz/Birkenau (Oswicim/Brezinka) geweest. Voor mij was het de zevende keer; voor Annelies de eerste keer. Maar altijd blijf ik onder de indruk van de gebeurtenissen die zich daar hebben afgespeeld. Het is met een normaal verstand niet te bevatten. Door welke macht werd Hitler gestuurd? We waren eerst in de diverse stenen gebouwen met alles wat net niet vernietigd is door de Duitsers omdat ze op de vlucht sloegen voor de naderende Russen in januari 1945. Ook waren we boven in blok 21; de Nederlandse expositie. Later wandelden we over het inmense terrein van Birkenau; Auschwitz 2. Daar zijn de foto's van de duizenden, miljoenen Joodse mensen die daar met treinen uit geheel Europa werden aangevoerd. En de, opgeblazen, grote gaskamers met de verbrandingsovens. Welk mens doet dit een ander mens aan? Is de mens geneigd tot alle kwaad? Als ik daar zo met Annelies loop denk ik dat de mens inderdaad tot het allerslechtste in staat is.

Krakau Polen
22-7-2010 Vanmorgen zijn we met de bus naar Nowa Huta geweest. Een wijk, plaats buiten Krakau die helemaal voor de staalindustrie is opgezet door de voormalige communistische regering. De flats zijn van een architectonische schoonheid: allemaal hetzelfde in grijs en stemmig grijs. Daarna gingen we naar de Joodse wijk. Van de 30.000 Joden zijn er nog 150 over. Hedenmiddag waren we im het bloedhete centrum; 35 graden. We hebben daarom voornamelijk in het park gezeten alwaar we de verschillende Poolse passanten aanschouwden. De Polen kijken nog steeds niet erg vrolijk. De prijzen zijn inmiddels Westers; de service is nog steeds Pools. Maar de Zwytich pilsjes zijn erg lekker!

Krakau Polen
23-7-2010 Vanmorgen naar het museum geweest over Oskar Schindler; van de film Schindler's List. Na het uitkomen van die film is dit museum perfect ingericht; met werkelijk de meest uitgebreide documentatie. Het gaat ook over de Tweede Wereld Oorlog en de gevolgen daarvan voor de inwoners van Krakau.Geduremde meer dan anderhalf uur waren we in dit oorlogsmuseum met foto's, video's, geluidsfragmenten, oorlogsmateriaal, enz. Een zeer goed verzorgd museum en zeer indrukwekkend! Thuis snel de film Schindler's List weer gaan bekijken. OOk waren we in de voormalige Joodse apotheek in de buurt.

Halle Duitsland
24-7-2010 Vandaag is mijn zus Stijnie 66 jaar geworden.

Halle Duitsland
24-7-2010 Vanmorgen om acht uur met 35 man in de bus uit Krakau vertrokken. Na een tussenstop passeerden we om twee uur de Poolse grens. Gewoon doorrijden; totaal geen controle. Vorige keer (in 2000) moest je nog zo'n drie uur in de rij staan voor een uitgebreide paspoortcontrole; het visum was toen al afgeschaft. Vanmiddag zijn we naar Colditz gereden. In het kasteel aldaar lazen en bekeken we hoe tijdens de Tweede Wereoldoorlog daar honderden Amerikaanse, Engelse, Poolse en Nederlandse officieren gevangen werden gehouden. Er waren vele ontsnappingspogingen. Er slaagden zo'n 30 van Meer dan 200 mislukten. Er werden tunnels gegraven en een vliegtuig gebouwd. Een wereld voordat ik geboren was.

   
25-7-2010 Vanmorgen zijn we om negen uur uit Halle vertrokken. Omdat ik geen zin aan praten had luisterde ik urenlang naar mijn i-Pod. Om de paar uur hadden we een tussenstop. Na enige uren passeerden we de voormalige DDR grens. Dat was moeilijk te zien omdat er veel nieuwe wegen zijn aangelegd na het weghalen van het IJzeren Gordijn. Vanmiddag waren we in de Duitse plaats Soest. Daar was het druk in het centrum vanwege een of ander feest. Om zes uur kwamen we in Didam aan. Zes busladingen kregen daar warm eten in een vreetschuur. Ik vond het niks; en Annelies ook niet. Om acht uur vertrokken we met een andere bus, via Apeldoorn en Zwolle. Naar Emmeloord. Kwart over tien waren we thuis. Wel wat duf. Maar niet dus genoeg om geen foto’s te bekijken. Ik heb er honderden gemaakt.

   
26-7-2010 Zojuist heb ik de internationale versie van de FRITZ!Box Fon WLAN 7390 bij de Fritz!Shop besteld. De FRITZ!Box Fon WLAN 7390 is een revolutionair nieuw all-in-one apparaat voor ADSL/ADSL2+, VDSL, netwerkrouting, WiFi N-standaard, Gigabit LAN, IPv6 compatible, NAS functionaliteit, telefonie via vast/VoIP en DECT en is ook uitermate geschikt indien u internet via de kabel of glasvezel heeft.

   
27-7-2010 Vandaag zou het sinds 1993 bestaande XS4ALL via een postcode check bekend maken wie er op VDSL2 aangesloten kunnen worden. Nu is de dag al half voorbij maar nog steeds geen mogelijkheid tot een postcode check. Inmiddels lees ik in nieuwsgroepen dat veel klanten van XS4ALL (ook die van het eerste uur) nu voor snel internet massaal overstappen op de kabel; Ziggo of UPC. Dat ga ik (vooralsnog) niet doen. Ik wacht (nog) even waar XS4ALL mee komt. Of waar een glasvezelaanbieder mee komt. Maar eigenlijk kun je nu al stellen dat de koperen leiding (voor telefonie/ADSL/VDSL) zijn langste tijd heeft gehad. De heer Scheepsbouwer kan dan de aandelenkoers van KPN wel opgewaardeerd hebben; als verdere investeringen uitblijven valt er straks alleen nog maar af te waarderen.

   
28-7-2010 Dat is dus het verhaal van XS4ALL. Sinds kort op hun site: de postcode check. Na bijna een jaar wachten is hun antwoord dat er op mijn adres geen sneller internet mogelijk is. Bijna een jaar aan het lijntje gehouden dus. Ik ga nu op zoek naar een andere hosting bedrijf voor mijn site. Zodra die verhuisd is stop ik met XS4ALL en ga naar Ziggo voor internet.

   
29-7-2010 Toen ik vanavond mijn gebruikelijke fietsroute ondernam viel het me op dat het centrum behoorlijk uitgestorven was; ondanks de vele renovaties dan wel opwaarderingen. Zelfs de terrasjes van Voorhuis, Eindeloos en Halte 24 boden een lege aanblik. Maar de vier leeuwen rondom de watertoren bleven stoïcijns voor zich uit staren. Hedenmiddag zijn Annelies en ik naar mijn geboorteplaats Kampen getogen. Bij het station zagen we de verkoolde resten van dancing De Buitenwacht. Zowel Esther als ik (in mijn vroegere jaren) zijn daar vaak geweest. Ik maakte er foto’s van; ook van het station dat binnenkort geen station meer is. De reizigers uit Kampen moeten dan naar Kampen Zuid waar midden in een weiland een halteplaats voor de Hanzelijn wordt gecreëerd; voor uitsluitend stoptreinen. We wandelden de brug over met de gouden raderen. Het was weer Kamper Ui dag. In de Oudestraat was braderie. We liepen het hele eind af totdat we in een kerk kwamen. Vanwege de vermelding van psalmen op het bord had ik het goed geraden dat er zondagmiddag een Bonder dominee heeft gepredikt. Hoewel die nu samen op weg gegaan is; tenzij hij Hersteld Hervormd is. Er zijn nu 31 geloofsgemeenschappen in Kampen en twee Theologische Hogescholen. Ik trof oud-RAF medewerkers die nu voor RAF Kampen werken. Ze wisten nog dat ik vroeger altijd de nieuwste gadgets wilde hebben. We dronken cappuccino op het horeca terras midden in de Oudestraat. Een terras met horeca rondom; zoals het hoort! Terras rondom de Deel en GEEN BEBOUWING OP de Deel!

   
31-7-2010 Gisteren was het bijzonder gezellig in het centrum van Emmeloord. Vanwege de aangename temperatuur was het erg druk op de zomermarkt in en rondom de Lange Nering. De kraamhouders deden goede zaken en alle terrassen zaten vol tot laat op de avond. Ik ben zowel ’s morgens (met Sieberen), ’s middags (met Leen) als ’s avonds (met Annelies) Emmeloord in geweest. Na afloop van de zomermarkt was ik zowel bij de Bottom/Cocobar als op het terras van Eindeloos. Weer thuis, rond enen, hoorde ik dat er een minderheidskabinet komt van CDA en VVD; met gedoogsteun van de PVV. Dat vind ik dus drie keer niks. Het is me een groot raadsel waarom VVD en CDA dit willen. Zijn principes dan niets meer waard? Nou ja; zo’n minderheidskabinet geef ik hooguit 100 dagen.

   
3-8-2010 Mjin Twitter (Tweet) van 18 juni jl.: “Voorstel aan informateur: kabinet VVD-CDA-PvdA. VVD 6 ministers incl. MP; CDA 4 ministers; PvdA 6 ministers. Een Oranje Nationaal Kabinet!“ Hoewel ik zo’n Kabinet normaal gezien erg vreemd zou vinden komt het nu wel van pas gezien de verwarrende verkiezingsuitslag en de slechte economische toestand van het land. Maar het gebeurt blijkbaar niet. Blijkbaar gaat er een andere combinatie komen. Hoewel? Niets is zeker en dit is helemaal niet zeker. Er kan tijdens de formatie nog steeds van alles gebeuren!

   
4-8-2010 Gisteren was het de eerste dag van de Lemsterweek 2010. Daarom gisteravond met de rode Eend naar Lemmer getogen. Daar was het druk en er was weer kermis in het centrum. Later trof ik Leen en we zaten lang aan het Dok om de vlootschouw in ogenschouw te nemen. Diverse bootjes voeren door het Dok waaronder het Lemster skutsje; vol met zingend vrouwvolk. Ik trof mensen die ik in de bus naar Krakau heb ontmoet en burgervader Dick Stellingwerf. Honderden mensen stonden zingend en zwaaiend langs de kant. Het werd drukker en drukker in het centrum. Ik vind het erg gezellig en bleef daarom tot middernacht op straat tussen alle hossende mensen. Ze waren volgens mij niet zo met de kabinetsformatie bezig….

   
5-8-2010 Als het nieuwe kabinet 18 miljard euro gaat bezuinigen, dan is dat gemiddeld minstens duizend euro per inwoner; baby’s ook mee gerekend. Dat kan wel eens dramatische gevolgen krijgen!

Lemmer  
5-8-2010 Vandaag wonen Annelies en ik vijf jaar samen..

   
6-8-2010 Woensdagavond heb ik door Lemmer gezworven; op kroegentocht. Tot sluitingstijd (twee uur) was ik in de propvolle Laatste Stuiver, Andre, Café Populair, de Wildeman, The British Pub en anderen. Tussendoor zwierf ik over straat, over de kermis en stond bij een optreden op de Schulpen te kijken. Ook daar werden de kelen flink gespoeld. Nadat de kroegen waren gesloten aanschouwde ik het straattoneel. Overal lagen plastic bekertjes en afvalbergen. Zowel mannen als vrouwen liepen aardig aangeschoten over straat. Er werd veel gegeten bij de diverse snackbars. Ik had het idee dat zowel de duurzaamheid als de kabinetsinformatie als wel dreigende suikerziekten niet zoveel indruk meer maakten. Zie de mens! Gisteravond hebben Annelies en ik in Lemmer lekker Italiaans gegeten omdat we vijf jaar bij elkaar wonen. Daarna zaten we lang op het terras de voorbijvarende boten plus de voorbijgangers te observeren. Daarna flaneerden we wat door een bijzonder druk Lemster centrum.

   
11-8-2010 Inmiddels de, gratis van XS4ALL ontvangen, FRITZ!Box WLAN Fon 7340 aangesloten als draadloos Wi-Fi 802.11n 300MB/s modem. Daarop draaien twee Music Pal internetradio’s en twee laptops. Zodra de FRITZ!Box WLAN Fon 7390 binnen is wordt die rechtstreeks op het internet aangesloten via VDSL2. Het draadloze gedeelte daarvan zet ik uit. Naast 4 Giga LAN poorten zit er ook een ISDN aansluiting op (Voor VOIP telefonie) en DECT; voor maximaal zes handsets (HD-telefonie).

   
11-8-2010 Zojuist heeft TNT de bij XS4ALL bestelde Fritz!Box 7340 afgeleverd. Nu nog configureren.

   
13-8-2010 Thans (18.30 uur) regent het. Niet zo prettig voor de laatste vrijdagavond van de zomermarkt in Emmeloord. Hedenmiddag was het goed toeven in het drukke en gezellige centrum. Er waren weer veel bezoekers van elders. Eega Annelies had tassen gewonnen bij reisbureau Globe. Met Gerard en Sieberen heb ik het tweede gedeelte van de zonnige dag op het terras van Brasserie de Kroon doorgebracht. De naam zegt het al; we hebben geld verbrast.

   
13-8-2010 Van de ING ontving ik een vraag of ik nog prijs stel op gratis toezending van rekeningoverzichten. Natuurlijk wel! Ik spaar ze al vanaf midden 1964.

   
14-8-2010 Vandaag precies 43 jaar geleden stopte Radio London met haar uitzendingen op 266 m. vanaf de Galaxy in de Noordzee. Naast Radio Caroline luisterde ik hier ook vaak naar. Ze waren de eerste in Europa met jingles vanaf cardridges, drie volle uren voor de presentator die ook de techniek deed, bijna non stop Top 40 muziek met geplugde nummers, enz. Het station had zo’n 12 miljoen luisteraars. En dat op middengolf, mono en krakerig. Twee weken aan boord; een week er af. Met de tender naar de vaste wal. Daar kunnen de hedendaagse radio freaks nog wat van leren!

   
15-8-2010 Vanavond met Annelies naar indrukwekkende kerkdienst in gebouw de Rank geweest; door Nederlands Gereformeerde ds. J.G. Schaeffer uit Nunspeet. Hij preekte over de vergankelijkheid van het leven en onze sterfelijkheid. Dat we slechts als “damp” zijn.

   
15-8-2010 Vanmiddag weer met Annelies in zonnig Lemmer gewandeld. Omdat de (Nuon) stroom was uitgevallen moesten de sluisdeuren nu met de hand worden bediend. Een goede training voor als de olie op is. Weer thuis heb ik me verder verdiept in de specificaties van de FRITZ!Box Fon WLAN 7340. Ik deed draadloze testen door het huis waarbij ik ook de Fritz Repeater gebruikte. Mijn laptops hebben nu een draadloze verbinding van 300 Mbit/s. Dat is voldoende als Annelies en ik met elkaar chatten terwijl we tegenover elkaar zitten.

   
15-8-2010 21 juni 2012 is de streefdatum voor de invoering van een één-wereldmunt

   
17-8-2010 Wordt de OZO vanaf 11 november 2011 een commerciele omroep? Gaan ze dan via de kabel uitzenden? En hoe kunnen ze dan via de ether uitzenden?

   
19-8-2010 Al vele jaren maak ik bezwaar tegen het massaal volbouwen van de Deel. De gemeente zit nu in de houdgreep van de projectontwikkelaar. Dat wilde een meerderheid van de Raad in 2006 blijkbaar. Maar wil een meerderheid van de bevolking dat ook? Laten we hopen dat het gezonde verstand terugkeert en een meerderheid van de Raad nog in 2010 een verstandiger besluit gaat nemen.

   
20-8-2010 De bedoeling van de pers is dat ze registreert en publiceert. De pers maakt het nieuws bekend; de pers maakt zelf geen nieuws; de pers is (slechts) een doorgeefluik; al dan niet met (apart geschreven) commentaar. Wat dat betreft zou je vraagtekens kunnen zetten bij de (lezers) actie van De Noordoostpolder aangaande De Deel. Maar omdat ik vind dat er nooit genoeg stampij over de komende dreigende bouw activiteiten op De Deel gemaakt kan worden stap ik in dit geval graag even van mijn principe af. Daarom heb ik zelf ook een bijdrage geleverd.

   
22-8-2010 Paul Verhoeven, in Zomergasten vanavond, zei dat voor de Tweede Wereld Oorlog zo’n 90 % achter Adolf Hitler stond. Volkomen onjuist. Bij de laatste verkiezingen voor zijn kanselierschap, op 6 november 1932, haalde nazi partij maar 196 van de 647 parlementszetels. Dat is zo’n 34 %. Uitsluitend dankzij een andere partij haalde die coalitie toen een meerderheid.

   
22-8-2010 Twitter: Willy Schutte@offringa Veel stemmingmakerij over de deel ipv juiste informatie Moet de OZB maar met 15 % omhoog ????? Of de L Nering niet opknappen ??

   
22-8-2010 Het is altijd goed de boekjes van de stichting “Moria” weer eens door te nemen zoals die vanaf 1976 in mijn bezit zijn. Het begon (in 1976) met “De Komende Computer Maatschappij”. Daarna heb ik er tientallen gekocht zoals “Anthroposofie”,”Sensitivity training”, “Reïncarnatie in het licht van de Bijbel”, “Theosofie, de geheime leer”, "Rozekruisers”, “Vrijmetselarij en religie”, “Misleiding in de eindtijd”, “De mens, zijn wereld en zijn toekomst”, “Wereldreligie”, “Babylon leeft onder ons” en vele andere tientallen. De heer J.I. van Baaren heeft hier een ongelooflijk gedetailleerd werk geleverd waar ik regelmatig op terug grijp. Het betreft zaken waar in kerken amper over gepreekt wordt. Dat is heel raar omdat de Bijbel er wel regelmatig over spreekt.

   
23-8-2010 Gisteravond was Paul Verhoeven, de regisseur, de gast in Zomergasten van de VPRO. Hij heeft ondermeer een film over Jezus gemaakt; met teksten uit Mattheüs 10. Daarbij werd de tekst uit de Nieuwe Bijbelvertaling gebruikt: “Wat kosten twee mussen? Zo goed als niets. Maar er valt er niet één dood neer als jullie Vader het niet wil”. Dit is absurd! Dit staat helemaal niet in de grondtekst! Als dit wel in de grondtekst zou staan dan zou ik absoluut niet meer geloven! Want de consequentie zou dan zijn dat Auschwitz ook de wil van God is geweest. Dat al het kwaad in de wereld ook de wil van God is. Daar zou ik absoluut niet mee kunnen leven! Maar het staat er dan ook niet. NBG 1951: “Worden niet twee mussen te koop aangeboden voor een duit? En niet één daarvan zal ter aarde vallen zonder uw Vader”. Statenvertaling: “Worden niet twee musjes om een penningsken verkocht? En niet één van deze zal op de aarde vallen zonder uw Vader”. King James: “Are not two sparrows sold for a farthing? and one of them shall not fall on the ground without your Father”. Op dit moment geschiedt op aarde niet de wil van God. De aarde is bezet gebied. De aarde is in bezit van satan; dat wordt ook helemaal niet betwist in de Bijbel. Dat komt de mensen van “sociale gerechtigheid” en “omzien naar elkaar” misschien niet zo goed uit maar het is wel de werkelijkheid. Ik had al grote bedenkingen tegen de Nieuwe Bijbelvertaling maar wil er nu helemaal niets meer mee te maken hebben. Willens en wetens zijn daarin zaken verdraaid en bewust verkeerd vertaald. Dat vind ik zeer kwalijk!

   
25-8-2010 Gisteravond is er in de commissie Woon Omgeving een ongekend felle discussie gevoerd. De Partij van Vrije Poldermensen kwam, mede namens de overige oppositie partijen VVD, Politieke Unie en ONS Noordoostpolder, met een initiatiefvoorstel Actie “Bestemming De Deel”. Het betreft een zeer uitgebreide volksraadpleging aangaande de planvorming voor De deel. Hierbij was een begroting van € 5.000 gevoegd. Volgens een vier jaar geleden aangenomen motie zou ¾ hiervan door de gemeente betaald moeten worden en ¼ uit de verstrekte fractiegelden voor de 4 partijen. De coalitie partijen hakten hier ongemeen fel op in. Waarom we tegen bouw op De Deel zijn. En of we wel weten wat we aan de projectontwikkelaar moeten betalen bij wijziging van het plan (B). Zo werd op voorhand het hele voorstel afgekraakt. Helga Wiedijk (PvvP) kon de meeste vragen pareren; bijgestaan door VVD, PU en ONS. Wethouder Wouter Ruifrok toverde ineens een plan uit de hoge hoed; een Communicatieplan. De gemeente wil dit plan ontwikkelen om zo het contact met haar inwoners te verbeteren. Of te herstellen? Na een zinderend discussie uur werd de vergadering gestopt. Volgende week wordt in het Presidium beslist of dit agendapunt in stemming moet worden gebracht. En dan is het de vraag of inderdaad een derde van de Raad voldoende is om dit budget te verstrekken aan deze voorgenomen volksraadpleging.

   
26-8-2010 Zojuist update Firmware versie 99.04.85 in de Fritz!Box 7340 geladen. Altijd weer spannend. Maar het is gelukt. Foutjes zijn opgelost en het ziet er nu heel gelikt uit.

   
26-8-2010 Als ik met Leen in de Mediamarkt van Zwolle rond loop (hele stellingen met werkelijk honderden verschillende koffiezetapparaten) denk ik vaak aan de woorden van de filosoof Socrates: “Wat is er toch veel dat ik niet nodig heb!”.

   
27-8-2010 Nou heb ik een splinternieuw DECT toestel en nu hoor ik daarop via internet radio een oud programma van 1967; Radio 227 vanaf de Laissez Faire. Waar ik toen ook nog gesolliciteerd heb, maar dat terzijde. Raar hoor. Op zo’n nieuwe telefoon; waar het verleden herleeft…

   
27-8-2010 Na wat puzzelen heb ik de vandaag ontvangen Fritz!Fon MT-F DECT telefoon op de Fritz!Box 7340 kunnen aansluiten. Het geluid is goed; het bereik is goed. Nu moet ik nog verder instellingen inregelen zoals e-mail, internet radio en Podcast ontvangen.

   
27-8-2010 Zojuist heeft TNT de bij de Fritz Shop bestelde Fritz!Fon MT-F DECT telefoon afgeleverd.

   
27-8-2010 Vanmiddag voor het eerst (in Mediamarkt) de IPad van Apple in handen gehad. Toch wel mooi dat je daarmee een filmpje op YouTube kunt bekijken waarin ik in de achtertuin het gras aan het maaien ben. Het “touch screen” werkt perfect. Ook het virtuele toetsenbord. Eigenlijk is dit een hebbedingetje eerste klas. Maar ik wacht toch maar even met de aanschaf totdat de prijs (iets) is gedaald.

   
28-8-2010 Vanmiddag naar de kunstmarkt op het nieuwe “cultuurplein” geweest. Door de regenbuien door scheen de zon. Op het “poppodium” traden verschillende bands op. Ook stonden er kramen met hapjes en drankjes van de diverse horecabedrijven. Tevens waren er activiteiten (schilderen) in de Lange Nering zelf en ook daar diverse kraampjes. Het was druk en gezellig. Leen en Sieberen aanschouwden het geheel; later zittend op het terrassen van Brasserie de Kroon en Eindeloos. De fietsers in de Beursstraat wisten echter niet dat de zaak afgesloten was. Hier ligt een schone taak voor de komende BOA’s om dit op zulke dagen duidelijk aan te gaan geven.

   
30-8-2010 Gistermiddag naar de Top 100 van de jaren 70 geluisterd via de Philips buizenradio op 1395 kHz (215 m.) op de zender Extra Gold; normaal alleen via internet te beluisteren. Vandaag tussen 06.00 en 19.00 uur Radio 5 Nostalgia aan met allemaal oude Jukebox nummers. Via de kabel. Klinkt goed. Morgen (31 augustus!) tussen 10.00 en 20.00 uur op 1395 kHz rechtstreekse uitzending van oud Veronica medewerkers; live vanuit het radiomuseum in Hoek van Holland; met de originele apparatuur zoals die tussen 1960 en 1969 in de studio’s op de Zeedijk in Hilversum werd gebruikt.

   
31-8-2010 Op zich is de draadloze Fritz Fon MT-F DECT telefoon al een wondertje op zich. Naast dat ik er mee kan bellen beluister ik er nu ook Radio Veronica mee; vanuit radiomuseum RockArt in Hoek van Holland. Met muziek, radiofragementen en diskjockeys van vroeger. Verder lees ik er mijn e mail mee en komen via RSS Twitter berichten binnen. Sinds vanmorgen beluister ik er ook podcasts mee; via live streams. Nu nog uitvinden hoe ik er muziek vanaf mijn server QNAP mee kan beluisteren. Muziek via de oortelefoontjes in de tuin; als de telefoon gaat stopt de muziek vanzelf. Wat wil een mens nog meer?

   
31-8-2010 Woningbouwvereniging Mercatus gaat weer de tuinen van al haar 3.700 huurwoningen controleren. Want dat moet er goed uit zien. Een nette gemeente met nette burgers. Als de buitenkant er maar goed bij ligt! Voor eigen huis bezitters geldt dit niet. Gelukkig maar. Want mijn tuin was eigenlijk vaak een natuurtuin. Terug naar de natuur. Weer niet goed dus. Eigen huis bezitters zijn ook niet vertegenwoordigd in het Integraal Gebieds Werken. Hoewel 70 % van de bevolking hier een eigen huis heeft zorgen deze mensen blijkbaar NIET voor problemen. Soms vraag ik me af wat voor gedachtegang hier eigenlijk heerst. Men vindt zichzelf een stuk belangrijker dan de ander.

   
2-9-2010 De Flevolanders moeten er aan geloven. De Gedeputeerden van Flevoland, inclusief voorzitter OV Chipkaart platform Commissaris der Koningin, degenen dus die zelf amper van het OV gebruik maken, hebben nu verordonneerd dat de hele bevolkingsmeute vanaf 18 november a.s. de OV Chipkaart MOET gebruiken. “Er zijn geen problemen meer”. O ja? Miljoenen zijn in rook opgegaan omdat velen niet konden uitchecken en daardoor hun saldo van 4 of 20 euro zagen verdampen. Dan de kaarten van nieuwe studenten die niet werken. Vervolgens de slechts op grote treinstations te activeren chipkaarten. En als klap op de vuurpijl de busrestauratie van Emmeloord waar helemaal geen oplaadpunt staat. Hoe met de bus te gaan? Tja. Opladen bij de Primera. Bij de Primera? Maar die is nu dicht! Ha ha! Wat een stelletje losers toch die gebruik moeten maken van het Openbaar Vervoer!

   
4-9-2010 Vanmiddag bij de opening van het nieuwe seizoen van computerclub WECC in buurthuis De Erven geweest.

   
5-9-2010 Mijn Radio Luxembourg pagina heeft nu meer dan 200.000 bezoekers gehad uit meer dan 40 landen met 800 reacties. Zie www.radioluxembourg.nl

   
9-9-2010 De Noordoostpolder heeft mijn reactie geplaatst: “Jelle Visser CU/SGP vindt dat de mensen in 2006 beter hadden moeten opletten met betrekking tot de Deel. Beste Jelle, dat hebben ze gedaan. Ze hebben in 2006 massaal op CU/SGP gestemd omdat deze partij tegen de plannen aangaande de Deel was. Maar toen in 2007 de CU/SGP een wethouder kon leveren bleken de bezwaren tegen de plannen als sneeuw voor de zon verdwenen. Wethouder Voorberg ging de plannen voortvarend uitvoeren. De mensen hadden beter moeten opletten. Inderdaad!”.

   
9-9-2010 Alle partijen praten altijd over het openbaar vervoer. Dat daar aandacht aan moet worden besteed. In de polder gaat het ook goed. Bus 141 stopt straks niet meer in het centrum van Ens, zoals het hoort voor het openbaar vervoer, maar buiten het dorp op een rotonde. Zeer verstandig voor kinderen en ouderen! Vervolgens rijdt deze bus naar het oude station van Kampen. Gaat deze bus in 2012 ook naar het nieuwe station van de Hanzelijn in Kampen Zuid? Nee dus. Ik vraag me in gemoede af welke mensen straks gebruik gaan maken van het ongevraagde station helemaal buiten Kampen Zuid in een weiland. Hoe komen de passagiers daar? Op de fiets of met de auto. Als ze met de auto willen komen kun je beter direct doorrijden want intercity’s stoppen daar niet. En met de fiets is het een behoorlijk eind vanuit het centrum van Kampen. Wie verzint er toch allemaal van zulke ondoordachte constructies? Ik weet het! Mensen die zelf nooit met het openbaar vervoer gaan! Kampen en Zwolle laten nu over het oude spoor een tram rijden. Ik voorspel dat daar meer mensen mee zullen reizen dan met die dure, totaal onnodige, Hanzelijn.

   
11-9-2010 Vanmiddag zijn Annelies en ik de hele middag in het centrum van zonnig Emmeloord geweest. Het was overal gezellig druk; zowel op de Deel als in de Lange Nering. Dat allemaal vanwege het Pieperfestival. Op De Deel en op het Kettingplein stonden weer grote patattenten; met rijen mensen ervoor; voor gratis patat. Tevens waren er diverse activiteiten en optredens. Ook in de lange Nering was het druk met tientallen kraampjes. Later was ik boven in de Poldertoren. Ik maakte weer (net als voorgaande jaren) diverse foto’s van mooi Emmeloord. Nog steeds een Deel zonder massale bebouwing. Wel een nieuwe busrestauratie. Tussendoor, en na afloop, zaten we op het terras van Brasserie de Kroon met cappuccino en Hertog Jan de vele voorbijgangers te bestuderen. We vonden het erg gezellig. Vanavond ga ik naar optredens in de Piepertent.

   
12-9-2010 Gisteravond met Sieberen naar de Pieper feesttent op de deel geweest. Was het eerst nog rustig; later werd het, zoals gebruikelijk, stampvol. Er speelden bands; samengesteld door polderbands. Ik vond het erg goed; en het geluid was nu ook erg goed. Zo nu en dan dwarrelde ik, met bier in plastic, door de andere tent of maakte een praatje; voor zover dat mogelijk was. Toch zag ik minder bekenden dan in andere jaren. Het was weer ouderwets gezellig en ik verliet de tent uiteraard pas weer als laatste; na drie uur. Thans toch wel een lichte spijker in mijn kop.

   
12-9-2010 Mijn dochter Anna is vandaag 30 jaar geworden.

   
14-9-2010 Wat ben ik nu weer van plan? Ik heb een XS4ALL internet abonnement en wil daar een Ziggo internet abonnement bij nemen. Dit vanwege de gegarandeerde hogere snelheid van Ziggo. Want XS4ALL kan/wil hier geen VDSL2 leveren. En daar baal ik enorm van. Daarbij wil ik beide providers in 1 netwerk toelaten. Want dat werkt voor mij wat gemakkelijker. Anders wordt het te ingewikkeld om alles met elkaar te verbinden. Dit mede omdat mijn netwerkcamera’s plus server van een vast IP nummer gebruik moeten maken. Ziggo heeft een dynamisch IP nummer. Maar XS4ALL heeft wel een vast IP nummer. Daarom ben ik druk bezig met allerlei ingewikkelde schema’s. Want achter het Ziggo modem moet dan, via de WAN aansluiting, een Fritz Box komen met een eigen vast IP nummer. Die krijgt dan aansluiting op het internet via een DHCP toegewezen IP nummer van Ziggo. Zodat bijvoorbeeld internet via 10.0.0.138 snel kan geschieden (Ziggo) maar XS4ALL VOIP, netwerkcamera’s en server via 10.0.0.140 (XS4ALL) kunnen blijven werken. Pas als blijkt dat inderdaad kan wat ik in mijn hoofd heb ga ik me aanmelden bij Ziggo. Ik denk dat ik nog eens gek van mezelf word.

   
15-9-2010 Binnenkort wordt de Fritz!Box 7390 (internationale versie) hier afgeleverd. Ruim anderhalf jaar geleden al aangekondigd. Ruim acht weken geleden al besteld en betaald bij de Fritzshop in Groningen. De pallets van AVM schijnen deze week binnen te komen. Maar berichten op internet vermelden dat het ook nog oktober kan worden.

   
16-9-2010 Windows Internet Explorer 9 Beta geïnstalleerd.

   
16-9-2010 Maar eens bij de Harense Smid navraag gedaan of zij ook internet abonnementen van Ziggo leveren; plus de bijbehorende apparatuur. Dat is niet meer het geval; Ziggo is daar mee gestopt. Aanmelden kan nu uitsluitend nog via de website. Omdat de verkoper zelf een alles-in-1 Plus abonnement heeft met 22 MBit/s download vroeg ik welke snelheid hij in werkelijkheid haalt. Volgens hem komt hij maximaal op 17 MBit/s. Dat zou een VDSL2 verbinding hier eigenlijk ook moeten kunnen leveren. En in dat geval blijft internet via XS4ALL toch de beste optie.

   
17-9-2010 Fritz!Box 7390 (INT) geïnstalleerd: DSL (VDSL/ADSL), WLAN (N/G/), Phone (VoIP/Fixed line), DECT (Basis Station), Media (Server/NAS).

   
17-9-2010 1240: De Fritz!Box 7390 (internationale versie) is gearriveerd!

   
17-9-2010 Voortschrijdend inzicht. Reeds tien jaar geleden opperde ik het idee om in geheel Nederland een breedband net aan te leggen; met gezamenlijke investeringen van het Rijk, KPN en de kabel. Vervolgens zouden dan de kabel, KPN en derden daarop ruimte kunnen huren. Hiermee zou men elkaar dus niet in de wielen rijden met het dubbel uitvoeren van nieuwe bekabeling. . Men heeft niet naar mij geluisterd. Tot op heden. Nu komt mevrouw Neelie Kroes van de EU met ongeveer hetzelfde idee. Het kan verkeren!

   
18-9-2010 Inmiddels het tweede FRITZ!Fon DECT MT-F toestel ontvangen. Ook dit toestel aanmelden op het basis DECT station ging simpel en vliegensvlug. Telefoneren gaat via DECT; mail, RSS feeds en internet radio gaat via WLAN. Als ik op het ene toestel een mail verwijder is die ook bij het andere toestel verdwenen. Zoals het hoort natuurlijk.

   
21-9-2010 De Superbus: Weer zo'n krankzinnige uitvinding waar de mensen, die compleet op het openbaar vervoer zijn aangewezen, niets aan hebben. Het is gewoon onmogelijk dat dit voor dezelfde tarieven kan als men thans voor bijv. de Interliner betaalt. Met toverwoorden zoals duurzaamheid wordt dit subsidie slurpende monster ons door de strot geduwd. En de politiek kijkt weer verheugd en blij: kijk ons weer eens goed bezig zijn! Maar werkelijk goed bezig zijn is overal een normale goede busverbinding hebben, goedwerkende OV automaten in de bussen en OV chipkaarten die dan ook nog eens in alle dorpen en bij busstations op te laden zijn. Eerst maar eens de gewone "aardse" problemen oplossen voordat we met luchtfietserij "ruimtelijk" gaan denken.

   
22-9-2010 Vanavond in de commissie Samenlevingszaken werd er door de voorzitter van de OZO, Bas Stuy, aan het eind van zijn insprekers betoog zomaar een Tweet van Offringa (van 16 september) geciteerd: “Is OZO met kamikaze actie bezig? Op 11/11/11 (gekkengetal) commerciële omroep OZO? Met marktconforme huurprijs? Wie verzint er toch zoiets?”. Daarbij werd er gezegd dat een burgerraadslid een voorbeeld functie moet hebben. Waarvan Akte!

   
25-9-2010 Ziggo is van plan om in april 2011 het aantal kanalen in het analoge pakket verder te verminderen tot 25 of zelfs 15. Dat blijkt uit het verslag van de vergadering van de de Utrechtse programmaraad op 14 september. "Ziggo overweegt nog of het aantal tot 25 wordt teruggebracht of direct tot het wettelijk minimum van 15 kanalen. Programmaraden wordt gevraagd hiermee rekening te houden met TV advies 2011. Half oktober komt het definitieve besluit."

   
25-9-2010 Zojuist bij Ziggo het “Alles-in-1 pakket Plus” besteld met de HD PVR decoder. Voor de allereerste keer internet via de kabel besteld. Geen idee hoe dat zal gaan. Als alles goed gaat is de download snelheid 22 MBit/s en de upload snelheid 4 Mbit/s. Met veranderingen bij het aansluitpunt, en het eigenwijze Ziggo modem, zal het nog een hele puzzel worden dit in mijn eigen netwerk, met eigen IP nummers, te integreren.

   
26-9-2010 Waarom vind ik het zo goed oude kerkposten te lezen? Omdat dat een goed beeld geeft hoe het vroeger ging als leden van de vrijgemaakte kerk. Het is tegenwoordig schering en inslag om het geloof te verketteren en af te geven op het geloof van vroeger; zie Jan Wolkers; zie Maarten ’t Hart. Maar ook veel mensen die van niets weten zeggen vaak tegen mij dat ik wel een strenge opvoeding gehad zal hebben vanwege die vrijgemaakte kerk. En ze kijken dan hoogst verbaasd als ik zeg dat ik een fantastische opvoeding heb genoten en het precies zo weer over zou willen doen. Mijn ouders wisten dat het geloof vrij maakt. Dat je je niet beter hoeft voor te doen dan je bent. Dat je werkelijk jezelf kunt zijn. Daar werd niet over gepraat of gediscussieerd; dat was een vanzelfsprekendheid.

   
26-9-2010 Hedenmiddag de Eend weer eens aangeslingerd en met Annelies naar Lemmer getogen. Ondanks het feit dat het zomer seizoen reeds voorbij is lagen er toch nog diverse bootjes en jachten. Vroeger kwam ik ook vaak in Lemmer omdat we er vlakbij woonden; aan Lemsterweg 48 A. Toen lag Emmeloord helemaal aan de verre einder.”En aan de horizon leit Emmeloord”. Binnenkort is Lemmer weer zoals het vroeger was. Een slapend vissersdorpje zoals ik het zo goed van vroeger ken.

   
26-9-2010 Ik zit wel weer diep in de jaren zestig. Vrijdagavond bracht Sieberen me weer een grote stapel kerkposten uit de begin jaren zestig van de vrijgemaakte kerk te Creil. Met ds. Versteeg, ds. Deddens en ds. Schuurman. Al lezende probeer ik me al die mensen in die kerkposten te herinneren. Tegelijkertijd heb ik weer via internet oude radioprogramma’s binnen gehaald uit dezelfde tijd; programma’s van Radio Caroline, Swinging Radio England en Radio Dolfijn/227. Allemaal zo’n 45 jaar geleden. Waar blijft de tijd?

   
28-9-2010 Vandaag zou er in elk huis-aan-huis-blad De Noordoostpolder een antwoordkaart zitten met drie uitgebreide vragen over De Deel; 19.000 stuks. Deze actie heet “Bestemming De Deel” en is georganiseerd door de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie, de Politieke Unie, ONS Noordoostpolder en de Partij van vrije Poldermensen (gezamenlijk 12 zetels in de raad). Helaas hebben veel mensen deze antwoordkaart niet ontvangen omdat de kaart vaak niet bijgesloten was of omdat de kaart niet meegeleverd werd vanwege een NEE JA sticker op de brievenbus. Dit wordt de komende dagen opgelost. De drie vragen zijn: 1. Wat gaat er volgens u gebeuren met De Deel? 2. Wat wilt u in de toekomst kunnen doen op De Deel? 3. Hoe kan de gemeente inwoners het beste bij planvorming betrekken?

   
28-9-2010 Ziggo heeft een bevestigingsbrief van het alles-in-1 plus abonnement gestuurd; met telefoonnummer en activeringscode modem. Alles zou op 5 oktober actief moeten zijn tenzij dan de apparatuur nog niet is opgestuurd via TNT.

   
29-9-2010 Hedenmiddag bracht een aardige TNT besteller mij een VPRO box met 11 DVD’s van van Kooten en de Bie. Sinds 1981 had ik al veel via de TV op video opgenomen maar DVD is toch iets betere kwaliteit: Keek op de Week, De gebrs. Temmes, Alles goed?, De Stichting Moorkop, Jacobse en van Es, De Naaimachine, Fa, van der Laak, De Vieze Man, Retourtje Juinen, Simplistisch Verbond en De Liedjes.

   
30-9-2010 Gisteravond lang gepuzzeld met de Fritz!Box 7340 en 7390. De 7390 blijft op XS4ALL aangesloten voor VoIP (DECT en ISDN telefoons), server en netwerkcamera’s. De 7340 wordt via LAN2 aangesloten op de 7390; en via LAN1 op het kabelmodem van Ziggo. Na wat proeven, en diverse instellingen aanpassen, heeft de 7340 nu gateway 10.0.0.140 en de 7390 gateway 10.0.0.138. Via DHCP WAN (LAN1) krijgt de 7340 binnenkort het internetsignaal van het kabelmodem. Ik kan daarna per apparaat bekijken of ik het aansluit op internet via Ziggo of op internet via XS4ALL; en dat binnen 1 netwerk. De netwerkcamera’s en de server blijven via XS4ALL omdat die een vast extern IP adres heeft. Ziggo heeft een dynamisch IP adres. Dat is uitstekend voor PC’s, laptops en internet radio’s. De grote vraag is natuurlijk welke download snelheid Ziggo in werkelijkheid gaat leveren.

   
3-10-2010 Reeds in 1984 voorspelde ik de hereniging tussen Oost- en West Duitsland. Jarenlang werd ik daar meewarig om aangekeken. Dat kon niet. Maar op 11 november 1989 viel de Muur. En vandaag zijn Oost- en West Duitsland al weer twintig jaar verenigd.

   
5-10-2010 Internetverbinding via Ziggo: Download 22,4 MBit/s; Upload 3,8 Mbit/s.

   
5-10-2010 Cisko kabeldecoder PVR aangesloten.

   
5-10-2010 Zojuist heeft TNT een grote blauwe doos met het Ziggo pakket afgeleverd.

   
6-10-2010 De beide Freecom Music Pals (internet radio) werken nu ook met Ziggo’s internet. Nu nog een ander programma voor nieuwsgroepen.

   
6-10-2010 Gistermiddag heeft TNT een grote Ziggo blauwe doos afgeleverd. Hierin zaten een Cisko kabeldecoder PVR, een Ubee kabelmodem, twee aansluitdozen, een breedbandversterker, een hele bos verschillende kabels, diverse indrukwekkende installatie- en gebruiksaanwijzingen, enz. Na bestudering, samen met Leen, hebben we de breedbandversterker aan de muur gezet bij het aansluitpunt van de kabel. Op deze breedbandversterker is een 1-gats aansluitdoos aangesloten met een splitter voor 1 TV (plus decoder) en 2 radio tuners. Ook een tweede TV (boven) is op de breedbandversterker aangesloten. Tevens is er een coax kabel op aangesloten die naar het Ubee kabelmodem (boven) loopt. Dit modem is via Cat6 kabel aangesloten op de Fritz!Box 7340 om zo voor het netwerk een vast IP nummer te krijgen (10.0.0.xxx). Dit was nodig omdat sommige apparatuur op internet van Ziggo draait en andere apparatuur nog steeds op internet via XS4ALL (dit mede vanwege een vast extern IP nummer). Er zijn nu dus 2 internet aanbieders op 1 netwerk.

   
7-10-2010 Het kabinet Rutte / Verhage schijnt er nu dus toch aan te komen. Met al dan niet steun van de mannenbroeders van het SGP. Wie heeft eigenlijk bedacht dat de PVV niet IN de regering gaat zitten? Geert Wilders? Naar Deens model waarbij de invloed groot, of nog groter, is? Of hebben VVD en CDA dat bedacht? Ik blijf het een vreemde constructie vinden. Als je meedoet met de regering moet je ook verantwoordelijkheid dragen en dus ook IN de regering gaan zitten. Verder denk ik dat dit beoogde kabinet twee weken voor de statenverkiezing gaat vallen; door toedoen van Geert Wilders. Dan kan hij zich nog meer profileren dan hij nu al doet. Hoe meer PVV statenleden; hoe meer PVV Eerste Kamerleden. Als hij het slim speelt, ook met de rechtszaak, dan kan hij zo wel eens de grootste partij van Nederland worden. De vraag blijft natuurlijk wel wat de kiezers gaan doen die in hem teleurgesteld zullen worden. Want kiezerstrouw is hier amper aanwezig.

   
8-10-2010 Grote opschudding donderdagavond tijdens de raadsvergadering van Noordoostpolder. Nadat de raad had besloten een voorstel van het college over het plein De Deel af te wijzen werd dat via een omweg weer teruggedraaid. Wethouder Ruifrok wees na het besluit op de nadelige financiële gevolgen en droeg een nieuw besluit voor.

   
9-10-2010 Vandaag precies tien jaar geleden kocht ik mijn eerste MP3 discman; de Philips Expanium. In 2000 was het programma Napster erg bekend vanwege het downloaden van MP3 nummers. Maar afspelen kon uitsluitend via de PC (WinAmp) omdat er totaal geen aparte MP3 spelers waren. Ik was dus ontzettend blij dat ik deze MP3 discman bij Dixons kon kopen. Thuis sloot ik hem direct aan op mijn stereo installatie. Afgelopen jaren heb ik er vele CD's mee afgespeeld. De MP3 CD's bevatten zo'n 12 uur muziek. Inmiddels staan de vitrines van de diverse elektronicazaken vol met MP3 spelers in de meest uiteenlopende uitvoeringen; de iPod is er een goed voorbeeld van. MP3 muziek is thans niet meer weg te denken.

   
11-10-2010 Zojuist heb ik verhuizing van mijn domeinnaam plus webhosting aangevraagd. Ik wil mijn website “offringa.nl” verhuizen van XS4ALL in Amsterdam naar Argeweb in Maassluis. Daar staan ook de domeinnamen radioluxembourg.nl, pvvp.nl en ccew.nl geregistreerd.

   
12-10-2010 Vanaf nu gebruik ik uitsluitend de Ziggo kabel aansluiting voor PC’s en laptops (internet en e mail), internet radio’s, webcamera’s, VoIP telefonie en server. De telefoon (ADSL) aansluiting heb ik afgekoppeld; in gebruik in deze woning sinds 4 december 1974.

   
12-10-2010 Vanavond heeft Provast aan een raadsbrede commissie uitgelegd dat je plein De Deel moet bebouwen om er drie pleinen voor terug te krijgen.

   
14-10-2010 Kabinet Wilders (PVV) op het bordes; met gedoogsteun van Rutte (VVD) en Verhagen (CDA)....

   
15-10-2010 Kijkende naar Geert Wilders bij het proces Wilders komt het gevoel bij me op dat hij vol rancune zit. Hij is boos. Op moslims? Op de Koran? Op de publieke omroep? Op de VVD en het CDA? Op de rechtbank? Op de linkse kerk? Op de hele wereld? En zijn aanhangers? Zijn die ook overal boos over? Is de hele wereld ook tegen hen? Zitten ze ook vol rancune? Vol met wantrouwen? Hebben ze geen zelfspot meer? Hebben ze niet door dat het allemaal niet zo belangrijk is? Dat het komt zoals het komt? Onze grootste zonde is dat we onszelf te serieus nemen.

   
15-10-2010 Mijn gastenboek en mijn weblog staan inmiddels al bij mijn nieuwe webhosting van Argeweb.

   
15-10-2010 Mijn Fast internet abonnement bij XS4ALL terug gezet naar een Lite abonnement. Via Ziggo heb ik een IPv4 verbinding; via XS4ALL gebruik ik uitsluitend de IPv6 verbinding; voor IPv6 sites en IPv6 streams. Werkt nu goed.

   
16-10-2010 Gisteravond werd in de raadzaal van het gemeentehuis de uitslag getoond van de volksraadpleging over De Deel die vier oppositiepartijen hebben gehouden: VVD, PU, ONS en PvvP. De zaal zat stampvol met burgemeester, wethouders, raadsleden, oud (burger) raadsleden en veel publiek. Januari, Helga en Berthoo presenteerden het geheel: over het verleden van De Deel en de uitkomsten van de enquete. Er zijn totaal zo’n 1.750 reacties ontvangen, ongeveer 450 stuks digitaal; de rest via antwoordnummer. Uit de reacties blijkt dat bijna de helft van de bevolking nog steeds niet weet wat er op De Deel gaat gebeuren. En meer dan de helft vindt dat de communicatie beter moet. Dat vooraf de plannen aan de inwoners voorgelegd dienen te worden. Teun Nijdam (PvdA) maakte weer wat hatelijke opmerkingen. Ook het CDA. Anderen waren het wel met ons eens. Zowel Janmarc als Helga en Berthoo konden alle vragen goed pareren. Na precies een uur konden we terug kijken op een succesvolle actie. De mensen bleven nog uitgebreid bij de maquette van Provast staan kijken.

   
17-10-2010 IPv6 werkt nu ook over de Fritz!Box 7340 via XS4ALL.

   
18-10-2010 Nieuwsgroepen lees ik vanaf nu met de newsreader Thunderbird die het nieuws van ipv6 server newszilla6.xs4all.nl haalt.

   
20-10-2010 Mijn site staat nu volledig bij Argeweb.

   
20-10-2010 Domeinnaam offringa.nl is verhuisd van XS4ALL in Amsterdam naar Argeweb in Maassluis.

   
20-10-2010 Meningen en gevoelens hebben vaak de overhand op keiharde feiten. Dat zie je steeds vaker bij krantenartikelen. Dat zie je ook steeds vaker bij duurzaamheid. Onder deze noemer worden zaken doorgedrukt die zogenaamd goed zijn voor het milieu.In werkelijkheid verdienen veel mensen hier een dikke boterham aan en interesseert het milieu ze geen biet.Wil je nu je zin doordrijven? Gebruik dan het toverwoord duurzaamheid. Want bij duurzaamheid gaan de oogkleppen op. En gooi er nog het woord (een stukje) werkgelegenheid tegenaan. Dan zit je helemaal goed! Ik hoop dat dit nieuwe Kabinet een hele duidelijke rekenmachine heeft die onomwonden aangeeft dat windenergie in werkelijkheid uitsluitend gebakken lucht is.

   
21-10-2010 Ik zit nog wat te puzzelen met de nieuwsgroepen. Die berichten kan ik lezen via news.ziggo.nl maar ook via de IPv6 tunnel newszilla6.xs4all.nl. Bij de laatste lukt het me echter niet zelf ook berichten te posten. Dat zal wel komen omdat ik nu 2 providers op 1 netwerk heb zitten. Nu Ziggo me de snelheid biedt die me via VDSL2 beloofd was, en ik inmiddels mijn website ook elders geparkeerd heb, is het tijd afscheid te nemen van “de beste” provider van Nederland: XS4ALL. En dat allemaal omdat zij, lees de KPN, niet waargemaakt hebben wat ze een jaar geleden al beloofden. En de recente cijfers tonen het ondubbelzinnig aan: ADSL verliest steeds forser ten gunste van de kabelmaatschappijen. Wat denkt de komende nieuwe CEO van KPN daar aan te gaan doen?

   
22-10-2010 Het proces Wilders begint steeds meer op een tragikomedie te lijken. Nu heeft advocaat Moskowicz voor de tweede maal een wrakingsverzoek ingediend. En terecht vind ik. Dit (tweede) verzoek zou door de wrakingskamer wel eens ingewilligd kunnen worden. Zo ja, dan moet het hele proces weer van voren af aan beginnen.

   
23-10-2010 Eigenlijk wil ik mijn VoIP telefonie (nu nog bij XS4ALL) overzetten naar een nummer bij Ziggo. De telefoon uitgang van het kabelmodem kan dan verbonden worden met de Fritz!Box 7390 waaraan drie ISDN telefoons en twee DECT telefoons hangen. Dat is op zich geen probleem. Maar omdat het DSL gedeelte van de router uitgeschakeld is (wegens internet via de kabel) lukt het me niet de fixed telephone line aan te vinken. En dat moet wel want Ziggo telefonie wordt gezien als een vaste lijn.

   
23-10-2010 Ik ben het vaak niet eens met de uitspraken van Geert Wilders maar ik zal altijd het recht blijven verdedigen om zijn uitspraken te doen. Vrijheid van meningsuiting is bij mij het hoogste goed ongeacht de uitspraken die er gedaan worden.

   
25-10-2010 Jaarlijks vinden vele evenementen plaats op De Deel zoals kermis, Nacht van oranje, Koninginnedag, finish avondvierdaagse, kerstmarkt, pieperfestival, woonbeurs, enzovoort. Bij de bouwplannen van Provast wordt continu gesteld dat al deze evenementen op het nieuwe evenementenplein kunnen plaatsvinden. Dat klinkt goed. Maar intern is al lang besloten dat dit helemaal niet gaat gebeuren. Veel evenementen zullen op een andere plaats worden gehouden; en dus niet meer in het centrum. Er zijn mensen die erg onder de indruk zijn van de propagandakrant over De deel die door Provast is uitgegeven. In werkelijkheid zal blijken dat de bevolking een vette worst is voorgehouden maar dat men in werkelijkheid behoorlijk op de koffie zal komen. Ik voorspel nu al dat we enorme spijt van deze bouwplannen zullen krijgen.

   
28-10-2010 Veel mensen geloven dat Adam en Eva door het eten van de vrucht van de boom der kennis van goed en kwaad sterfelijk werden. Maar dat is niet zo. Zij waren al sterfelijk vanaf het moment dat ze gemaakt (geformeerd) werden; uit het stof van de aarde. Hun onsterfelijkheid kregen ze doordat ze regelmatig aten van de vrucht van de boom des levens. Daardoor konden ze eeuwig leven. Vanwege het eten van de verboden vrucht werden ze uit de hof van Eden gezet. Daardoor konden ze niet meer eten van de boom des levens en hield hun onsterfelijkheid op. Veel mensen schijnen dit niet te beseffen terwijl het toch duidelijk in Genesis 4 vers 22 staat: “Ziet, de mens is geworden als Onzer een, kennende het goed en het kwaad! Nu dan, dat hij zijn hand niet uitsteke, en neme ook van den boom des levens, en ete, en leve in eeuwigheid”.

   
29-10-2010 Gisteren heeft XS4ALL mijn internet abonnement veranderd van Lite naar Start. De download snelheid van 16 Mbit/s is nu verlaagd naar 8 MBit/s. De upload is 1 MBit/s gebleven. De volgende stap zal het afsluiten van de ADSL verbinding zijn en uitsluitend het Pack van XS4ALL te behouden.

   
30-10-2010 Hedenmiddag vervoegde ik mij bij de door diesel aangedreven energietruck; gestationeerd bij het buurthuis Espelervaart. Buiten speelde een drumband om zo het energie gebruik alvast driftig af te remmen. Binnen stond men heel serieus gebogen over een energiebesparingskaart. Door middel van elektronische blokken kon men de energiebesparing tot zich nemen. Ik keek en zag dat de besparing kon oplopen tot boven mijn maandelijkse energieverbruik. Voorwaar; een wonder. Ik stelde deze heer dan ook de vraag wat zijn jaarlijks gasverbruik was. Dat wist hij niet. “Ik woon op een huurflat in Eindhoven en heb stadsverwarming”. Juist ja. Om twaalf uur opende wethouder Andries Poppe dit gebeuren via een megafoon; gadegeslagen door grotendeels energiemedewerkers, de pers en wat wijkbewoners. Na wat prachtige volzinnen werd het geopend met een sirene. De brandweer was er niets bij. Pas nadat ik dat een paar keer nadrukkelijk had gevraagd gaf men toe dat het geen geld bespaart maar geld kost. Voordat ik verdere vragen kon stellen werd ik afgeserveerd. Dit zijn heel serieuze zaken; daar moet je geen grapjes over maken. Daarom weigerde ik ook een interview voor Omroep Flevoland. Mijn cynisme had eens van het scherm af kunnen spatten. Later op de middag las ik dat je met spaarlampen hoogstens € 70 kunt besparen. Dat is heel wat anders dan de niet onderbouwde gemeentelijke stelling van minstens € 131. Energiebesparing is prima maar de sprookjes er omheen niet.

   
31-10-2010 Vanwege het feit dat morgen Annelies en ik elkaar precies zeven jaar kennen zijn we hedenavond naar het wokrestaurant Plaza6 aan de A6 getogen. Daar was ik nog nooit geweest. Ik dacht dat er maar een paar mensen zouden zitten maar het zat stampvol; honderden mensen. Wij stonden vervolgens met een bordje rauw vlees en rauwe groente in de rij waarna het geheel in heet water werd gekookt en in een wok werd gebakken. Vervolgens schoven wij aan een tafeltje aan. Terwijl we de diverse gerechten tot ons namen bestudeerde ik het volk om mij heen. Had de indruk dat deze mensen niet bij Sonoy komen. Na een bord namen we nog een bord, daarna ook nog lekkere dingetjes en ijs na. Al met al zaten we er zo’n anderhalf uur. We vinden het wel leuk en gaan er binnenkort eens met een heel stel heen.

   
31-10-2010 Terwijl ik luister naar een Radio Veronica’s Top 40 van juli 1973 (Caballero; anders dan andere) denk ik na over het fenomeen zomertijd; wintertijd. Dat je zomaar een uur kunt toevoegen. Of afhalen. Ik denk vaak: eeuwigheid; dat is het ontbreken van tijd. Wij zijn gekluisterd in het stof (de materie) van tijd en ruimte. Het lukt ons niet daar boven uit te stijgen. Daardoor bekeken we het heelal ook vanuit die uitgangspunten. En stellen zo de ouderdom van het heelal vast; en de afstanden. Maar dat komt alleen maar door ons beperkte denken. De werkelijkheid kan wel eens heel anders blijken te zijn. Afstanden en tijden zouden in werkelijkheid wel eens compleet op axioma’s kunnen berusten. Niet dat je daar niets mee zou kunnen; maar het blijven slechts aannames; geen bewezen feiten.

   
2-11-2010 Op 15 april 1947 werd Radio Nederland Wereldomroep opgericht. Men zond uit via kortegolf zenders in Huizen; later in Lopik. Sinds ik naar Polen ging (1974) luisterde ik er vaak naar. In 1986 werden de zenders verplaatst naar Zeewolde. De ontvangst bleef uitstekend. Maar sinds 27 oktober 2007 zijn deze zenders uitgeschakeld. Vanwege de marktwerking huurt Radio Nederland Wereldomroep nu zendtijd bij kortegolf zenders in Duitsland. Dat betekent dat de kortegolfzenders in het zenderpark in Zeewolde al drie jaar niet meer gebruikt worden. De vraag is nu wat er met dit zenderpark gaat gebeuren. Wordt het afgebroken? Inmiddels zijn de DRM testuitzendingen ook al gestaakt. Verder is het de vraag wat er met Radio Nederland Wereldomroep zelf gaat gebeuren. De PVV wil het helemaal opheffen. Volgens hen kunnen mensen desnoods wel via internet luisteren. Geen idee hoe je dat in een tent of camper langs de weg moet doen. En ook geen idee hoe men in andere landen gaat luisteren naar de uitzendingen in diverse talen. Jammer dat zo’n belangrijk instituut als de Wereldomroep nu kopje onder dreigt te gaan.

   
2-11-2010 Sinds gistermorgen zes uur zendt Radio 5 Nostalgia de Evergreen Top Duizend uit. Ongelooflijk; wat een mooie nummers! Veel hiervan heb ik mijn jeugd als single gekocht (ƒ 3,60). En wonderbaarlijk dat al die nummers nog steeds in je hoofd zitten. Dit gebeuren duurt tot vrijdagmiddag zes uur; via middengolf 747 AM, via de kabel en via internet.

   
2-11-2010 Vanavond was er in het gemeentehuis een interactieve bijeenkomst over Ontwikkeling sector Recreatie en Toerisme in Noordoostpolder. De presentatrice vertelde dat de mensen terug willen naar basic maar wel graag meer luxe. Dat ze gaan voor duurzaamheid maar wel graag willen reizen; en niet met het OV dus. In luxe verblijven terug naar de natuur of zoiets. Zo ging de inleiding maar door met deze tegenstrijdigheden. Later moesten vijf groepjes in aparte (achter) kamertjes vragen over de gewenste recreatie in de polder beantwoorden. Het schijnt dat 55 plussers zeer creatief zijn en veel willen verteren in deze prachtige polder. Vooral wellness is populair. Volgens mij moeten ze nodig eens iets aan hun geestelijke wellness doen. De wereld wordt met de dag gekker. Wordt er nog wel eens een boek gelezen?

   
3-11-2010 Minister Verhagen over de nieuwe energiemeter: “Verhagen schetste de voordelen van de meter: ''Op een zaterdag, na een lange week hard werken, hoef je niet meer met een zaklamp in de kruipruimte om de meterstand op te nemen. Van je rust genieten in plaats van door de spinnenwebben te kruipen. ''Verder stelde hij dat energiebedrijven nooit meer hoeven te werken met schattingen van verbruik, die in het nadeel kunnen uitvallen van consumenten. ''De eindafrekening wordt zorgvuldiger.'' Bron.Nu.nl. Wat een flauwekul! Alle aansluitingen zitten nu (sinds 1975) in de meterkast en een keertje per jaar de meterstand opnemen is toch niet zo erg? Kan zelfs via internet opgestuurd worden. En dat een energiemeter energie of geld bespaart is ook nog maar de vraag. Geen idee hoe dat zou moeten. Ik word er wat moe van telkens van deze onzinnige verhalen aan te moeten horen.

   
3-11-2010 Net een artikel op bladzijde drie van de Flevopost gelezen; over MOK in Bant. Prachtige volzinnen alweer: “MOK is een ontmoetingsplaats voor mensen die zich op een vernieuwende en eigentijdse manier willen bezighouden met zingeving, spiritualiteit, geloof en actuele maatschappelijke onderwerpen”. De Dag van de Dialoog is er niets bij. En ze komen daar natuurlijk allemaal op de fiets. Hoelang gaat dit geouwehoer nog door?

   
3-11-2010 Afgelopen maand (vanaf 21 oktober jl. toen ik naar Argeweb verhuisde) is er ongeveer 10 GB data verkeer vanaf mijn site geweest. Dat komt neer op 1 GB dataverkeer per dag. Het grootste gedeelte zal wel door de teksten, de foto’s en de geluidsbestanden op mijn Radio Luxembourg pagina komen. Die trekt nog steeds meer dan 100 bezoekers per dag (gisteren 145) ; uit meer dan 40 landen.

   
4-11-2010 Omdat het dankdag was ben ik gisteravond naar een dienst in de vrijgemaakte kerk Pro Rege geweest. Ds. Voorberg preekte uit het bijbelboek Prediker. Dat is mijn favoriete bijbelboek. Drie jaar niet in Pro Rege geweest. De laatste keer was in november 2007 tijdens een ledenvergadering van de ChristenUnie. Toen werd Leo Voorberg wethouder met in zijn portefeuille Emmeloord Centrum. Daardoor had ik het lange tijd gehad met de CU. Zojuist in Prediker lezende vond ik nog een mooie indrukwekkende tekst in Prediker 12 vers 6 en 7: “Voordat het zilveren koord losgemaakt en de gouden lamp verbroken wordt; voordat de kruik bij de bron verbrijzeld en het scheprad in de put verbroken wordt, En het stof wederkeert tot de aarde, zoals het geweest is, en de geest wederkeert tot God, die hem geschonken heeft.”.

   
5-11-2010 CAI Harderwijk en ISP Solcon testen vanaf 15 november het naar Docsis3.0 opgewaardeerde kabelnetwerk. Aan de vier weken durende fase werken tien huishoudens in Harderwijk mee. CAI Harderwijk past de channel bonding techniek op een andere manier toe dan UPC en Ziggo: het biedt symmetrisch internet tot 100/100 over het coaxnetwerk aan. Bron: telecompaper.

   
5-11-2010 Vanmorgen met neef Willem naar Utrecht getogen. Daar werd weer een HCC dag in de Jaarbeurs gehouden. In tegenstelling tot de afgelopen jaren was er nu maar een enkele hal bezet door HCC Digital. Grote evenementen waren dit jaar niet aanwezig. Men wilde eigenlijk “terug naar de basis”. Zoals het in den beginne was. Desondanks was het behoorlijk druk en waren er weer honderden stands met de meest uiteenlopende computer aanbiedingen. Volgens iemand van de KPN stand moet op 2 km. afstand van de telefooncentrale nog steeds VDSL2 mogelijk zijn. Ik zei dat ik vele malen tevergeefs dit XS4ALL heb laten weten. Maar ze weigerden altijd mij daar op aan te sluiten. Vandaar dat ik vandaag alweer een maand bij Ziggo zit. En tot volle tevredenheid. Op de terugweg merkten we dat het toch wel erg druk op de weg kan zijn in Nederland.

   
6-11-2010 Zojuist nieuwe firmware (01.02.28) op de FRITZ!Fon MT-F DECT telefoon geladen. Altijd weer spannend of zoiets wel goed gaat.

   
7-11-2010 Komende zaterdag wilde ik naar de Radiodag in Amsterdam. Daartoe bekeek ik de NS site. Blijkt dat ik van station Lelystad naar het Amstel station maar liefst drie (!) maal moet overstappen. Eerst met een bus naar Almere. Vroeger reed een bus hier om de hoek rechtstreeks naar het Amstel station. Niks moeilijk gedoe. Via de NS site probeerde ik het saldo van mijn OV Chipkaart te weten te komen. Wel verschrikkelijk veel info maar niet wat je zoekt. Dus ingelogd bij OV Chipkaart.nl. Er staat duidelijk dat je daar je saldo kunt opvragen. Maar nee hoor;werkt niet. Alleen maar allemaal overbodige nonsens. En niet wat je zoekt. Ik heb het nu wel gehad. Ik ga nooit meer met die kut trein! En woensdagmiddag zal ik er in het Gereformeerd Centrum vragen over stellen als ze senioren de werking van de OV Chipkaart gaan uitleggen. Ha ha! Je denkt toch niet dat iemand daar nog snapt hoe het werkelijk werkt?

   
7-11-2010 Vanmiddag de steven gewend naar Lemmer; met trouwe vierwieler de Eend. Verplicht rondje langs het Dok en de sluis. Rustig in rustiek dorpje. Van de nieuwe acht herenhuizen aan het Dok staan er nog steeds zeven te koop. Wat moet je er ook mee; met het balkon aan de achterzijde. Terwijl zowel de zon als de gebeurtenissen aan de voorkant zijn. Zeker nieuwe regels vanuit het wanstaltige gemeentehuis. Hadden ze daar maar wat meer stringente bouweisen aan gesteld!

   
9-11-2010 Alle politieke partijen hebben het in hun verkiezingsprogramma’s altijd over verbetering van het openbaar vervoer. In werkelijkheid interesseert het openbaar vervoer ze geen moer. Zo nu ook weer in Ens. Omdat het centrum gerenoveerd wordt verdwijnt de bushalte uit het dorp. Die komt nu op de rotonde aan de N50. Dat daarbij de reizigers een drukke rotonde moeten oversteken om bij deze halte te komen maakt blijkbaar niemand wat uit. Het dorpbelang is akkoord. Niemand vertelt dat het een slecht bezochte vergadering was. En ook ouderen in het dorp zijn akkoord want die gaan met eigen vervoer of de regiotaxi. Zelfs op de voorlichtingsmiddag voor de OV Chipkaart was praktisch iedereen met eigen vervoer gekomen. Maar degenen om wie het werkelijk gaat, degenen die wel gebruik maken van het openbaar vervoer, is niets gevraagd. Lekker makkelijk als je vanuit je comfortabele auto kunt zeggen dat jij er geen probleem mee hebt dat die bushalte verhuist. En dat zijn dan allemaal mensen die stemmen op partijen die vinden dat het openbaar vervoer verbeterd dient te worden. Hoe valt dit te rijmen met het verdwijnen van een bushalte uit het centrum?

   
10-11-2010 Vanmiddag zijn Theo en ik naar de ANBO geweest. Voor leden en bezoekers zou voorlichting worden gegeven over de OV Chipkaart. Op zich een loffelijk streven. Maar de tientallen aanwezigen werden uitsluiten via een marketingverhaal de voordelen voorgespiegeld. Niets over de vele problemen die reizigers overal in het land hebben met kapotte controlepoortjes, vergeten uit te checken, in- en uitchecken met een jaarkaart, problemen met geld terug krijgen, de onduidelijke OV chipkaart site, enz. Kritische vragen van Theo en mij werden als zeer hinderlijk ervaren. En terwijl toch volkomen duidelijk moest zijn dat zowel Theo en ik de enige aanwezigen waren die ervaring met de OV Chipkaart hebben. Ook na afloop bleef de “voorlichter” stug in het beantwoorden van vragen. Hij deed het af als een Telegraaf hetze. Toen ik zei dat Kamerleden ook kritische vragen hebben zei hij dat ze altijd maar negatief zijn. Ik vroeg of hij misschien voor een dictatuur pleit. Bij opmerkingen dat het saldo niet altijd op de site verschijnt zei hij: Dan zul je wel een oude computer hebben. Dit verschrikkelijke arrogante mannetje hield een verhaal dat de meeste aanwezigen voor zoete koek slikten. Het leek het marketing verhaal over De Deel wel.

   
12-11-2010 Het kabinet zal Noordoostpolder voordragen voor een plaats op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Dat heeft de Commissie Herziening voorlopige lijst Werelderfgoed op 12 november 2010 bekend gemaakt. Juist ja. Betekent dit nu ook dat hierdoor de komst van het Windmolenpark langs de Noordoostpolderdijk verhinderd kan worden?

   
12-11-2010 Dus er komt nu (ineens) een overdekte fietsenstalling voor maar liefst 1.000 fietsen? Voor wie zijn die bestemd? Blijkbaar voor de busreizigers. Maar die hebben hoogstens 500 plaatsen nodig. Wat gebeurt er met de overige 500 plekken? Denkt men nu werkelijk dat mensen, die met de fiets naar het centrum gaan, hun fiets in die overdekte fietsenstalling neerzetten? Die parkeren hun fietsen gewoon, zoals vanouds, in de Lange Nering. Hoe moet die overdekte fietsenstalling (met hoge jaarlijkse kosten) dan vol komen? Het zou me niets verbazen dan er in dat geval alsnog een (eerder afgeblazen) fietsparkeerverbod voor de Lange Nering komt.

   
12-11-2010 Dus de Q Liner wordt gesplitst per midden 2011? Of eind 2012? Vanaf Emmeloord naar Lelystad wordt een andere bus dan vanaf Emmeloord naar Groningen. En de vraag is of het dan nog een snelbus blijft want de voorspelling is dat het een reguliere verbinding wordt; met veel meer stops. Verder weten de busmaatschappijen niet wat er na 2012 gaat gebeuren omdat ze denken dat in Kampen veel reizigers gebruik gaan maken van de Hanzelijn. Heel vreemd. De busmaatschappijen hebben eerder laten weten dat de bussen juist niet naar station Kampen-Zuid zullen rijden. We kunnen al wel stellen dat openbaar vervoer er allereerst is voor de vervoerders zelf en niet voor de reizigers; net als met de OV chipkaart het geval is.

   
13-11-2010 Jaren geleden las ik in een advertentie in het Nederlands Dagblad: “God heeft het hartje van ons kindje stil gezet”. Ik was verbijsterd. Blijkbaar geloven deze gelovige mensen, en ook vele andere gelovigen en niet-gelovigen, dat God de hand heeft in de dood. Dat alles is te herleiden tot de kromme, verwrongen gedachte dat alles de wil van God is. Dus ook de dood. Men mag dat gerust denken maar het is niet Bijbels. Want daar staat nergens dat alles (inclusief de dood) de wil van God is. Alsof God elke keer zou zeggen: nu is het jouw beurt; hoe jong je ook bent. Dat is een volkomen absurde gedachte. Geen idee hoe die ontstaan is. Het omgekeerde is het geval. God haat de dood. De dood hoort helemaal niet bij het leven. Sterker nog; de dood is juist overwonnen.

   
14-11-2010 Het gedoe met de OV chipkaart begint absurde vormen aan te nemen. Trans Link Systems, de organisatie die alles van de OV chipkaart beheert, stuurt nu al waarschuwingen naar sites die schrijven over de ondeugdelijkheid van de kaart. “Met deze brief willen wij u attenderen dat uw website is opgevallen en dat wij de informatie die u op de site plaatst nauwlettend in de gaten zullen houden. Zodra er naar onze mening sprake is van een strafbaar feit zullen wij gepaste actie in de vorm van juridische stappen ondernemen”. Dit wordt dan geschreven door een instantie die zegt het beste met de OV reizigers voor te hebben. Ik volg dit gedoe al jaren. En durf nu de voorspelling aan dat NS de OV chipkaart niet op deze wijze (reizen op saldo) gaat gebruiken. Ze zullen de OV chipkaart hoogstens als een vervanging van de abonnementen en treinkaartje gaan gebruiken maar geen in- en uitcheck poortjes gaan gebruiken. Dat kost NS niets. Want de minstens € 726 miljoen voor reeds geplaatste poortjes en paaltjes is tot op heden geheel door Den Haag (lees de belastingbetaler) betaald.

   
15-11-2010 Vanavond naar een redelijk bezochte energiebesparingsavond in de kantine van het gemeentehuis voor inwoners Espelervaart geweest. Theo en ik bekeken eerst de “huiskamer” berekeningen. Bij gebruik spaarlampen kun je € 65 per jaar besparen. Dat is minder dan mee® doen voorspiegelt. Verder werd er uitgelegd hoeveel kuub gas je wel niet kunt besparen met isolatie, dubbel glas en andere maatregelen. Totaal ver over de 3.000 kuub. Reden waarom Theo vroeg wat het gemiddeld gebruik van de desbetreffende benoemde woning is: 3.000 kuub dus. Juist ja. Ik zei dat ik 1.400 kuub gas verstook. Later werden er zogeheten Standby killers voor de TV uitgedeeld. Dat de TV niet op standbye blijft staan. Dat schiet op als mijn TV in de standby minder dan 1,5 watt verbruikt. Bouwbedrijf Roos was ook aanwezig. Die vroeg ik wat vier meter kwadraat dubbel glas bespaart. 50 tot 100 kuub gas per jaar. Eindelijk een realistisch antwoord! Wethouder Poppe zei dat hij eerst 5.000 kuub gas per jaar verstookte maar nu veel minder. Na afloop spraken Theo en ik enige tijd met Jelle Edelenbosch waarvan we beiden vinden dat hij weer de politiek moet verslaan voor De Noordoostpolder.

   
15-11-2010 Politieke partijen hebben altijd de mond vol over het verbeteren van (bestaande) Openbaar Vervoer verbindingen. De werkelijkheid is echter van een geheel andere orde. Nemen wij als voorbeeld Ens. Daar verdwijnt de bushalte uit het centrum van Ens. En waar komt die vervolgens te staan? Aan de nieuw te bouwen rotonde aan de N50. Reizigers moeten daarbij niet alleen een stuk verder lopen maar ook de drukke rotonde oversteken om bij deze nieuwe halte te komen. Wie verzint er toch zoiets? De bezoekers van een slecht bezochte vergadering Dorpsbelang; grotendeels gekomen met eigen vervoer? Ouderen die het niet erg vinden omdat ze eigen vervoer hebben of via de regiotaxi vervoerd worden? Dat zijn dus niet de reguliere gebruikers van deze lijn 141. Het zou alle politieke partijen sieren als men nu eens contact zoekt met de werkelijke reizigers van deze buslijn. Vinden die het ook prima dat er weer een voorziening uit hun dorp verdwijnt? En moet ik deze verplaatsing van de bushalte ook zien als een verbetering van het bestaande Openbaar Vervoer? PS. De rotonde (met nieuwe bushalte) staat nog verder buiten het dorp dan ik eerst dacht...

   
16-11-2010 De standby killer TV neemt 0,25 watt per uur. Enkel om te zorgen dat de TV niet in standby blijft staan; want dat kost dan wel 1 watt per uur. Komt bij het maken van dit apparaat, de materialen, de vervoerskosten vanuit een ver land. Ligt het nu aan mij of zijn we allemaal wat aan het doordraaien met de zogenaamde duurzaamheid?

   
18-11-2010 Het wordt met de dag gekker in Den Haag. Ik kan me nog de wildwest taferelen in 2002 herinneren toen de LPF in het eerste kabinet Balkenende zat. Dat was toen ook elke dag feest. Na twee verkiezingen stond de LPF op nul zetels. Net als jaren daarvoor de Ouderenpartij. De vraag is of dit ook met de PVV gaat gebeuren. Volgend jaar 2 maart zijn er statenverkiezingen. Dan is het er op of er onder voor Geert Wilders. En hij moet wel meedoen want hij heeft nu nog niets in de Eerste Kamer. Dus hij moet kandidaten uitzoeken en screenen. Ook moet hij de verschillende meningen in zijn partij over eventuele ledenwerving in goede banen proberen te leiden. De vraag is of hij zo nog wel aan regeren toekomt. Daarom zit hij natuurlijk ook niet in de regering!

   
21-11-2010 Eigenlijk zou er eens per maand op zaterdagmiddag een politiek café in het Voorhuis gehouden moeten worden; live via Radio Noordoostpolder. Mijn idee is een politiek café zoals vroeger In De Rooie Haan. Live radio uitzending op een moment dat er veel luisteraars (kunnen) zijn. Het is niet een kwestie van: een journalist mag aanschuiven. Nee, het moet meer een kwestie zijn van: een politicus mag aanschuiven. Ik vind dat een politiek café eerst besproken moet worden met Radio Noordoostpolder. Journalistiek moet voorop staan; niet de politiek zelf.

   
23-11-2010 Vandaag de HDTV satellietontvanger Homecast 2100 HS CIUSB gekocht.

   
24-11-2010 Generatiebestendig. Wat is dat? Dat iets een generatie mee gaat? En hoe lang duurt een generatie? 40 jaar? Nou, dan kun je rustig stellen dat de huidige mobiele telefoons erg generatiebestendig zijn. Gemiddeld genomen wordt er elke acht maand een nieuw toestel gekocht. Een iPod misschien? Nou, de nieuwste iPods, en iPads, vliegen je om de oren. Auto’s dan? Elk jaar komen alle garages met de meest fantastische inruilprijzen. Huizen misschien? Nou; bij koop van een ander huis gaat de keuken er als eerste uit; ook al zit die er nog maar net een jaar in. Ik krijg sterk de indruk dat het twee totaal gescheiden werelden zijn; de droomwereld van de duurzaamheidfreaks en de mensen in de normale wereld. Hoe meer men grote verhalen houdt over beperking van de CO2; hoe meer de CO2 toe neemt. Maar ja; het is inmiddels wel een hele leuke industrie geworden.

   
24-11-2010 Dertig jaar geleden heb ik bij Fokko Dijkstra in Emmeloord een Dual 721 platenspeler gekocht. Regelmatig draai ik daar nog langspeelplaten op. En dat te midden van iPods, MP3 en WMA players en wat niet al. Wie wat bewaart heeft wat. En het is nog duurzaam ook. Of is dat heel wat anders?

   
24-11-2010 Free To Air kan ik Nederland 1 HD (101), Nederland 2 HD (102), Nederland 3 HD (103), ARD HD (121), ZDF HD (122) en Arte HD (125) ontvangen. BBC One HD en ITV HD nog niet omdat het geen twintuner is. Zal daarvoor een switch aanschaffen; voor de tweede schotel (28,2). Verder nog enkele mindere HD zenders. Het wisselen van kanalen gaat supersnel. Dit startmodel (Homecast 2100 HS) uit Zuid-Korea werkt perfect; beeld via HDMI en (5.1) geluid via optische uitgang.

   
24-11-2010 Als Kamerleden vast zitten in de trein moet ProRail worden opgeheven. Als Kamerleden problemen krijgen met OVchipkaart gaat die dan ook weg?

   
25-11-2010 Lees ik op de voorpagina van “De Noordoostpolder”: Klimaat vraagt om keuzes. Activiteiten bewustwording. Er is 68.380 euro nodig om de burger, bedrijven en instanties te betrekken bij het gemeentelijk duurzaamheidsbeleid. Duurzaamheid en generatiebestendig. Deze termen vliegen je tegenwoordig om de oren. Ik begin er wat zat van te worden. Moet er zoveel geld worden uitgegeven voor iets wat mensen thuis al simpel kunnen doen. Kijkt men wel eens naar de meterstanden van licht en gas? Weet men wel hoeveel KWh hun apparatuur gebruiken? Het staat er allemaal op. Kan men zelf berekenen met een rekenmachientje van 5 euro bij Action. Of is dat ook al besmet? En zolang men meerdere malen per jaar naar vakantiebestemmingen vliegt zonder btw en accijns op kerosine te betalen moet men gewoon de mond houden over (zogenaamde) duurzaamheid. Zo langzamerhand begin ik te denken dat de wereld gek is geworden. En iedereen loopt er achteraan en knikt begrijpend. Wat een schijnheilig gedoe!

   
25-11-2010 Ook BBC One HD is nu een plaatje....

   
26-11-2010 Als computervirus Stuxnet inderdaad wijd en zijd verspreid gaat worden en alle computers plat legt keren we terug naar het Stenen Tijdperk.

   
28-11-2010 Vanmiddag alvast de verjaardag van Annelies gevierd. Ze verjaart morgen. Vanmiddag waren de kinderen Frank en Paul van Annelies aanwezig. Frank was net terug van ruim een half jaar werk op Gran Canaria. Ook mijn dochter Esther was aanwezig; met haar vriend Gerwin. Erg gezellig. Ik ben maar aan de Berenburg gegaan. Dit in blijde verwachting van de Elfstedentocht. Na lekker eten (gekookt door Annelies) vertrokken ze weer na zessen. Net samen een grote afwas gedaan. De afwasborstel is gelukkig generatiebestendig. Heb ik ooit gegeven voor moederdag......

   
29-11-2010 Vandaag is mijn lieve vrouw Annelies 57 jaar geworden.

   
4-12-2010 Vandaag woon ik precies 36 jaar in deze starters (koop) woning aan het Revelsant in Emmeloord. Als dat niet generatiebestendig is…..

   
5-12-2010 Zojuist via internet geluisterd naar een oude Pick of the Pops van 6 december 1969; via BBC Radio 2; gepresenteerd door ex Radio Caroline diskjockey Tony Blackburn. Allemaal prachtige nummers vind ik. Annelies denkt er wat genuanceerder over. Maakt niet uit; het staat gewoon luide aan. Elke zaterdagmiddag van twee tot vier op BBC Radio 2. Prachtige muziek en de beste DJ van de jaren zestig van de Engelse zeezenders.

   
8-12-2010 Wat een groot genoegen is het weer eens naar Pick of the Pops te kunnen luisteren zoals dat in de jaren zestig elke zondagmiddag tussen 16.00 en 17.00 uur (in de winter tussen 17.00 en 18.00 uur) werd uitgezonden door BBC Light op lange golf 1500 m.; gepresenteerd door Alan Freeman. Inmiddels heb ik via internet zo’n 30 oude afleveringen kunnen vinden. Die staan luide aan in huize Offringa!

   
10-12-2010 En zo gaan de voorbereidingen voor de bouw op de Deel gewoon verder. Ondanks het feit dat het nog maar de vraag is of vrachtwagens wel goed kunnen inparkeren bij de nieuw te bouwen supermarkt op de Deel. Ondanks het feit dat veel gemeenten geen parkeerdek meer willen hebben omdat de auto dan uit het zicht staat en in de winter vaak gesloten is. Ondanks het feit dat mensen met hun boodschappen naar boven op het parkeerdek moeten zien te komen. Ondanks het feit dat de verkeersintensiteit enorm zal toenemen. Ondanks het feit dat de verkopen via internet toenemen en via de gewone winkels afnemen. Ondanks het feit dat de bevolking van Noordoostpolder nog amper groeit. Ondanks het feit dat op het Evenementenplein nog amper evenementen zullen gaan plaatsvinden. Ondanks het feit dat er zomaar een busbaan van het busstation afgeknabbeld wordt. Ondanks het feit dat de meeste inwoners van Emmeloord het nog steeds niet zien zitten. Ondanks het feit dat ik nog wel meer op zou kunnen noemen. Maar ik moet volgens bepaalde politici niet zo zuur doen. Volgens hen ben ik de enige die dit niet ziet zitten. Het zij zo. We kijken wel wat de reactie van de inwoners zal zijn als het klaar is.

   
11-12-2010 Vanmiddag zijn Annelies en ik naar de jaarlijkse kerstmarkt in het hart van Emmeloord getogen. We wandelden de gehele markt over. Het was wel aardig maar toch minder druk aan kramen dan het wel eens geweest is. Overal waren (korte) voorstellingen van koren. En de Kerstman was een bekende van me. Ook aten we een lekkere wafel met slagroom, zaten we aan de glühwein en dronken we koffie in het Voorhuis. Later liepen we nogmaals de kerstmarkt over. Gelukkig was het niet zo koud als voorafgaande jaren. Dus keken we overal rond en namen voor de verandering nog een glühwein. Ook kwamen we enkele plaatselijke politici tegen. Deze drie fractievoorzitters moesten zich natuurlijk ook oriënteren op de gerenoveerde winkelstraat. Rond half vier vervoegde ik me bij de computerclub. Daar zaten veel innemende leden.

   
12-12-2010 Vele mensen denken dat internet boven alles verheven is. Dat internet kranten overbodig maakt. Dat het (verborgen gehouden) nieuws nu overal kan doordringen. WikiLeaks zou dat bewezen hebben. Niets is minder waar. WikiLeaks is pas in de belangstelling gekomen nadat de reguliere media, kranten, radio en TV, er aandacht aan gingen besteden. Verder is het zo dat iedere “internetter” afhankelijk is van stroomleverantie, van telecom verbindingen, van een internet provider. Als 1 element (al dan niet gedwongen) wegvalt blijft er van de hele internet gemeenschap niets meer over. Uiteindelijk zal internet veel kwetsbaarder blijken te zijn dan gewoon briefverkeer, kranten en kaartenbakken. Met 1 druk op de knop kunnen alle verbindingen worden verbroken; ongeacht het steeds verklaarde tegendeel vanwege de web structuur. Niet dat ik internet niet fantastisch zou vinden. Dat vind ik juist wel. Maar we moeten wel met beide benen op de realistische grond blijven staan.

   
12-12-2010 Omdat je niet weet of internet, dankzij WikiLeaks, uit de lucht gaat hebben we besloten maar weer gewone kerstkaarten via TNT te versturen. Soms moet ik denken aan lange nachten; staande in een overvolle Poolse stoomtrein waarbij door open ramen vieze kolenstank naar binnen kwam. Volgens sommige politici moet ik niet zo zuur doen over de Provast plannen voor de Deel. Ik zou de enige zijn die tegen deze bouwplannen is.

   
13-12-2010 De zorgtoeslag, de huurtoeslag en de kinder opvang kosten € 9,8 miljard. Het is me toch wat! Dat de hypotheekrente aftrek meer dan € 10 miljard kost is blijkbaar minder erg.

   
13-12-2010 Bouwbedrijf Roos uit Emmeloord heeft inmiddels mijn oude voorraam er uit gehaald. Nu wordt het oude kozijn ook verwijderd. Hierna komt er een nieuw kozijn in; met dubbel glas; HR++. Voor de (geld) besparing hoef ik het niet te doen; het duurt 35 jaar voordat het terug verdiend is. Maar het comfort is het belangrijkste.

   
15-12-2010 Veel gelovigen denken dat Jezus de bruidegom is en de gemeente de bruid. Dat is echter in strijd met het gegeven dat Jezus het Hoofd van de gemeente is; de gemeente is het lichaam. Dat kan dus nooit de bruid zijn. De gemeente is dan ook niet de bruid maar de bruidegom. En Israel (Juda met de overige stammen) is de bruid.

   
15-12-2010 Zojuist het 21 ste Groot Dictee der Nederlandse Taal gemaakt. Het was niet alleen serieus; het was tevens de meest krankzinnige tekst. Ik had maar liefst 22 fouten in Het Groot Dictee. Dat vond ik erg. Maar dat schijnt juist erg goed te zijn. Dictee op pagina 380 Teletekst.

   
16-12-2010 Annelies heeft op haar werk in Lelystad (Woonzorgcentra Flevoland) als kerstcadeau een elektronische fotolijst gekregen. Dus zitten we nu uren lang naar de voorbij komende foto’s te kijken. Het is weer eens wat anders dan onze oude foto boeken.

   
17-12-2010 Gisteravond naar laatste raadsverg van 2010 geweest. Na afloop hapjes en drankjes. Discussie betr. SOW over "Soevereiniteit in eigen kring".

   
19-12-2010 Vandaag "Dr. Zjivago" van Boris Pasternak uit lezen en dan ga ik (weer eens) beginnen aan "De kellner en de levenden" van Simon Vestdijk. Moet je, met - 6.7 graden, wel naar buiten? We willen naar Intratuin in kerstsfeer. Het behoud van de traditie van de kerstgedachte an sich. Net met Annelies bij Intratuin. Als we al die kerstproducten zo zien vinden we: "Als kerst niet bestond zou het uitgevonden moeten worden!" Chaos, absurditeiten, surrealisme, het ongewone, het vreemde, het afwijkende, het rare, mensen aan de zelfkant van het leven; dat boeit me. Komende nacht gaat het 15 graden vriezen. Ben benieuwd wat Al Gore hier van vindt. In zijn verwarmde villa met gigantisch energieverbruik.

   
20-12-2010 De PVV wil Radio Nederland Wereldomroep opheffen. En minstens een TV zender opheffen. De VVD wil Nederland 3 opheffen en daar de Regionale omroepen op zetten. Wat is er toch aan de hand? Moeten we allemaal weg bij de publieke omroep en naar die bagger zenders kijken zoals RT4, RTL5, RTL7, RTL8, Net5, SBS6 en Veronica? Dan gooi ik mijn TV nog liever het raam uit! Het zou komen omdat de publieke omroep zoveel kost. Onzin natuurlijk. De BBC kost veel en veel meer. Het is allemaal elkaar na papegaaien door politici die zelf natuurlijk wel graag op TV willen komen terwijl daar amper iemand naar kijkt.

   
21-12-2010 Gisteravond zag ik dat de nieuwe firmware voor de Internationale versie van de Fritz!Box 7390 (84.04.87) klaar stond op internet. Omdat daar ondermeer ook IPv6 mee mogelijk is besloot ik die firmware te installeren. Meestal gaat dit wel goed met de Fritz!Boxen. Maar nu dus niet. Het info lampje bleef knipperen en de Fritz was op geen enkele manier meer te benaderen om te resetten; niet via het vaste IP nummer; niet via een analoog telefoontoestel. Want een reset knop zit er niet op. Daar baalde ik van want het was een prijzig modem en mijn (draadloze) telefonie gaat er ook over. Vandaag eerst van alles opgezocht op internet. Maar geen resultaat. Toen XS4ALL gebeld. Die gaven me het telefoonnummer van de Nederlandse service van AVM Duitsland; de producent van deze Fritz!Boxen. Nadat ik ruim een kwartier een “niets aan de hand” melodietje had beluisterd kreeg ik iemand aan de lijn. Die verwees me naar een FTP site van hen waar ik een exe bestand op kon halen. Dat deed ik. En na enkele vergeefse pogingen had ik opnieuw contact met de Fritz. En versie 84.04.87 was gelijk geïnstalleerd. Dat was mooi maar ik ben wel tijden bezig geweest om alle instellingen weer goed te krijgen. Het valt niet mee allemaal!

   
23-12-2010 Drie koningen uit het Oosten. Vreemde vertaling. Want er staat: "Magi (astrologers) from eastern parts came to be alongside into Jerusalem".

   
24-12-2010 Vanmorgen bij CameraNU op Urk de Popcorn Hour A-200 aangeschaft.

   
25-12-2010 Een paar uur alle instellingen van mijn digitale spiegelreflex camera Olympus bestudeerd. Tureluurs word ik er van. Tijd voor boerenjongens! Als ik al die monitoren in de studio van de Top2000 zie moet ik denken aan de simpele studio van Radio Luxembourg. Nou; dit kerstgebeuren an sich kan ook niet meer stuk. Annelies aan de advocaat en ik aan de boerenjongens.

   
25-12-2010 Zojuist is op Radio 2 de twaalfde Top2000 begonnen; voor het eerst (sinds 1999) een halve dag eerder. De eerste Top2000 nog helemaal op HDD. Uiteraard hangt de Top2000 hier weer aan de muur.

   
25-12-2010 Vanuit de tijdloze eeuwige meerdimensionale heilige wereld kwam Jezus (gedurende ruim dertig aardse jaren) in de tijdelijke kortstondige driedimensionale zondige wereld met de kluistering en beperking van een aardmens (vanuit het stof der aarde) om na zijn overwinning op de dood weer terug te keren naar de tijdloze eeuwige meerdimensionale heilige wereld.

   
26-12-2010 Wie tin en koper bezat zo gold het in de Mendips, een heuvelrug in Somerset was rijker dan de Romeinen die er bezeten van waren! Wij moeten dus af van het fabeltje waarmee ons aller kerstfeestvierende hersenen jaar in jaar uit gespoeld zijn, als zouden Jozef en Maria straatarme werklieden geweest zijn. Maria's echtgenoot was van koninklijke bloede; haar moeder Anna en haar oom Jozef stamden uit een belangrijke tak van het Huis Juda, een zijlijn van de koningstak. Zij waren dus van adel en zeer vermogend. Jezus deed vrijwillig afstand van zijn aardse bezittingen. Het is een fabeltje dat Hij een pauper van geboorte zou zijn geweest.

   
26-12-2010 En de Top2000 dendert maar door. Er zijn nu reeds 17 uur om van de 156 uur. Mooie gelegenheid om oude dubbel acht en super acht familie films zonder geluid te bekijken; nu op DVD. Veel personen op deze films zijn inmiddels niet meer onder ons.

   
26-12-2010 Gistermorgen en vanmorgen in “Nederland Zingt” een workshop “Proef Kerst” in de Ned. Geref. Kerk van Zeewolde gezien. Dat was bedoeld voor mensen die anders nooit in de kerk komen. Moet je dat dan op deze manier doen? Als het geestelijk voedsel niet meer voldoende is dan gooi je het maar over deze boeg: hoe kook ik duur eten. De “kok” was een programma medewerker van de EO. Hij was vroeger aan de drugs verslaafd geweest. Ik wil dat de EO nu eens een vroegere directeur laat zien die nu aan de drugs verslaafd is en nu in de goot ligt. Precies andersom dus. Maar dat past natuurlijk niet bij een omroep die meer en meer op het gevoel en de emotie begint te spelen. Een vrouw vertelde dat ze bij veertig spirituele avonden was geweest. En nu een goed gevoel had dat ze God had gevonden. Nou; je kunt God niet vinden; Hij vindt jou. Met heel je hart en heel je verstand.

   
27-12-2010 En de Top 2000 draait maar door. Er komen mooie en minder mooie nummers langs. Maar het blijft toch een mega uitzending van 156 uur. Allemaal hits uit de afgelopen 50 jaar. Dat hadden we tijden geleden toch niet kunnen denken; zoveel hits achter elkaar en ook acht DJ’s die ieder drie uur volmaken. Net zoals vroeger bij Radio London en Caroline.

   
28-12-2010 Vandaag zijn Annelies en ik precies drie jaar getrouwd.

   
29-12-2010 Omdat internet van Ziggo de laatste tijd wat onstabiel aan het worden is heb ik, naast de internetaansluiting van Ziggo, ook nog steeds een internet ADSL aansluiting via XS4ALL. Daarmee gebruik ik ondermeer internettelefonie. Geen idee waarom Ziggo niet meer zo stabiel is. Misschien omdat ze overgestapt zijn naar All-in-one voor iedereen?

   
30-12-2010 Huurders van sociale woningbouw (de vroegere woningwet woningen), die meer dan 33.000 euro per jaar verdienen moeten honderd euro per maand meer huur gaan betalen. Dat vind ik vreemd. Als bij huurders hun inkomen is gestegen tot boven het niveau waarvoor sociale woningbouw bedoeld is zouden ze moeten gaan verhuizen. Of als ze willen blijven zitten een soort huurbelasting betalen; aan het Rijk; niet aan de woningbouwvereniging. Want nu dreigt dat woningbouwverenigingen graag gaan verhuren aan hogere inkomens omdat het meer geld oplevert. En dat kan nooit de bedoeling zijn van de sociale woningbouw.

   
30-12-2010 Hoe dichter de Top 2000 bij het einde komt (morgen om middernacht) hoe mooier de nummers worden. Muziek doet je politieke perikelen vergeten.