RNI_Ferry_Maat.WMV


 • Kaping Radio Noordzee
  (zaterdag 29 augustus 1970)

 • Start Nederlandstalige
  Uitzendingen

  (zaterdag 6 maart 1971)

 • Brand Radio Noordzee
  (zaterdag 15 mei 1971) (18 min.)

 • Radio Noordzee op drift
  (maandag 22 november 1971)


 • Bij concurrent Radio Noordzee (21/8/70)

  De studio van Mebo II op de Noordzee

  In januari 1970 las ik in een artikel over de komst van een nieuw radiozendschip voor de Engelse kust: Radio Northsea. Er boven stond dat de mast gevaarlijk hoog zou worden. Vanaf 11 februari ontving ik inderdaad de (test) signalen; waarbij de tune "Man of action" van Les Reed de boventoon voerde. Er werd uitgezonden op de 186 mtr.; dat kon ik net op mijn buizenradio ontvangen. Er werd 's morgens in het Duits uitgezonden; de rest van de dag in het Engels. In de zomer van 1970 luisterde ik er vaak naar; de tijden van de Engelstalige Offshore radio herleefden voor mij. Dat had ik node gemist sinds zondag 3 maart 1968; toen ik op die dag tevergeefs naar Radio Caroline South (259 m.) zocht. Ik hoorde weer oude bekenden zoals Roger Day en Spangles Muldoon. Na enige tijd werd de uitzending bewust vanuit vanuit Rochester Kent in Engeland gestoord. Dit zou net zo lang duren totdat de Mebo II weer voor de Nederlandse kust lag.
  In de week van 13 juni tot 20 juni noemden ze zichzelf ineens (tijdelijk) Radio Caroline.

  Op donderdag 23 juli verhuisde dit zendschip, de Mebo II (genoemd naar de Zwitserse eigenaren Meister en Bollier), naar de Nederlandse kust. Nog dezelfde dag belde ik (me voordoend als journalist van het toen al opgeheven dagblad "De Friesche Koerier") naar diskjockey Andy Archer of ik het schip eens mocht bezoeken. Dat was geen probleem wat hem betrof. Op maandag 3 augustus gingen ze op 217 m. uitzenden.
  Op vrijdag 7 augustus reed ik met Leen van Dongen uit Papendrecht naar de haven van Scheveningen. Met diverse diskjockeys gingen we aan boord van het bevoorradingsschip de Mebo I. Na ongeveer een uur varen op de Noordzee kwamen we tegen vijf uur in de middag bij de Mebo II aan. We werden daar via een touwladder letterlijk aan boord gehesen. Ik was zeer onder de indruk van de grote zendmast. En van de kamer waar de diverse zenders stonden. Later gingen we beneden het schip in waar de studio's en de grote discotheek waren gevestigd. Ook de slaapverblijven. Ik mocht de groeten doen in de uitzending van John Denny. Verder herinner ik me Andy Archer, Alan West, Carl Mitchell, David Gregory, Rob Eden en Mike Lindsay. Na drie uur was de olie overgepompt, en de voorraad aangevuld, waarnaar we met de tender terug voeren naar de haven van Scheveningen. Op de terugweg sprak ik met Hans Koopman die het volgende bezoek voor mij zou regelen.  De fonotheek op de Noordzee

  Andy Archer and Carl Mitchell


  Het gastenboek is nu gesloten.


  Hele mooie duidelijke foto,s vooral die eerst ,hij hangt nu ingelijst bij mij in de woonkamer tussen het alle overige plaatjes van de verschillende zeezenders,maar Noordzee overheerst wel bij mij aan de muur.
  ps ik hou me aanbevolen voor meer van zulke mooie plaatjes.
  Groetjes Frits Dik Heemskerk (24/01/2007).

  Hallo Dick, Mooie foto's. Vooral de bovenste (Music for young Europe) vind ik heel sfeervol en kleurrijk. Ook de andere zijn mooi.
  Goed weekend. Bert Alting (23/04/2004).

  Leuke site Dick, ik pik er zo af en toe een fragmentje af ivm onze programma's okay? offshore radio leeft ook anno 2003/4.
  RNI2020 Europa (30/12/2003).

  Beste Dick, Je hebt een leuke site, waarvoor mijn complimenten. Ik ben benieuwd of je mij wellicht kunt helpen. Ik ben op zoek naar (een kopie van) het eerste radioprogramma van Ferry Maat op RNI, van zondag 7 maart 1971 tussen 9 en 12 uur. Kun jij mij hier wellicht aan helpen of adviseren hoe hieraan te komen? Uiteraard zal ik de gemaakte kosten, als je die tevoren aangeeft, op de gevraagde wijze overmaken. Hartelijk dank voor de medewerking.
  Met vriendelijke groet, Fred van Bavel 's-Hertogenbosch (06/07/2003).

  Hallo Dick, heb je site gezien. Trouwens perfekt in orde. Dick, wij kennen elkaar van 30 jaar geleden. Mijn God, als dit klopt, hoe is het jou allemaal vergaan?
  Vriendelijke groeten, Hans Koopman Rijswijk (24/04/2002).

  Te gek deze site. Ik ben een keer op de Mebo 2 geweest. We dachten foto's gemaakt te hebben, maar helaas waren ze allemaal mislukt.
  Groet van Johan Jansen Velp (Gld) Holland (29/06/2001).

  Hi, Wat schitterend om dit op het net terug te vinden:
  "Op vrijdag 7 augustus reed ik met Leen van Dongen uit Papendrecht naar de haven van Scheveningen. "
  Op diezelfde dag kwam ik ook namelijk voor de eerste keer aan boord van de Mebo2 samen met Meister en Bollier. In september startte ik dan met "North Sea Goes Dx" van op de Mebo. Wat een leuke tijden waren het. Ook Rob Eden kwam op die dag voor het eerst aan boord vertelt hij mij, maar dat kan ik me niet meer herinneren. Ik heb nog wel contact met een paar mensen uit die tijd: Rob Eden, Robin Banks, Andy Archer (nu BBC Norfolk). Met Andy email ik regelmatig. De groeten en bedankt voor de schitterende site (ook over Veronica, waar ik momenteel naar luister... :-)
  Cheers Aj. Beirens. (07/03/2001).


  De Mebo I komt bij de Mebo II aan - Met Meister en Bollier (7/8/70)  De zenderkamer op de Mebo II (middengolf-, kortegolf- en FM zenders)  Een kijkje bij Carl Mitchell

  Veel ruimte op het grote zendschip  In het programma van John Denny mocht ik de groeten doen. (7/8/70)


  Graham Gill.


  (Foto: Hans Knot).


  (Foto: Hans Knot).  Radiodag 2005

  Rob Eden, Mike Lindsay, Andy Archer, Chris Cary en Duncan Johnson.  De RNI crew uit 1970.

  Chris Cary
  Duncan Johnson.


  Rob Eden/Mike Lindsay
  Andy Archer/Chris Cary.

  Rob Eden en Mike Lindsay.


  Andy Archer, Rob Eden
  Mike Lindsay.

  Duncan Johnson en Jonathan Myer.


  Radiodag 2007

  De Radiodag 2007 (450 bezoekers) in het Casa400 hotel in Amsterdam. De hele dag was er een zeer boeiend programma. Het begon met Tom Mulder die door Jelle Boonstra werd geïnterviewd. Hierna kwam de crew van Swinging Radio England (en Britain Radio) aan bod. Naast programmaleider Ron O’Quinn waren Johnnie Walker, Roger Day, Graham Gill, John Ross en Patrick Starling aanwezig. Men sprak ondermeer over Colin Nichol die helaas niet aanwezig was. Jelle Boonstra ging later Steve England interviewen. Er werden Radio Awards uitgereikt; ondermeer voor Johnnie Walker en de beroemde (beruchte?) technicus Peter Chicago. Marc Jacobs en Johnny Lewis spraken over het nieuwe Radio Caroline. Voor mij was de klapper van de dag toen praktisch de hele crew van Caroline South verscheen; speciaal degenen die na de Engelse anti zeezenderwettten op 14 augustus 1967 toch doorgingen: Robbie Dale, Johnnie Walker, Roger Day, Chris Cary (Spangles Muldoon); en anderen. De gespreksleider was Ray Clark; van (Pirate) BBC Essex. Eind augustus had hij dagen lang vele oud-Radio Caroline presentatoren. Mijn gedachten gingen terug naar veertig jaar geleden. Ik was toen een verwoed luisteraar van Radio Caroline. Ze vertelden nu over de barre toestand aan boord; en later (in maart 1968) het wegslepen van de Mi Amigo (South) en de Frederica (North) door Wijsmuller.

  Graham Gill, Johnnie Walker, Roger Day en Ron O'Quinn (Swinging Radio England)


  Johnnie Walker (Peter Dingley).

  Peter Chicago.

  Johnnie Walker.

  Roger Day en Johnnie Walker.

  Ron O'Quinn in action on the Laissez Faire (click here)


  Roger Day, Robbie Dale, Johnnie Walker en Chris Cary (Radio Caroline International).


  Hans Knot en Robbie Dale.

  Johnnie Walker en Robbie Dale.

  Johnnie Walker en Chris Cary.

  Hans Hogendoorn, Graham Gill en Robbie Dale.

  Foto: Hans Knot


  Chris Cary en Dick Offringa (2005).  Robbie Dale en Dick

  Roger Day en Dick.